Ο κύκλος εργασιών είναι ένα πολύ βασικό κριτήριο προκειμένου να αποκτήσουμε μια καλή εικόνα του κλάδου της Ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε όπου οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) έχουν αυξηθεί.
του Νίκου Μωράκη (Τα στοιχεία που παρατίθενται αποτελούν μέρος της λίστας top 40 από την Ειδική Έκδοση “Μεσίτες και Πράκτορες”. Τη λίστα καταρτίζει η Morax Media SA σε συνεργασία με την ICAP CRIF).
Είναι ένας σωστός τρόπος για να καταλάβουμε ποιες εταιρείες και με πoια χαρακτηριστικά είναι αυτές που κερδίζουν μερίδια αγοράς και αυξάνουν τη δυναμική τους είτε οργανικά είτε μέσω εξαγορών. Για να κάνουμε όμως ακόμα καλύτερη ανάγνωση των εταιρειών που πρωταγωνιστούν στον κλάδο θα πρέπει να κοιτάμε και τα Κέρδη Προ Φόρων (ΚΠΦ). Τι τους μένει δηλαδή «at the end of the day» προκειμένου να χαρακτηριστούν κερδοφόρες άρα και υγιής επιχειρήσεις. Ανάλογα το ύψος των ΚΠΦ μιας εταιρείας μπορούμε να καταλάβουμε πόσο αποδοτικές και παραγωγικές είναι. Πόσο βιώσιμες θα είναι «in the long run» αλλά και ικανές να «αντέξουν» έντονο ανταγωνισμό, κρίσεις από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες ή / και αυξήσεις στα λειτουργικά τους έξοδα. Με βάση τα στοιχεία της φετινής λίστας των 40 μεγαλύτερων Μεσιτών & Πρακτόρων της Ασφαλιστικής Αγοράς από τη morax media σε συνεργασία με την ICAP CRIF για το οικονομικό έτος του 2021, σας παρουσιάζουμε τις πρώτες 20 εταιρείες με τα υψηλότερα Κέρδη Προ Φόρων. Εταιρείες που ποικίλουν από Μεσίτες (Αντ)ασφαλειών, θυγατρικές Ασφαλιστικών εταιρειών και μεγάλων επιχειρήσεων, πρακτορείων με πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών αλλά και εκπροσώπησης Ασφαλιστικής εταιρείας από το εξωτερικό.
Μια αρκετά αντιπροσωπευτική εικόνα της αγοράς για την οποία όμως θα πρέπει να βάλουμε μερικούς αστερίσκους όπως:
- Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες το συγκεκριμένο έτος μπορεί να προχώρησαν σε επενδύσεις, εξαγορές ή συγχωνεύσεις με αποτέλεσμα να μην εμφανίζουν υψηλά ΚΠΦ
- Εταιρείες που ανήκουν σε όμιλο εταιρειών δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα καθώς δεν παρουσιάζουν ξεχωριστά οικονομικά αποτελέσματα
- Τα γραφεία αποκλειστικής συνεργασίας με Ασφαλιστικές Εταιρείες (agency) επίσης δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα καθώς δε δημοσιεύουν οικονομικά στοιχεία
- Εταιρείες που μετέφεραν την παραγωγή τους το συγκεκριμένο έτος σε νέα εταιρεία επίσης δεν παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά οικονομικά στοιχεία.
- Οργανισμοί που έχουν περισσότερες από μια εταιρείες με διαφορετικά ΑΦΜ (π.χ. Μεσιτική & Πρακτορειακή εταιρεία) εμφανίζονται χαμηλότερα στη λίστα καθώς μοιράζουν την παραγωγή τους σε δύο ή περισσότερες εταιρείες).
FM Insurance Awards 2023: Οι αιτήσεις για τον διαγωνισμό άνοιξαν!