Διεύρυνση των περιοχών εφαρμογής της υποχρεωτικής ασφάλισης κτιρίων με εξουσιοδοτική διάταξη, διαδικασία ελέγχου της τήρησης του νόμου και προσθήκη των υφιστάμενων κτιρίων πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής αναφορικά σχετικά με τον κλιματικό νόμο.
της Βίκυς Γερασίμου
Όπως εξήγησε ο κ. Σαρρηγεωργίου στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, μόνο το 16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο. Τα αντίστοιχα νούμερα στην ΕΕ κυμαίνονται στο 70% με 80%. Η μόνη εξοικείωση που έχουν οι Έλληνες με την έννοια της ασφάλισης είναι δυστυχώς μόνο η υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων. «Το να είμαστε σε τέτοιο ποσοστό ανασφάλιστοι ουσιαστικά κοστίζει και στο κράτος και στο φορολογούμενο, αλλά ουσιαστικά στην ίδια την οικογένεια» ανέφερε.
Για το άρθρο 23 σχετικά με την “ασφάλιση κινδύνου από την κλιματική αλλαγή” του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου ο κ. Σαρρηγεωργίου είπε ότι είναι ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς για πρώτη φορά εισάγει την έννοια της υποχρεωτικότητας.
Ωστόσο επισήμανε ότι έχει κάποια πολύ σοβαρά, αδύναμα σημεία. «Περιορίζει την υποχρεωτικότητα σε τόσο μικρές και επικίνδυνες περιοχές με τρόπο που καθιστά την ασφάλιση τεχνικά ανέφικτη. Στην ασφάλιση οι πολλοί πληρώνουν λίγα ώστε να καλυφθούν ζημιές που τελικά θα συμβούν σε λίγους. Εάν ασφαλίζονται λίγοι, όπως προσδιορίζει το άρθρο, τότε το κόστος της ασφάλισης θα είναι υψηλό και ουσιαστικά η ασφάλιση θα είναι ανέφικτη. Όταν κάποιος είναι ανασφάλιστος στην πραγματικότητα αυτασφαλίζεται, δηλαδή αναλαμβάνει, αν συμβεί κάτι, να τα πληρώσει όλα μόνος του. Και αυτό μπορούν να το κάνουν δυστυχώς, λίγοι, οι λεγόμενοι “έχοντες”.
Η ιδιωτική ασφάλιση, συμπληρωματικά με αυτά που κάνει το κράτος, είναι για τους πολλούς, αυτοί τη χρειάζονται. Ενα μέσο σπίτι στην Ελλάδα είναι 86 τετραγωνικά και να το ασφαλίσεις για όλους τους κινδύνους είναι 120-150 ευρώ το χρόνο».
Το video μπορείτε να δείτε εδώ