Υψηλό ποσοστό νοσοκομειακών δαπανών εμφανίζει η Ελλάδα με το 42% των συνολικών κεφαλαίων που κατευθύνονται για την υγεία να αφορούν νοσηλείες, χειρουργεία και επείγοντα περιστατικά σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
της Βίκυς Γερασίμου
Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη αναλογία νοσοκομειακών δαπανών, μετά τη Ρουμανία (44%) και καταγράφει μεγάλη διαφορά με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρώπη που φτάνει στο 28%. Στον αντίποδα σχεδόν κατά 50% μικρότερη αναλογία στις δαπάνες που αφορούν στα νοσοκομεία έχει η Ελβετία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.
Τα χρήματα που δαπανούμε σαν χώρα, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, αποτελούν το 8,6% του ΑΕΠ τη χώρας. Από αυτά πέρα από το ποσό που αφορά στα νοσηλευτήρια, το 21% είναι δαπάνες για πρωτοβάθμια περίθαλψη, το 2% για μακροχρόνια φροντίδα, το 30% για φάρμακα και ιατρικά υλικά και το 6% για υπηρεσίες πρόληψης και διοικητικές δαπάνες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου το 60% των πόρων στην υγεία αφορούν υπηρεσίες εντός των νοσοκομείων και πρωτοβάθμιας φροντίδας. Σε πολλές χώρες που κράτος και πολίτες δαπανούν περισσότερα χρήματα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη καταγράφουν μικρότερες δαπάνες στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, καθώς τα εν λόγω συστήματα υγείας προλαμβάνουν την εξέλιξη νόσων ή εντοπίζουν περιστατικά σε πιο πρώιμα στάδια όπου δεν απαιτείται νοσηλεία. Έτσι λόγου χάρη στην Ολλανδία η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι το 27% των δαπανών και η δευτεροβάθμια το 22%, στην Ελβετία η πρωτοβάθμια είναι το 32% και η δευτεροβάθμια το 21%.