Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 28ο Country Risk Conference της πολυεθνικής Γαλλικής Ασφαλιστικής εταιρείας πιστώσεων COFACE.
Του Νίκου Μωράκη
Ένα συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και συγκεντρώνει την προσοχή οικονομολόγων, πολιτικών αναλυτών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο, καθώς αναλύονται οι πολιτικό – οικονομικές, (γεω)πολιτικές, πολεμικές & κλιματικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και το πως επηρέασαν ή θα επηρεάσουν τις οικονομίες τόσο αναδυόμενων κρατών όσο και των ανεπτυγμένων χωρών.
Ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο καθώς οι ομιλητές – ως επί το πλείστον οικονομολόγοι της COFACE με έδρα θυγατρικές του ομίλου σε κάθε άκρη του κόσμου – αποτυπώνουν τα δικά τους συμπεράσματα και εκτιμήσεις, δημιουργώντας ένα «μωσαϊκό» χρήσιμων πληροφοριών και συμπερασμάτων του χθες, του σήμερα και του αύριο.
Φέτος, ήταν και η πρώτη χρονιά που η χώρα μας είχε απεσταλμένο δημοσιογράφο για να καλύψει το συνέδριο, αποτέλεσμα των εξαιρετικών επιδόσεων και της αύξησης του μεριδίου αγοράς που έχει καταγράψει η COFACE Ασφαλιστική τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Αγορά.
Μια ευκαιρία που δεν άφησα ανεκμετάλλευτη, επιδιώκοντας να «αποσπάσω» την γενικότερη άποψη που έχουν τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου της COFACE για την Ελληνική Αγορά & Οικονομία και τις επιδόσεις της. Μια συγκρατημένη αισιοδοξία που μου εξέφρασε τόσο ο CEO του ομίλου της COFACE, Xavier Durand, όσο και ο Jean-Christophe Caffet, Chief Economist του ομίλου αλλά και ο Marcos Carias, οικονομολόγος της COFACE, υπεύθυνος για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Ειδικά οι κ.κ. Caffet & Carias, έχοντας παρακολουθήσει το case study της χώρας μας, μίλησαν για μια εξαιρετική εύκαιρα για την Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της περασμένης δεκαετίας αρχίζοντας να εμπνέει (ξανά μετά από πολλά χρόνια) εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές κάτι που αποτυπώνεται και στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. «Τhe worst days are behind you» που δήλωσαν χαρακτηριστικά αρκεί να συντηρηθεί αυτή η οικονομική και πολιτική σταθερότητα.
Τι μάθαμε και ακούσαμε από το συνέδριο της COFACE
Τόσο το περασμένο έτος, όσο και το 2024 παραμένουν αβέβαια λόγω (γεω)πολιτικών αναταραχών, Εθνικών – Προεδρικών εκλογών, νομοθετικών αλλαγών και άλλων κινδύνων όπως η κλιματική αλλαγή που επιβραδύνουν αισθητά την παγκόσμια οικονομία.
Ένα ασταθές και αβέβαιο περιβάλλον το οποίο ώθησε την COFACE να επανεκτιμήσει & τροποποιήσει τον δείκτη ρίσκου σε 13 χώρες, αναβαθμίζοντας 12 κράτη και υποβαθμίζοντας 1. Παρόμοιες ήταν και οι εκτιμήσεις σε επίπεδο κλάδων της οικονομίας, αναβαθμίζοντας 17 & υποβαθμίζοντας 5, αντικατοπτρίζοντας και την κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η οποία σημείωσε μια μείωση της τάξης του 2.2% (σε σχέση με 2.6% της περσινής χρονιάς).
- Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σταθερή παρά τις αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών, τα οποία όμως βλέπουν τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις που είχαν δημιουργήσει την περίοδο της πανδημίας να μειώνονται αισθητά.
- Η οικονομία της ΚΙΝΑΣ έκλεισε το περασμένο έτος με το ΑΕΠ της αυξημένο κατά 5,2%, ελαφρώς πιο πάνω από τον επίσημο στόχο, χωρίς όμως να έχει αποκατασταθεί η καταναλωτική της δύναμη που παραμένει εύθραυστη ή να έχει διαρθρωθεί η αγορά ακινήτων της και τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στην τοπική της αυτοδιοίκηση.
- Η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε μια στασιμότητα με την μεταποιητική βιομηχανία να συνεχίζει να πλήττεται από το επίμονα υψηλό κόστος και τις υποτονικές εξαγωγές.
Πληθωρισμός και επιτόκια: Δυσμενές περιβάλλον για τις εταιρείες
Παρά την πτώση το 2023 και μια μάλλον καθησυχαστική βραχυπρόθεσμη τάση, ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι διπλάσιος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες. Η πρόκληση για το 2024 θα είναι να δούμε αν η «νομισματική σύσφιξη» που έχει ξεκινήσει το τελευταίο ενάμιση έτος είναι αρκετή για να επαναφέρει και να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2%.
