Με περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων για την προστασία των γυναικών ώστε να στηριχθούν ενάντια στο διαρκώς διογκούμενο φαινόμενο της έμφυλης βίας και της ενδοοικογενειακής βίας προχωρά η κυβέρνηση. Παράλληλα, καταστρώνει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.
της Αλεξίας Σβώλου
Τις επιμέρους παραμέτρους του πλάνου αναλύει η υπουργός οικογενειακής συνοχής και οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στην ημερίδα για τον Πανελλήνιο εορτασμό της ημέρας της γυναίκας που διοργάνωσε η Εταιρεία Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας στο Ζάππειο.
Ήδη όπως εξηγεί η υπουργός, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μία σειρά από μέτρα όπως την δημιουργία 18 κέντρων μέσα στα αστυνομικά τμήματα της επικρατείας ώστε να καταφεύγουν εκεί γυναίκες θύματα βίας και να λαμβάνουν στήριξη και συμβουλευτική από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό- γυναίκες αστυνομικούς.
Επίσης λειτουργεί η γραμμή βοηθείας για γυναίκες θύματα βίας 15900 καθώς και η εφαρμογή «κουμπί πανικού» στο κινητό τηλέφωνο που πλέον εκτός από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη θα εξαπλωθεί η χρήση της και στις άλλες περιοχές της επικράτειας.
Η στήριξη των γυναικών που φεύγουν από ένα περιβάλλον κακοποίησης ώστε να μην ξαναγυρίσουν περιλαμβάνει την παροχή του ελάχιστα εγγυημένου εισοδήματος με την υπουργό κοινωνικής συνοχής και οικογένειας να κάνει έκκληση σε όλες τις μεγάλες εταιρίες να προσλαμβάνουν γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης και κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους ώστε να μπορέσουν να έχουν και οικονομική ανεξαρτησία. Γι’ αυτό άλλωστε το υπουργείο κοινωνικής συνοχής και οικογένειας σε συνεργασία με το υπουργείο εργασίας στο υπουργείο οικονομικών και την δημόσια υπηρεσία απασχόλησης Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας ώστε να δημιουργηθούν τέτοιες θέσεις στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και ήδη 33 μεγάλες εταιρίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για να μπορέσουν να στηρίξουν οικονομικά με επαγγελματική αποκατάσταση τις γυναίκες θύματα βίας.
Από τη δική της μεριά, η Κωνσταντία Δημογλίδου, Εκπρόσωπος τύπου της ελληνικής αστυνομίας εξηγεί ότι θα πρέπει τα θύματα να μιλούν ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της σιωπής που τροφοδοτείται από την σιωπή και το φόβο και ωθεί πολλές γυναίκες να επιστρέφουν σε ένα περιβάλλον κακοποίησης, κάτι που συνήθως έχει τραγική εξέλιξη.
Από την πλευρά των επιστημόνων ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Οικονόμου εξηγεί ότι είναι πολύ σημαντικό να διαδώσουμε στην κοινωνία το μήνυμα ότι στην κακοποίηση προφανώς η σιωπή δεν είναι χρυσός και ότι ένας θύτης δεν ξυπνά μία μέρα και σκοτώνει τη γυναίκα του, ότι αυτή η κλιμάκωση ξεκινάει από άλλα στάδια και η γυναίκα πρέπει να αντιλαμβάνεται από νωρίς ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά, να βλέπει από νωρίς τα σημάδια.
Τα σημάδια αυτά περιλαμβάνουν χειριστική συμπεριφορά έλεγχο υποτίμηση προσπάθεια οικονομικού έλεγχου αποκλεισμό των προσωπικών της φύλων δηλαδή ο θύτης προσπαθεί να την κάνει να νιώσει μειονεκτικά ότι δεν αξίζει και να την αποκόψει από το δικό της κοινωνικό περιβάλλον προσβλητική συμπεριφορά Όλα αυτά δείχνουν έναν άνθρωπο που που μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε φονιά.
