Ο παιδικός εγκέφαλος υφίσταται μεγάλες ζημιές από την έλλειψη ύπνου. Νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης αποκαλύπτει πόσο κακό κάνει το ξενύχτι στα παιδιά. Σπάνια ένα παιδί θα πάει πρόθυμα για ύπνο. Συνήθως, όσο κουρασμένο κι αν είναι, αγνοεί τις παραινέσεις των γονιών του και επικαλείται ένα σωρό δικαιολογίες για να αποφύγει να ξαπλώσει.
Είναι εκείνη η ώρα που “θυμάται” ότι διψάει, ότι θέλει να πείτε τα νέα σας, ότι πεινάει, ότι θέλει να του ξαναδιαβάσετε την αγαπημένη του ιστορία και άλλα πολλά – οι δικαιολογίες του δεν έχουν τελειωμό. Όμως οι λίγες ώρες ύπνου – που, έτσι κι αλλιώς έχουν επίπτωση και στους ενήλικες – είναι καταστροφικές για τα παιδιά, που ο εγκέφαλός τους βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.
Στη νέα έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Frontiers in Human Neuroscience, φαίνεται καθαρά ότι λιγότερο από ένα οκτάωρο ύπνου επηρεάζει εκείνα τα κέντρα του εγκεφάλου, τα οπίσθια τμήματά του συγκεκριμένα, που σχετίζονται με την κίνηση, με τη μάθηση, με την προσοχή.
Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπισημιακό νοσοκομείο της Ζυρίχης, Salome Kurth, μάλιστα, προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις δεν είναι άμεσα ορατές, αλλά συμβαίνουν αθόρυβα και συνεχώς εξελίσσονται, για να γίνουν αντιληπτές χρόνια αργότερα. “Η διαδικασία του ύπνου σχετίζεται με την “καλωδίωση” του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία και επηρεάζει δυσμενώς την ωρίμανσή του.
Αυτή η έρευνα έδειξε ότι χρειάζεται μια αύξηση στις ώρες που κοιμούνται τα παιδιά, προκειμένου να μην επηρεάζεται η λειτουργία των οπισθίων περιοχών του εγκεφάλου. Μετά από ξενύχτι, μικροί και μεγάλοι χρειάζονται μια περίοδο βαθύ ύπνου για να ανακάμψουν” εξήγησε η Dr Kurth. Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα μελέτησε την επίπτωση της στέρησης ύπνου κατά 50% σε μια ομάδα δεκατριών παιδιών, ηλικίας από 5 έως 12 χρόνων.
Πηγή: Healthmag.gr