Τη ροή της ευρωπαϊκής ιστορίας άλλαξε το χτεσινό δημοψήφισμα στη Βρετανία, με την πλειοψηφία των Βρετανών να τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των επιχειρηματικών κύκλων και των ασφαλιστικών ομίλων για την «πλεύση» πλέον της χώρας σε αχαρτογράφητα νερά.
Ο προβληματισμός της ασφαλιστικής βιομηχανίας έγκειται πλέον στην επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και έχουν μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε βάθος χρόνου στην αγορά και το κατά πόσο η κατάσταση θα λειτουργήσει υπέρ των ομίλων των ΗΠΑ. Επίσης οι ασφαλιστικές ανησυχούν για τα επιτόκια αλλά και τα ζητήματα που θα προκύψουν κατά τη μεταφορά κεφαλαίων ή την μετακίνηση στελεχών σε θέσεις κλειδιά σε χώρες της ΕΕ.
Πριν λίγες ημέρες ο Δρ Robert Hartwig, οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Πληροφοριών είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι «η έξοδος από την ΕΕ θα καταργήσει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά στην Ευρώπη και θα οδηγήσει σε ντόμινο διάσπασης την ένωση. Δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτό. Πολλές είναι οι ασφαλιστικές που έχουν δεσμούς με την ΕΕ όπως οι Lloyd’s του Λονδίνου, η Munich Re, η Hannover Re και η Swiss Re Group».
Καλύτερες συνθήκες λειτουργίας για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη που έχουν έδρα στις ΗΠΑ
Τις νέες ισορροπίες ή ανισορροπίες μεταξύ των ασφαλιστικών σε Ευρώπη και Αμερική επιβεβαιώνει και ο David Snyder, αντιπρόεδρος της αναπτυξιακής πολιτικής και της έρευνας στην ένωση Property Casualty Insurers Association of America, που διατείνεται ότι η αβεβαιότητα είναι η βραχυπρόθεσμη συνέπεια του Brexit, αλλά στα μακροπρόθεσμα οφέλη μπορούν ενδεχομένως να προστεθούν οι καλύτερες συνθήκες λειτουργίας για τις ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.
«Υπάρχει αξία σε μια κοινή ευρωπαϊκή αγορά με κοινούς κανόνες», τόνισε ο Snyder, ωστόσο «από την άλλη πλευρά, το Solvency II δημιούργησε και προβλήματα για τους ασφαλιστές των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Ο αντίκτυπος επομένως στις επιχειρήσεις θα ποικίλλει ανάλογα με το βαθμό που μια εταιρεία δραστηριοποιείται στη Βρετανία. Με το Solvency II είχαν “κλείσει” αγορές για τις ΗΠΑ».