Το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές πληρωμές φωτογράφισαν ως λύση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής οι ομιλητές στο 3o συνέδριο ATHENS LAW FORUM ON TAXATION, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από την εταιρεία PALLADIAN, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Χορηγοί στην εκδήλωση ήταν το Insurancedaily.gr και το περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing.
Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ότι για άλλη μια φορά οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι υποφέρουν, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρηματικοί τζίροι συνεχώς μειώνονται. Καυτηρίασε το φαύλο κύκλο των εισπρακτικών μέτρων, ενώ επισήμανε ότι δεν παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Έθεσε ως ζητούμενο την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν γενναίες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία. Επισήμανε τέλος ότι μια προσεκτικά δομημένη φορολογική πολιτική μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε.
Ο βουλευτής Ημαθίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημείωσε ότι η φοροκεντρική δημοσιονομική πολιτική δεν βοηθάει στην ανάπτυξη και οδηγεί σε αδιέξοδο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η χώρα και η οικονομία χρειάζονται οξυγόνο». Τόνισε δε ότι ως χώρα έχουμε το υψηλότερο ποσοστό οφειλών στο Δημόσιο σε όλη την ευρωζώνη και επισήμανε ότι το ιδιωτικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί στο σύνολό του. Πρότεινε επέκταση του πλαστικού χρήματος για την καλύτερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Τέλος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την ακραία υπερφορολόγηση και την ολιγωρία της σε αρκετά ζητήματα, η οποία οδηγεί σε απώλειες εσόδων. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής, επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που η φορολογική Διοίκηση στελεχώνεται με αξιοκρατικά κριτήρια και στους κόλπους της εισέρχονται άνθρωποι μορφωμένοι , με εμπειρία και ικανότητες. Έθεσε δε ως ένα σημαντικό ζήτημα την εκπαίδευση των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, σημείωσε ότι προχωρά η επικαιροποίηση του κώδικα δεοντολογίας των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας και η κωδικοποίηση των εγκυκλίων. Υποστήριξε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων θα δώσει ανάσα στους πολίτες, ενώ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο του μαύρου χρήματος, στάθηκε στη σημασία των ηλεκτρονικών πληρωμών και στην περαιτέρω επέκταση της διεθνούς συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας. Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια της, ενώ τόνισε ότι και η Γενική Γραμματεία θα είναι δίπλα στους φορολογούμενους, για να κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη.
Ο Διευθυντής Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Παπαστράτος ΑΒΕΣ (Εταιρεία της Philip Morris International), κ. Γιάννης Αθανασιάδης, αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση των καπνικών προϊόντων, η οποία θα επιφέρει υπερβολικές αυξήσεις τιμών, κατά μέσο όρο 0,45 ευρώ ανά πακέτο. «Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να απεμπλακεί από την έννοια του πολιτικού κόστους σταματώντας την περαιτέρω αύξηση, καθώς η καπνοπαραγωγή είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας», όπως είπε.
Ο Πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω των Δικηγορικών γραφείων MKlegal Μαυραγάνης – Κουτνατζής & Συνεργάτες, κ. Γιώργος Μαυραγάνης, υποστήριξε πως από το 2012 έγιναν αρκετές μεταρρυθμίσεις συμβάλλοντας στη μείωση της φορολογίας, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τις υποδομές του Δημοσίου, ενώ πραγματοποιήθηκε μία ολοκληρωμένη αναδιοργάνωση στις Δ.Ο.Υ. «Πλέον, χρειάζονται πολλά χρόνια, για να ξαναγίνει η χώρα μία κανονική κοινωνία, αφού η υπερφορολόγηση εμποδίζει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας με την πολιτεία να δημιουργεί παθογένειες», όπως σημείωσε.
