Τι λένε οι επικεφαλής των εταιρειών για το πως θα χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2017
Τις δυνατότητες της τεχνολογίας του Blockchain στην ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ασφαλιστικών και των αντασφαλιστικών εταιρειών διερευνούν 15 ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία B3i.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 με 5 εταιρείες και πλέον αριθμεί 15 και πιο συγκεκριμένα τις Achmea, Aegon, Ageas, Allianz, Generali, Hannover Re, Liberty Mutual, Munich Re, RGA, SCOR, Sompo Japan Nipponkoa , Swiss Re, Tokio Marine Holdings, XL Catlin και Zurich. (Τα αρχικά πέντε μέλη ήταν Aegon, Allianz, Munich Re, Swiss Re και Zurich.)
“Η τεχνολογία Blockchain έχει τη δυνατότητα να βελτιστοποιεί τις επιχειρηματικές διαδικασίες στον κλάδο των ασφαλίσεων,” είπε ο Gerhard Ebeling, γενικός διευθυντής και επικεφαλής του τμήματος ΙΤ της Hannover Re, η οποία ανακοίνωσε την ένταξη της στην B3i στις 6 του Φλεβάρη. «Με την πρωτοβουλία B3i, έχουμε τώρα μια πλατφόρμα για για να δοκιμάσουμε και να δούμε πως θα βελτιώσουμε τις διαδικασίες μεταξύ των εταιρειών.
Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία ώστε να έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε κοινά πρότυπα για τη βιομηχανία μας », πρόσθεσε.
Το Σεπτέμβριο του 2016 η SCOR άρχισε να δοκιμάζει την τεχνολογία blockchain και σε λογιστικές διαδικασίες για να αξιολογήσει τη σκοπιμότητα της χρήσης. Η SCOR είπε ότι είναι ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών, τα οποία αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία blockchain 1) είναι ευκίνητη και γρήγορη στην εφαρμογή της, 2) απλοποιεί και επιταχύνει την αλληλεπίδραση, σε πραγματικό χρόνο με τους επιχειρηματικούς εταίρους που εμπλέκονται, και 3) έχει η δυνατότητα να μειώσει αποτελεσματικά το κόστος.
Ο Denis Kessler, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της SCOR, σχολίασε: «Ο ρόλος της SCOR ως παγκόσμιου αντασφαλιστή είναι να πειραματιστεί και να δοκιμάσει τεχνολογίες αιχμής όπως το blockchain. Η επιτυχία του εγχειρήματος των μελών της B3i σε αυτή την τεχνολογία, θα βοηθήσει να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση στον τομέα της αντασφάλισης προς όφελος του συνόλου της βιομηχανίας.
“Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την ένταξη μας στην κοινοπραξία B3i. παρακολουθώντας την ανάπτυξη του blockchain βλέπουμε ευκαιρίες που δημιουργούνται στο μέλλον, όπου οι εσωτερικές διαδικασίες, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα του κόστους θα μπορούσε να βελτιωθεί στο νέο ψηφιακό κόσμο», δήλωσε ο COO της Ageas, Antonio Cano. (Η Ageas ανακοίνωσε επίσης τη συμμετοχή της στις 6 Φλεβάρη). “Το ότι ασχολούμαστε με την τεχνολογία αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας στην καινοτομία και μια ισχυρή επιχειρηματική κουλτούρα”, πρόσθεσε. Προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματικότητα της κίνησης, τα συμμετέχοντα μέλη θα εφαρμόσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο τις συναλλαγές στις αντασφαλιστικές συμβάσεις με το άλλο, ο COO της Ageas εξήγησε. “Αν το blockchain αποδειχθεί βιώσιμο εργαλείο, θα μπορούσε να μετατρέψει τον ασφαλιστικό κλάδο μέσω ενός κοινού, διαφανούς αρχείου πληροφοριών για τις συμβάσεις”, αναφέρει η εταιρεία Ageas, σημειώνοντας ότι ο εξορθολογισμός της επικοινωνίας και των συναλλαγών θα βελτιωθεί στη συνέχεια.
«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που η πρωτοβουλία B3i κερδίζει τόσο μεγάλη υποστήριξη από άλλους φορείς του κλάδου και πλέον έχει παγκόσμια προσέγγιση στο ασφαλιστικό οικοσύστημα», δήλωσε ο Christof Mascher, γενικός διευθυντής του Ομίλου Allianz. «Η Allianz αγκαλιάζει τις τεχνολογικές εξελίξεις που μας επιτρέπουν να εκσυγχρονίσουμε περαιτέρω τη βιομηχανία μας, να βελτιώσουμε την αποδοτικότητά μας και, συνεπώς, να καινοτομήσουμε στον τρόπο που εξυπηρετούμε τους πελάτες μας.”
Από την πλευρά του ο Jason Richards, επικεφαλής P / C Business Management στη Swiss Re, δήλωσε: «Περισσότερα μέλη προσχωρούν στην πρωτοβουλία B3i και αυτό μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να δημιουργήσουμε blockchain για ολόκληρη τη βιομηχανία.
Αυτό είναι συναρπαστικό γιατί το blockchain έχει τη δυνατότητα να μειώσει το κόστος της ασφάλισης, κάνοντας τις συναλλαγές απλούστερες και ταχύτερες. ”
Τα πρώτα αποτελέσματα του εγχειρήματος θα δημοσιευτούν τον Ιούνιο του 2017.