Πέρα από τον πληθωρισμό όμως, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε αντιδιαστολή με τα ιστορικά υψηλά ποσοστά κενών θέσεων εργασίας και σε συνδυασμό με τη χαμηλή δυναμική των μισθών σε θέσεις εργασίας υποδηλώνουν ότι η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμα.
Όσον αφορά τα επιτόκια, εκτός απροόπτου, οι χαμηλές αποδόσεις που είχαν συνηθίσει τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις στις ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία 15 χρόνια, ανήκουν στο παρελθόν, καθώς όπως φαίνεται θα διατηρήσουν τα υψηλά τους επίπεδα.
Οι προσδοκίες των αγορών για έως και 6 rate cuts (25 bp1 έκαστη) κατά τη διάρκεια του έτους σε Αμερική & Ευρώπη φαίνονται υπερβολικές στους αναλυτές της COFACE, καθώς ειδικά στην Ευρώπη παρά την ασθενή αύξηση της δραστηριότητας, οι βασικές πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υπερβαίνουν το 2%, κάτι που δεν θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – και στην Τράπεζα της Αγγλίας – να ξεκινήσουν τη νομισματική χαλάρωση στην καλύτερη περίπτωση, πριν το καλοκαίρι του 2024.
Αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον θα ασκήσει πιέσεις σε πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις κοινωνίες φέρνοντας στο προσκήνιο πιθανά σενάρια πτωχεύσεων τα οποία προσμετρώνται από τους αναλυτές της COFACE ως ένα ακόμη ρίσκο.
Αναδυόμενες οικονομίες που οδηγούν την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ ετερογενείς
Το 2024, οι αναδυόμενες χώρες θα είναι οι κύριοι μοχλοί της παγκόσμιας οικονομίας, συνεισφέροντας 1,7 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, οι αναδυόμενες οικονομίες θα αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας ανάπτυξης, την υψηλότερη που έχουμε δει από το 2013. Η Νοτιοανατολική Ασία θα είναι και πάλι μία από τις πιο δυναμικές περιοχές, με ανάπτυξη 4,6%, από 4% πέρυσι.
Οι φτωχότερες και μεγαλύτερο χρέος χώρες θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Με τα υψηλά επιτόκια και το δολάριο να παραμένει ισχυρό, υπάρχει κάθε λόγος να φοβόμαστε μια αναζωπύρωση των κρατικών χρεοκοπιών. Ορισμένες χώρες βρίσκονται ήδη σε προεπιλογή ή σχεδόν προεπιλογή, όπως η Σρι Λάνκα, η Γκάνα, η Αιθιοπία, το Μαλάουι, το Πακιστάν και το Λάος.
Η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών εκτινάσσεται στα ύψη
Η αστάθεια στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας αποτελεί σημαντική απειλή για τη θαλάσσια κυκλοφορία. Αυτή η εμπορική οδός παρέχει πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ, την ταχύτερη θαλάσσια διαδρομή που συνδέει την Ευρώπη (ιδίως το Ρότερνταμ ή το Λονδίνο) με την Ασία. Περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και το 30% της παγκόσμιας κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων διέρχεται από αυτό.
Δεδομένης της απειλής στην περιοχή, οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες ήδη αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ και επιλέγουν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, το οποίο τις ταξιδεύει στην αφρικανική ήπειρο και προσθέτει πάνω από δέκα ημέρες στη διάρκεια του ταξιδιού.
Για όσους συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη διαδρομή αυτή , το κόστος ασφάλειας και ασφάλισης εκτοξεύεται στα ύψη.
Για να αντισταθμίσουν αυτό το κόστος, οι μεταφορείς ανακατευθύνουν τα πλοία τους σε ευρωπαϊκούς και μεσογειακούς εμπορικούς δρόμους, γεγονός που μειώνει τον διαθέσιμο χώρο για εμπορεύματα.
Η COFACE στην Ελλάδα
Με σχεδόν 70 χρόνια παρουσίας η COFACE, αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην Ασφάλιση Πιστώσεων, έχει βοηθήσει ώστε να γίνονται οι επιχειρήσεις ανθεκτικές και να συμβάλουν στη δημιουργία βιώσιμου πλούτου παγκοσμίως. Καθημερινά, οι 4.100 εργαζόμενοι του Ομίλου διασφαλίζουν τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται από τους 50.000 Ασφαλισμένους Πελάτες σε πάνω από 200 χώρες. Συμβουλεύονται την COFACE σε κάθε στάδιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους, βοηθώντας τους να προλαμβάνουν και να εκτιμούν τους κινδύνους τους, ώστε να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Στην Ελλάδα, η Coface ίδρυσε υποκατάστημα στην ελληνική αγορά ενδυναμώνοντας περαιτέρω την παρουσία του Ομίλου στην χώρα μας. Σήμερα η ελληνική ομάδα της Coface απαρτίζεται από εξειδικευμένα στελέχη έτοιμα να υποστηρίξουν κάθε ανάγκη αναφορικά με την πιστωτική κάλυψη.