Σύγκρουση κυβέρνηση –συνταξιούχων και μισθωτών «προκαλεί» το άρθρο του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, κ. Πολ Τόμσεν το οποίο δημοσιεύτηκε χθες.
Στο άρθρο του αυτό, ο κ. Τόμσεν τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της μείωσης των συντάξεων και όχι της αύξησης των φόρων.
Η γραμμή αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση έως τώρα. Σύμφωνα με το κυβερνητικό ασφαλιστικό προσχέδιο το βάρος της επικείμενης μεταρρύθμισης πρέπει να πέσει στην αύξηση των εισφορών, είτε των εργοδοτών είτε των αυταπασχολούμενων προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις.
Έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στις έως τώρα αντιδράσεις στο κυβερνητικό ασφαλιστικό προσχέδιο έπαιξαν οι αυταπασχολούμενοι (αγρότες, επιστήμονες, επαγγελματίες). Οι αντιδράσεις αυτές έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε αρκετές αναδιπλώσεις σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της. Έτσι έχει προτείνει ένα ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς για τους νέους επιστήμονες, τριετείς εκπτώσεις στο 27% για τα εισοδήματα των επιστημόνων έως 55.000 ευρώ αλλά και παράταση της μεταβατικής ισχύς του 20% για τους αγρότες έως το 2020 ή 2021. Παράλληλα, έχει προτείνει την ισχύ της αύξησης 1-1,5% στις εργοδοτικές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης να για τρία χρόνια.
Ωστόσο, κάθε άλλο παρά αυτές οι προτάσεις έχουν πείσει όσους θίγονται από τα νέα ασφαλιστικά χαράτσια. Την ώρα, λοιπόν, που μαίνεται το μέτωπο κυβέρνησης – μικρομεσαίων, το ΔΝΤ έρχεται να «προκαλέσει» το μέτωπο της κυβέρνησης με τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς ζητώντας «εξοικονομήσεις» στις συντάξεις. Έτσι, όμως, τίθεται επ’ αμφιβόλω η συμμαχία που είχε επιχειρήσει η κυβέρνηση με τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς στη βάση της γραμμής περί καμίας περικοπής σε καμία σύνταξη.