Ο κλάδος της Ελληνικής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης ή επίσημα, των «Διανομέων Ασφαλιστικών Προϊόντων» όπως αναφέρεται στο site της Τραπέζης της Ελλάδος , μετά και την ενσωμάτωση της IDD στην Ελληνική Νομοθεσία το 2018 χωρίστηκε σε τρεις βασικές κατηγορίες.
Τους ασφαλιστικούς πράκτορες, τους συντονιστές ασφαλιστικών πρακτόρων και τους μεσίτες ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων. Κατηγορίες στις οποίες μοιράζονται οι περίπου 13.500* ενεργοί επαγγελματίες (έρευνα ICAP 2020) που ασκούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είτε με τη μορφή ατομικής επιχείρησης (η πλειοψηφία αυτών), είτε με τις λοιπές νομικές μορφές. Επαγγελματίες οι οποίοι πραγματεύονται κάθε χρόνο μεγάλο ποσοστό της παραγωγής ασφαλίστρων που για το 2020 – χρονιά έξαρσης της πανδημίας – είχε διαμορφωθεί στα 3,9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φετινής λίστας των 40 μεγαλύτερων Μεσιτών και Πρακτόρων της ICAP σε συνεργασία με την morax media για το 2020** το σύνολο του κύκλου εργασιών και των Κερδών Προ Φόρου (ΚΠΦ) διαμορφώθηκαν στα 158,487 εκατ. ευρώ και στα 24,095 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Insurance Awards “Φίλιππος Μωράκης” 2022: Δηλώστε Συμμετοχή
Οι πρώτες δέκα εταιρείες της λίστας συγκεντρώνουν πάνω από το μισό κύκλο εργασιών του συνόλου των σαράντα εταιρειών και πιο συγκεκριμένα 88.996.490 εκατ. ευρώ.
Αναλύοντας τη λίστα
Μέσα στα 40 μεγαλύτερα γραφεία Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης συγκαταλέγονται:
- 4 Μεσίτες Αντασφαλειών
- 8 Μεσίτες Ασφαλειών με ειδίκευση σε συγκεκριμένους κλάδους ασφάλισης
- 3 Μεσίτες που αντιπροσωπεύουν Ασφαλιστικές Εταιρείες υπό το καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ)
- 2 Ασφαλιστικοί Πράκτορες (πρώην Ασφαλιστικές εταιρείες)
- 15 Ασφαλιστικοί Πράκτορες & συντονιστές Ασφαλιστικών Πρακτόρων
- 1 πλατφόρμα πολυτιμολόγησης
- 5 Διαμεσολαβητικές εταιρείες θυγατρικές ομίλων με δραστηριότητα εκτός ασφαλιστικής αγοράς
- 2 Διαμεσολαβητικές εταιρείες – θυγατρικές Ασφαλιστικών εταιρειών
Εκ των οποίων αν θελήσουμε να υπολογίσουμε τους μεγαλύτερους retail Ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, χωρίς δηλαδή τους μεσίτες, τις ΕΠΥ, πλατφόρμες πολυτιμολόγησης και θυγατρικές ασφαλιστικών και λοιπών εταιρειών, τότε οι παρακάτω εταιρείες διαμορφώνουν την κορυφαία πεντάδα:
- MEGA BROKERS
- 3P INSURANCE
- BROKERS UNION
- INFOTRUST
- SOFOS INSURANCE AGENCY
Εταιρείες με – πανελλαδικό σε κάποιες περιπτώσεις – δίκτυο συνεργατών που διαχειρίζονται συγκεντρωτικά παραγωγές ασφαλίστρων, εξυπηρετούν τις ανάγκες ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και απορροφούν μεγάλο μέρος του κόστους βασικών λειτουργιών από τις Ασφαλιστικές εταιρείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι:
- Στα στοιχεία δεν έχει συμπεριληφθεί η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, – Πειραιώς Πρακτορειακή – καθώς η τράπεζα απορρόφησε τη δραστηριότητά της. Θυμίζουμε ότι με τα στοιχεία του 2018 ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είχε παρουσιάσει κύκλο εργασιών 33.251.039 ευρώ.
- Από τη λίστα επίσης δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας με ασφαλιστικές εταιρείες (agency) όπως επίσης εταιρείες που δε δημοσιεύουν οικονομικά στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
- Ο Κύκλος εργασιών & τα ΚΠΦ της HOWDEN – MATRIX όπως παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί αφορούν εργασίες 12μήνου 2020 – 2021. Στο 9μήνο του 2020 ο κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης εταιρείας ανήλθε στα 9.397.196 εκατ. ευρώ. ενώ οι ζημιές στις 603.330,00 ευρώ.
- Στο άρθρο και τους πίνακες έχουν συμπεριληφθεί τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας SPECIAL RISK SOLUTIONS (SRS) με κύκλο εργασιών 1.734.105 ευρώ το 2020, που εκ παραδρομής δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα της ICAP .
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ FM INSURANCE AWARDS 2022 ΕΔΩ
*στο πλήθος των επαγγελματιών που αναφέρουμε δεν συμπεριλαμβάνονται οι τραπεζικοί υπάλληλοι με άδεια ασφαλιστικής δραστηριότητας.
**τα οικονομικά στοιχεία αντλήθηκαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ)
Ενδιαφέρον θα είχε να υπήρχε και η ίδια ανάλυση χωρίς τον κλάδο Αυτοκινήτων.
😉