Εργασιακή «τροπολογία» στο νέο Ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Έπρεπε να είχε περάσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η τεράστια καθυστέρηση με την οποία πέρασε το Ασφαλιστικό το οποίο θεσπίστηκε τον Μάιο του 2016 αντί του Οκτωβρίου του 2015, εξοβέλισε τη θέσπισή του για τον… Σεπτέμβριο. Ο λόγος για το νέο Εργασιακό το οποίο προβλέπει το μνημόνιο του Αυγούστου του 2015 με περιεχόμενο την «ευθυγράμμιση» του ελληνικού εργασιακού θεσμικού πλαισίου με τις «ευρωπαϊκές», αλλά και «διεθνείς πρακτικές».
Η «ευθυγράμμιση» αυτή αφορά:
- τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
- τις ομαδικές απολύσεις
- τον κατώτατο μισθό.
Αν υπάρξει οποιαδήποτε παραπέρα «χαλάρωση» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του πλαισίου ομαδικών απολύσεων και ταυτόχρονα μείωση του κατώτατου μισθού θα επέλθει εκ βάθρων ανατροπή των οικονομικών προβλέψεων πάνω στις οποίες έχει βασιστεί το νέο Ασφαλιστικό, από την πλευρά των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, θα ανατραπούν οι ήδη εξαιρετικά εύθραυστες προβλέψεις για τα ελλείμματα των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης για τα επόμενα 5-10 χρόνια, ανοίγοντας -γι’ αυτόν το λόγο- δυνητικά ένα νέο κύκλο παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό.
Και αυτό γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές προκύπτουν ως ποσοστά επί των αμοιβών ενώ προφανώς επηρεάζονται και από το ύψος της απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, όσο περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι και όσο μεγαλύτερες είναι οι αμοιβές τους, τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα των Ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές και μπορούν έτσι -στο βαθμό που δεν αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι συνταξιοδοτικές δαπάνες- να περιορίζονται τα ελλείμματά τους.
Αντιστρόφως, όσο λιγότεροι είναι οι εργαζόμενοι και όσο μικρότερες είναι οι αμοιβές τους τόσο μειώνονται τα έσοδα από εισφορές, ενώ αυξάνονται τα ελλείμματα των Ταμείων, δημιουργώντας τους όρους για πιθανές μειώσεις στις συνταξιοδοτικές παροχές.