Οι διακοπές που περιμένατε όλο τον χρόνο είναι προ των πυλών και αποτελούν μια ευκαιρία να κρατήσετε μακριά το άγχος της καθημερινότητας. Όπου και να εκδράμετε, όμως, ειδικά εάν είστε ταξιδιώτες με χρόνια νοσήματα, καλό είναι να είστε προνοητικοί και κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ανάλογα με ποια κατηγορία ανήκετε, χρειάζεται να λάβετε προληπτικά μέτρα για την προστασία της υγείας σας, τόσο κατά την διάρκεια του ταξιδιού όσο και των διακοπών σας.
Ταξιδιώτες με παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, σοβαρή αναιμία, επιληψία, σακχαρώδης διαβήτης ή οποιαδήποτε άλλη χρόνια πάθηση που απαιτεί συχνή ιατρική παρακολούθηση ή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, φορείς HIV και ηλικιωμένοι, πρέπει πριν από το ταξίδι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Συνιστάται να έχετε μαζί σας ένα ιατρικό σημείωμα όπου να αναγράφεται η νόσος από την οποία πάσχετε, καθώς και η αγωγή σας. Πρέπει επίσης να προμηθευτείτε τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκων για την διάρκεια του ταξιδιού και ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.
Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
Οι διαβητικοί ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι αλλαγές ώρας, το είδος των γευμάτων, οι πιθανές διάρροιες και εμετοί, οι ασυνήθεις σωματικές δραστηριότητες και το άγχος μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Γι’ αυτό καλό είναι να έχουν συμβουλευτεί σχετικά τον γιατρό τους και να μεταφέρουν μαζί τους προϊόντα κατά της υπογλυκαιμίας. Επίσης, αν συνοδεύονται, συστήνεται ο συνοδός τους να έχει εκπαιδευτεί στην αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων υπογλυκαιμίας. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή από το στόμα δεν χρειάζονται επιπλέον δόσεις και πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους, σύμφωνα με την ώρα στην χώρα προορισμού τους. Ασθενείς που λαμβάνουν ινσουλίνη, πρέπει να προσαρμόσουν την δόση, αν στην χώρα προορισμού υπάρχει διαφορά > 6 ωρών από την ώρα διαμονής.
Ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Παρόλο που το καλοκαίρι είναι περίοδος ανεμελιάς και χαλάρωσης, οι αναπνευστικές παθήσεις ενδέχεται να επιδεινωθούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας. Ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με συμπτώματα βήχα, αυξημένη αποβολή πτυέλων και δύσπνοια, επιβάλλεται να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους πριν την έναρξη των διακοπών τους, μιας και τα παραπάνω συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις απορρύθμισης της νόσου τους. Οι πάσχοντες θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύονται από σχετικό ιατρικό σημείωμα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις όπως στο αεροπορικό ταξίδι, απαγορεύεται η χρήση ατομικών συσκευών οξυγόνου.
Ασθενείς με καρδιοπάθεια
Το βασικότερο μέτρο για τους ανθρώπους που υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα είναι να πάρουν μαζί τους τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας καρδιακής νόσου, όπως επίσης και μια λίστα με όλα τα φάρμακα που λαμβάνουν. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι οι ασθενείς να ταξιδεύουν με πρόσφατες καρδιολογικές εξετάσεις, προκειμένου να υπάρχει τρόπος σύγκρισης, εάν αυτό απαιτηθεί. Το είδος και η βαρύτητα της καρδιοπάθειας συχνά προσδιορίζει και το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο με το οποίο μπορεί να ταξιδέψει ο ασθενής. Το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το καταλληλότερο. Οι πτήσεις αντενδείκνυνται μόνο σε περιπτώσεις μη ελεγχόμενης αρρυθμίας, μη ελεγχόμενης υπέρτασης, πρόσφατου εμφράγματος του μυοκαρδίου, ασταθούς στηθάγχης ή στηθάγχης κατά την ανάπαυση, πρόσφατης αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, και μη αντιρροπούμενης καρδιακής ανεπάρκειας. Οι φέροντες μονοπολικούς βηματοδότες και μόνιμα εμφυτευμένους καρδιακούς απινιδωτές καλό είναι να έχουν ιατρική βεβαίωση και την ταυτότητα του βηματοδότη ή απινιδωτή, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να επηρεαστούν από τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροδρομίου και του αεροσκάφους. Αντίθετα, οι ασθενείς με διπολικούς βηματοδότες δεν διατρέχουν κανέναν σχετικό κίνδυνο.
Ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα
Το αεροπορικό ταξίδι δεν ενδείκνυται σε περίπτωση μη ελεγχόμενων επιληπτικών σπασμών, πρόσφατου αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, πρόσφατης επέμβασης με πιθανή παρουσία παγιδευμένου αέρα. Οι ταξιδιώτες με κίνδυνο βαριάς αντίδρασης υπερευαισθησίας χρειάζεται να έχουν μαζί τους έτοιμες σύριγγες με ατροπίνη. Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μπορεί να χρειαστούν χημειοπροφύλαξη με αντιβιοτικά για τυχόν διάρροια, ενώ ασθενείς με κίρρωση του ήπατος πρέπει να αποφεύγουν τα θαλασσινά, λόγω του κίνδυνου σηψαιμίας σε περίπτωση προσβολής από Vibrio vulnificus.
Όταν η διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού είναι μεγαλύτερη από 10 ώρες, οι ταξιδιώτες έχουν 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν φλεβοθρόμβωση σε σύγκριση με αυτούς που δεν ταξιδεύουν αεροπορικώς. Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι η αποφυγή της στάσης του αίματος στις φλέβες.
Σε όσους πρόκειται να πραγματοποιήσουν αεροπορικό ταξίδι διάρκειας 4-6 ωρών ή μεγαλύτερο, οι ειδικοί της Affidea συστήνουν:
- Χρήση άνετων και χαλαρών ενδυμάτων που να μην δημιουργούν πίεση στα γόνατα και στη μέση
- Χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών
- Περπάτημα τουλάχιστον κάθε μια ώρα κατά τη διάρκεια της πτήσης
- Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού και αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης
- Αποφυγή υπνωτικών χαπιών
Ταξιδιώτες με ειδικές ανάγκες
Αν η γενική κατάσταση είναι καλή, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για την αποφυγή ταξιδιών. Άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν πρέπει να συνοδεύονται. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση σχετικά με τις παροχές και τις διευκολύνσεις τόσο κατά την διάρκεια του ταξιδιού όσο και για τις επικρατούσες συνθήκες στον τόπο προορισμού. Ο γιατρός μπορεί να φροντίσει για την παροχή πληροφοριών σε ταξιδιώτες με συγκεκριμένες ανάγκες.