Ο Διευθυντής του Τομέα Αναπτυξιακών Πολιτικών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, σημείωσε πως η συνεχής από-επένδυση που βιώνει η χώρα είναι δραματική, αφού οι ετήσιες καθαρές επενδύσεις αγγίζουν τα 13 δις δημιουργώντας ένα κενό της τάξεως των 70 δις τα τελευταία 7 χρόνια. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε την ανάγκη έξυπνης επενδυτικής λογικής με τα οφέλη του δημοσίου και των επιχειρήσεων να βρίσκονται στην ίδια μεριά της εξίσωσης.
Ο Partner της Allen & Overy στο Λονδίνο, κ. Yannis Manuelides, τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία της. «Πρέπει να δημιουργηθεί από το κράτος μία σωστή φορολογική συνείδηση, αφού η μόνη λύση για την αποπληρωμή του χρέους είναι η φορολογία», όπως υπογράμμισε.
Η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της DIAGEO HELLAS S.A. κ. Αναστασία Αγγελή, υποστήριξε πως πρέπει να αλλάξουν οι επιλογές πολιτικής αναφορικά με τη φορολογία αλκοολούχων ποτών διότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Ο υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης λειτουργεί ως μαγνήτης για το λαθρεμπόριο των αλκοολούχων ποτών, αφού οι φόροι αντιπροσωπεύουν το 60% με 70% της λιανικής τιμής ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού. Η πρότασή της είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η ανάπτυξη των ελέγχων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Ο Managing Partner του Stavropoulos & Partners Law Office, κ. Ιωάννης Σταυρόπουλος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Οικονομικών με τη φοροδιαφυγή και εμφανίστηκε βέβαιος ότι όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους. Επικαλούμενος πρόσφατη σχετική έρευνα της EY, σημείωσε ότι στην Ελλάδα του 2016, για να μπορεί να γίνει συζήτηση για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές θα πρέπει να περιοριστούν οι υποχρεωτικές αποτιμήσεις, ενώ διευκρίνισε ότι η υπερφορολόγηση δεν βοηθάει στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.
Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Abeliotis & Associates, κ. Ευάγγελος Αμπελιώτης, τόνισε πως ο πολίτης πρέπει να αποκτήσει φορολογική συνείδηση και αυτό θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν το κράτος μπορεί να τον αντιμετωπίσει δίκαια και ισότιμα.
Ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω των Δικηγορικών γραφείων MKlegal Μαυραγάνης – Κουτνατζής & Συνεργάτες και Λέκτορας Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Στυλιανός – Ιωάννης Γ. Κουτνατζής, παρουσίασε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία απολαμβάνει λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, καθώς και έλλειψη ελέγχου και εποπτείας από κυβερνητικά όργανα και κρατικούς φορείς.
Ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης Διαφθοράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, αναφέρθηκε στη φορολογική διοίκηση, η οποία θα μετατραπεί σε Ανεξάρτητη Αρχή από την 1η Ιανουαρίου 2017 και θα είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιεί ελέγχους, αφού μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, όπως υποστήριξε, ο φορολογικός μηχανισμός ήταν διεφθαρμένος δημιουργώντας αρκετά προβλήματα.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Π.Ε.), κ. Αντώνης Μακρής, τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας προτείνοντας την επιβολή μικρής φορολογίας στις αγορές αγαθών.
Ο Λογιστής – Φοροτεχνικός, Μέλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), κ. Αντώνης Μουζάκης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου, κάνοντας εκτενή αναφορά στη μη ύπαρξη ενημέρωσης από το κράτος στους πολίτες για το φορολογικό καθεστώς της χώρας μας, καθώς και για τις χώρες του εξωτερικού που κάποιοι θέλουν να επενδύσουν.
Σύμφωνα με τον Senior Partner της Fortsakis, Diakopoulos, Mylonogiannis & Associates (FDMA) Law Firm, κ. Γιώργο Μυλωνογιάννη, στην Ελλάδα επικρατεί ανασφάλεια για το φορολογικό δίκαιο, ενώ υπάρχουν διατάξεις που τροποποιούνται συχνά εμποδίζοντας το φορολογικό σύστημα να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί.