Έναν αναπτυξιακό νόμο ο οποίος θα δίνει επιδοτήσεις έως 45%, φοροαπαλλαγές έως 100% αλλά και θα προβλέπει συμψηφισμό οφειλών και σταθερό φορολογικό περιβάλλον προωθεί το υπουργείο Οικονομίας.
Θα στηρίζει έργα αξίας από 150.000 ευρώ και άνω και θα βάζει στο κάδρο χρηματοδότησης και ξενοδοχειακές μονάδες – παλιές και καινούριες – σε όλη την επικράτεια, ακόμα και σε μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και εταιρίες και φορείς του δημοσίου.
Δίδει κίνητρα για επιδοτήσεις Εγκαταστάσεων Τουρισμού Υγείας αλλά και εγκαταστάσεων Αξιοποίησης Ιαματικών Πηγών. Προβλέπει και ξεχωριστή υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει για σύνθετα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό υγείας με ξεχωριστά κριτήρια επιλεξιμότητας.
Σημειώνεται ότι ο αναπτυξιακός νόμος αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό όχημα της χώρας. Χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και από το ΕΣΠΑ.
Ουσιαστικά παραμένει ανενεργός, από πλευράς υποδοχής νέων έργων, τα τελευταία 2 χρόνια και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός αποτελεί το επόμενο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Επίσης, μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση επενδύσεων αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ που λόγω της κρίσης και της στενότητας δημόσιων πόρων μεταφέρονται προς ολοκλήρωση στο χρόνο.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, σύμφωνα με προσχέδιο που τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση, θα καλύπτει και μισθολογικές δαπάνες. Θα προβλέπει ότι όποια εταιρεία ενταχθεί στις διατάξεις του θα πρέπει να διατηρεί την επένδυση σε λειτουργία για 3 ή 5 χρόνια (ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας). Προβλέπεται προκαταβολή έως 30% με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής η οποία θα πρέπει να φτάνει στο 40% του συνόλου της επιδότησης.
Υπάρχει υποχρέωση διατήρησης των όρων υπαγωγής για τρία χρόνια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για πέντε χρόνια για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο χρόνος θα υπολογίζεται με αρχή την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου. Επίσης, θα πρέπει όσοι ωφελούνται να μη διακόπτουν την παραγωγική δραστηριότητα της επένδυσης και να μη μεταβιβάζουν περιουσιακά στοιχεία για 3 ή 5 έτη αντίστοιχα.
Τα κίνητρα
Το σχέδιο νόμου προβλέπει μία σειρά από κίνητρα ενισχύσεων: φορολογικές απαλλαγές έως 100%, επιχορηγήσεις έως 45%, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότηση επιτοκίου, συμψηφισμό οφειλών με φόρους, αλλά και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
Υπόσχεται σταθερό φορολογικό σύστημα, ταχεία αδειοδότηση, αλλά και τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών.
Το ελάχιστο ύψος επενδύσεων (με βάση πάντα το προσχέδιο) ξεκινά από 500.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις από 200.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 εργαζόμενους και άνω και από 150.000 ευρώ για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Ανώτατο όριο για επενδύσεις είναι τα δέκα εκατομμύρια ευρώ.
Τα ποσοστά ενισχύσεων φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις το 45% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ορίζονται με βάση το χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.
Επιδότηση δίδεται σε νέες αλλά και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, καθώς και σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και στις θυγατρικές τους, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων μπορούν να μετέχουν δημόσιοι φορείς με ποσοστό έως 49%. Σε ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ορίζεται ότι μπορούν να μετέχουν και κρατικές εταιρείες εφόσον το ποσοστό συμμετοχής τους δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της επιδοτούμενης επιχείρησης. Το ίδιο ισχύει και για θεσμικούς επενδυτές, αλλά και για αυτόνομες τοπικές αρχές με λιγότερους από 5.000 κατοίκους
Ορίζονται 8 διαφορετικά καθεστώτα ενισχύσεων. Προβλέπονται ρητά μία σειρά από δραστηριότητες και κλάδοι οι οποίοι εξαιρούνται από το καθεστώς επιδοτήσεων και περιλαμβάνουν από αγροτικές δραστηριότητες εστίασης, την διαχείριση ακίνητης περιουσίας, την διαφήμιση, την εκπαίδευση έως το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο.
Ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη αλλαγής των επιλέξιμων δραστηριοτήτων με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας. Ορίζονται και μία σειρά από εξαιρέσεις που δίνουν την δυνατότητα χρηματοδότησης σε κλάδους με ειδικούς όρους.
Στον τουρισμό για παράδειγμα επιδοτούνται πέρα από του τουρισμό υγείας και ιαματικών πηγών, οι επενδύσεις για την δημιουργία ξενοδοχείων αρκεί αυτά αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων. Πρόβλεψη υπάρχει και για την επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου. Επίσης επιδοτούνται οι επενδύσεις που σχετίζονται με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, δηλαδή συνεδριακά κέντρα, κέντρα θαλασσοθεραπείας, golf, χιονοδρομικά κέντρα, προπονητικά αθλητικά κέντρα.
Σε περίπτωση επενδυτικών σχεδίων για μετατροπή παραδοσιακών διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες, αυτές σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου μπορούν να γίνουν και για κατηγορία δύο αστέρων. Επίσης, χρηματοδοτούνται επενδύσεις εκσυγχρονισμού κάμπινγκ κατηγορίας Γ και άνω.