Από κοινού με το Ελληνικό Ινστιτούτο DRGs και με εξωτερικό συνεργάτη μεγάλη εταιρεία συμβούλων, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος τρέχει το project για την καθιέρωση ιατρικών πρωτοκόλλων βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι αποζημιώσεις του κλάδου Υγείας.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Ειδικότερα, ήδη η PwC ανέλαβε για λογαριασμό της ΕΑΕΕ το έργο διερεύνησης ανάλογων δυνατοτήτων, όπως και των προαπαιτούμενων για την εφαρμογή ενός κοινού για τις ασφαλιστικές εταιρείες συστήματος πληρωμών προς ιδιωτικούς προμηθευτές υπηρεσιών υγείας, βασισμένο σε Diagnostics Related Groups (DRGs).
Συμμετοχή στο έργο έχει η Accurate, η οποία συνεργάζεται με την PwC. Πρόκειται για πρωτοβουλία που αποβλέπει στην τυποποίηση και τον εξορθολογισμό των πληρωμών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και, ενδεχομένως, τη μείωση των ασφαλίστρων υγείας. Από την πλευρά της Ένωσης έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας αποτελούμενη από μέλη της αρμόδιας επιτροπής της ΕΑΕΕ και διοικητικά στελέχη, η οποία διερεύνησε εναλλακτικές τεχνικές, λειτουργικές και οικονομικές απαιτήσεις για την εφαρμογή των DRGs, όπως και το τι ισχύει σε άλλες χώρες που εφαρμόζουν ανάλογα συστήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ως επιλογή προκρίθηκε η συμπόρευση της ασφαλιστικής αγοράς με τις επιλογές του ελληνικού δημοσίου σε ότι αφορά την επιλογή, ανάπτυξη και εφαρμογή των DRGs. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΑΕΕ συνεργάζεται ήδη με το Ελληνικό Ινστιτούτο DRGs, με το οποίο συζητεί τις δυνατότητες και τις προοπτικές συνδρομής του κλάδου για την ανάπτυξη και την καθολική εφαρμογή των DRGs ως συστήματος αποζημίωσης των νοσοκομειακών υπηρεσιών, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Πάντως, στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία θα ξεπεράσει σε διάρκεια τα δύο έτη, που αξιολογείται ως ιδιαιτέρως τεχνική και πολύπλοκη, ενώ για την επιτυχία της απαιτείται η ουσιαστική συνδρομή και συμμετοχή εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών.
Πολύ καλή πρωτοβουλία της ΕΑΕΕ .
Ακόμη καλύτερη θα ήταν να προσλάβει έναν οποιοδήποτε ιδιώτη συμπολίτη μας ο οποίος έχει νοσηλευθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο και δεν είχε κάλυψη ατομικού ασφαλιστήριου.
Γιατί το προτείνω αυτό ; Απλά για να μας διδάξει τι έκανε και η νοσηλεία του κόστισε 40%-50% λιγότερο από τις χρεώσεις που έχουν <> τα golden boys της ασφαλιστικής μας αγοράς για τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται !
Επιπροσθέτως θα εξοικονομήσει τη δαπάνη του συμβούλου
και δεν θα έχει αναμονή 2 έτη για την ολοκλήρωση της έρευνας για να δούμε οικονομία στις αποζημιώσεις μας !