Επιπλέον υπάρχει το ζήτημα του μιμητισμού, δυστυχώς αυτές οι πράξεις βρίσκουν μιμητές καθώς προβάλλονται μέσα από την ειδησεογραφία και τα social media, ενώ βλέπουμε πρόσφατα ότι υπάρχει και μία έξαρση βίας ενάντια σε γαμπρούς ή νύφες με τα πεθερικά να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και να σκοτώνουν ανθρώπους που θεωρούν ότι κακοποιούν το παιδί τους.
Εδώ ο Δημήτρης Οικονόμου επισημαίνει ότι βλέπουμε ανθρώπους να θεωρούν ακόμα τα παιδιά τους «κτήμα» τους, παρότι μόνο παιδιά δεν είναι.
Πρόκειται για ανθρώπους σε μεγάλη ηλικία, άνθρωποι πλέον 30 ή 40 χρονών ή και μεγαλύτεροι που βλέπουμε τους ηλικιωμένους γονείς τους να παίρνουν για δικό τους λογαριασμό το νόμο στα χέρια τους, ανεξάρτητα με το αν έχει συμβεί όχι περιστατικό κακοποίησης, να θεωρούν ότι έχουνε δικαίωμα να βλάψουν τον άνθρωπο που παντρεύτηκε το δικό τους παιδί.
Στα φαινόμενα βίας σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι παρατηρητές οι οποίοι μπορούν να ενημερώσουν τις Αρχές ακόμα και ανώνυμα για τις τραγικές ιστορίες που αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να συμβαίνουν ακόμα και πίσω από κλειστές πόρτες στη γειτονιά τους.
Επιστρέφοντας στην στήριξη των γυναικών, η υπουργός κοινωνικής συνοχής και οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη επισημαίνει ότι υλοποιείται ταυτόχρονα στην πατρίδα μας εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, καθώς πέρα από την στήριξη που χρειάζονται οι γυναίκες ώστε να αντιμετωπίσουν την ολοένα και αυξανόμενη βία που συναντούν στη ζωή τους, θα πρέπει να στηριχθούν και για να δημιουργήσουν οικογένεια.
Επίσης είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι στο παρελθόν πολλοί δημοσιογράφοι χαρακτήριζαν τις γυναικοκτονίες «εγκλήματα πάθους» Αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχε υπαιτιότητα απο την πλευρά της γυναίκας που ….όπλιζε το χέρι του φονιά, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έγκλημα πάθους -το έγκλημα είναι μόνο έγκλημα μίσους και απόλυτα καταδικαστέο.
Τεράστιο ρόλο στην έξαρση της βίας διαδραματίζει και η σχέση των παιδιών και γενικά των ανθρώπων με το διαδίκτυο. Η ορθή χρήση του διαδικτύου στα παιδιά μέσα από την οικογένεια θα πρέπει να ενδυναμωθεί. Πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα ενδυνάμωσης των γονέων για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι σε επίπεδο γειτονιάς- κάτι το οποίο είναι στα σκαριά με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Οι γονείς πέρασαν πολλά και χρειάζονται ενίσχυση, εκπαίδευση και συμπαράσταση για να διαδραματίσουν σωστά τον γονεϊκό τους ρόλο.
Επίσης πρέπει να μπει σαν διδακτική ύλη στα σχολεία η ισότητα και η ισονομία των δυο φύλων όπως μπαίνει και το μάθημα σεξουαλικής αγωγής για να μαθαίνουν τα παιδιά ποια είναι τα επιτρεπόμενα και τα απαγορευμένα αγγίγματα.
Οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να είναι διαφορετικοί και κάθε ένας μας είναι εντελώς μοναδικός όμως έχουμε όλοι τις ίδιες οι υποχρεώσεις τα ίδια δικαιώματα και μπορούμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα, ανέραστη τα από το φύλο με το οποίο έχουμε γεννηθεί.