Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ μας για την Ασφαλιστική Αγορά της Θεσσαλονίκης – σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας – παρουσιάζοντάς σας την εικόνα που σχηματίσαμε (από επικοινωνία που είχαμε με τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές της πόλης) για τον κλάδο Αυτοκινήτου, όπως επίσης για τον ανταγωνισμό από τα εναλλακτικά δίκτυα.
Ρεπορτάζ του Νίκου Μωράκη
Θα ξεκινήσουμε την παρουσίαση των κλάδων Ζωής & Υγείας δίνοντάς σας μια εικόνα για την κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Δημόσιων νοσοκομείων στο νομό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΝ) η κατάσταση στα ΤΕΠ έξι δημόσιων νοσοκομείων είναι η εξής:
ΑΧΕΠΑ
Σε κάθε εφημερία υποδέχεται 700-800 ασθενείς. Η αναμονή κυμαίνεται σε 4-5 ώρες, ιδίως στο Παθολογικό, ΩΡΛ και Οφθαλμολογικό ιατρείο. Οι νοσηλευτές καλύπτουν δύο ιατρεία συγχρόνως, ή καλύπτουν χειρουργεία και ιατρεία ΤΕΠ σε ένα ωράριο. Οι τραυματιοφορείς είναι ελάχιστοι – η κάλυψη φτάνει μόλις το 30%.
Παπανικολάου
Το νοσοκομείο μπαίνει σε εφημερία οχτώ φορές το μήνα, αλλά καταγράφει έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού και Τραυματιοφορέων έως και 40%. Οι ασθενείς στα ΤΕΠ μεταφέρονται από τους συνοδούς, αν και το Νοσοκομείο είναι ανεπτυγμένο σε ξεχωριστά αυτόνομα κτίρια με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Μεγάλη έλλειψη υλικών, φορείων, καρέκλες μεταφοράς ασθενών.
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
Πηγαίνουν κατά μέσο όρο 1.500 ασθενείς σε κάθε εφημερία στα ΤΕΠ, ειδικά όταν είναι το μόνο Νοσοκομείο που εφημερεύει. Η αναμονή φτάνει τις έξι ώρες. Οι συνοδοί μεταφέρουν και φορεία με τους ασθενείς τους λόγω της έλλειψης τραυματιοφορέων.
Γ.Ν.Θ. Αγ. Δημήτριος
Η διαλογή ασθενών γίνεται στα ΤΕΠ από νοσηλεύτρια και όχι ιατρό όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και παλιός. Το προσωπικό επιβαρύνεται με βαριά ωράρια, λόγω της μεγάλης έλλειψης.
Γ.Ν. Θεσσαλονίκης Γ. Γεννηματάς
Στα ΤΕΠ η διαλογή ασθενών γίνεται από Διοικητικό Υπάλληλο, που στεγάζεται στον αύλειο χώρο εκτός ΤΕΠ. Ο εξοπλισμός είναι ανεπαρκής, όπως και τα υλικά. Σημαντική η έλλειψη των τραυματιοφορέων (στο 60%) και η έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού (στο 50%). Τα ιατρεία των ΤΕΠ καλύπτονται πολλές φορές με νοσηλευτές από τις κλινικές του Νοσοκομείου, αν και με βάση την Υπουργική Απόφαση τα ΤΕΠ πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστό προσωπικό. Έτσι ξεμένουν οι Κλινικές από Νοσηλευτικό Προσωπικό καθότι και εκεί το προσωπικό είναι λιγοστό.
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Δέχεται 1.200 άτομα ανά εφημερία. Κατά μέσο όρο μόνο το 18% εισάγεται σε βραχεία νοσηλεία ή τμήματα και μονάδες. Το 60% των ασθενών θα μπορούσαν να απευθύνονται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Ο χρόνος αναμονής φτάνει τις οχτώ ώρες στο παθολογικό, επτά ώρες στο χειρουργικό, πέντε ώρες στο παιδιατρικό, πέντε ώρες στο καρδιολογικό κυρίως όταν το νοσοκομείο κάνει εφημερίες χωρίς δορυφόρο.
