Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου. Μάθετε ποια πρόκειται να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ποιοι είναι οι ωφελούμενοι και τι άλλο πρέπει να γίνει για να συντελεστεί ολιστική πρόοδος στην «διαχείριση» των ογκολογικών νοσημάτων, αναφορικά και με τη συνηγορία των δικαιωμάτων των ασθενών.
της Αλεξίας Σβώλου
Την ανάγκη να ανοίξει η χώρα μας βηματισμό στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο και των Μητρώων ασθενών, ανέδειξε το Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).
Προκειμένου να συμβαδίσει με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα στον καρκίνο, η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να προχωρήσει στη συμπερίληψη περισσότερων βιοδεικτών στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, την άμεση έναρξη περισσότερων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για διαδεδομένες μορφές καρκίνου και στη συνολική υποστήριξη των ασθενών, με την κατοχύρωση του δικαιώματός τους στην λήθη-κάτι που θα εξηγηθεί εκτενώς παρακάτω. Σε ότι αφορά το φλέγον ζήτημα της πρόληψης είναι ξεκάθαρο ότι το εξαιρετικό παράδειγμα του προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες διαδεδομένες μορφές καρκίνου, εκεί όπου έχουμε ακόμα δρόμο να κάνουμε.
Από τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ΕΛΛΟΚ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καρκίνου (European Cancer Organisation, ECO) προκύπτει ότι η Ελλάδα υστερεί στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς μόλις το 13,2 % του επιλέξιμου πληθυσμού έχει κάνει κολονοσκόπηση, σε αντίθεση με το ποσοστό ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στο 40,5 %.
Για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με την παροχή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων είναι σε εξέλιξη το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», που αφορά καταρχάς σε 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών, ενώ θα υπάρξει επέκτασή του και σε… (διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο medly.gr)