“Παράθυρο” αλλαγών στο καθεστώς του πλαφόν των ασφαλιστέων αποδοχών άφησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, μιλώντας στα ΜΜΕ η Υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Συγκεκριμένα, δήλωσε πως “αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κοιτάμε να κάνουμε κάτι με το πλαφόν των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να επιστρέψουν υψηλόμισθοι Έλληνες από το εξωτερικό και να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ταλέντα στη χώρα. Πρόκειται για μια δύσκολη οικονομικά άσκηση την οποία την εξετάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών».
Αυτή τη στιγμή οι ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές ανέρχονται στα 7.373 ευρώ μικτά.
Το 2019 ανερχόνταν μόλις στα 6.500 ευρώ μικτά και αντιστοιχούσε στο10πλάσιο του κατώτατατου μισθού. Το 2020 – 22 πάγωσε οποιαδήποτε μεταβολή του, ενώ με βάση το νόμο Βρούτση, από το 2023 αποσυνδέθηκε από τον κατώτατο μισθό και συνδέθηκε το 2023 – 2024 με την πορεία του πληθωρισμού.
Η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού το 2022-2023 λόγω της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης την οποία έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπαρέσυρε προς τα πάνω -για την ακρίβεια πολύ …παραπάνω – για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές.
Και πάνω που κατευνάζεται το “κύμα” του πληθωρισμού, έρχεται το “κύμα” της αύξησης των μισθών για να το συμπερασύρει.
Από το 2025 ο νόμος προβλέπει αλλαγή του καθεστώτος υπολογισμού των ανώτατων ασφαλιστέων αποδοχών: Θα καθορίζονται από το δείκτη μισθών.
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δείχνουν σημαντική αύξηση τους στο μέλλον. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα αφήσει τις ανώτατατες ασφαλιστέες αποδοχές να συμπερασυρθούν -και πάλι, αυτή τη φορά από την πορεία των μισθών – ή θα τις παγώσει ή θα τις μειώσει, ανεξάρτητα από την πορεία άλλων μεγεθών…