Διαβάστε επίσης: Ρεπορτάζ: Γνωρίστε την Ασφαλιστική Αγορά της Θεσσαλονίκης
Αποτελέσματα που αποτυπώνουν μόνο μια πλευρά της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία που όμως κατά γενική ομολογία είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς γιατί το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί μια κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση νοσοκομειακών προγραμμάτων από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Προγραμμάτων που σε νομούς όπως της Θεσσαλονίκης, με πληθώρα επιλογών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και κλινικών στην πλειονότητά τους συνεργαζόμενα με τις ασφαλιστικές εταιρείες – δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τυχόν ατυχήματα ή ασθένειες.
Συγκεκριμένα στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχει το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο που εξυπηρετεί το σύνολο των νομών στη βόρεια Ελλάδα ενώ ακολουθούν ο Άγιος Λουκάς στο Πανόραμα, η Βιοκλινική, η Euromedica και πολλά αλλά διαγνωστικά κέντρα όπως αυτά της Βιοϊατρικής. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον βετεράνο πλέον στην Ασφαλιστική Αγορά της Θεσσαλονίκης και συνεργάτη της Allianz (Περιφερειακός Διευθυντής) κ. Ιωάννη Στρειδά μας δήλωσε σχετικά:
«Το 2015 είχαμε κάνει νέα παραγωγή στον κλάδο ζωής & υγείας 206.000 ευρώ και το 2016 κάναμε 248.000 ευρώ. Μια αύξηση και στο χαρτοφυλάκιο και στην παραγωγή μιας και δεν είχαμε πολλές ακυρώσεις και εξαγορές. Να σημειώσουμε ότι σε αυτά τα νούμερα δεν συμπεριλαμβάνονται τα ομαδικά συμβόλαια ενώ από αυτά τα συμβόλαια υγείας ήταν περίπου τα 3/5 της παραγωγής».
Συμπέρασμα
Έχοντας μιλήσει, ασχοληθεί και ερευνήσει την Ασφαλιστική Αγορά της Θεσσαλονίκης θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αγορά της συμπρωτεύουσας έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλά δομημένης ασφαλιστικής κοινότητας. Το Επιμελητήριο είναι το ορμητήριο των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών για θέματα που αφορούν τη δραστηριότητά τους, το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο από παλιούς και νέους ασφαλιστές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή χρόνια (μερικοί είναι τρίτης γενιάς ασφαλιστές), ενώ όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανοίξει υποκαταστήματα εντός και εκτός πόλης με πιο πρόσφατο αυτό της Interasco. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ασφαλιστική αγορά της Θεσσαλονίκης υστερεί στους μεγάλους πελάτες μιας και οι περισσότεροι είτε έχουν κατέβει προς Αθήνα είτε έχουν μεταναστεύσει στις γειτονικές χώρες.
Λόγω γεωγραφικής θέσης, ιστορίας και δικτύου οι ασφαλιστικές εταιρείες Ιντερσαλόνικα και Interlife δείχνουν να έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο αυτοκινήτου με την Υδρόγειο να ακολουθεί καθώς η εταιρεία έχει επιλέξει να επενδύσει με σοβαρές υποδομές στη βόρειο Ελλάδα. Στον κλάδο ζωής & Υγείας ο ανταγωνισμός φαίνεται να εντείνεται με τα agency των ασφαλιστικών εταιρειών να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα νέας παραγωγής και στρατολόγησης νέων ασφαλιστών προκειμένου να αναπτύξουν τα μερίδια αγοράς τους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Τέλος, οι δραστικές αλλαγές στη φορολόγηση αλλά και στις εισφορές που καλούνται να καταβάλουν οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές έχουν αρχίσει και ταράζουν τα μικρά παραδοσιακά γραφεία της πόλης που αναγκάζονται για τη βιωσιμότητά τους είτε να ενωθούν με άλλα γραφεία είτε να μπουν κάτω από τη στέγη μεγάλων μεσιτικών γραφείων.