Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στην Ελλάδα κυκλοφορούν πάνω από 600.000 ανασφάλιστα οχήματα και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται. Επομένως, εάν κυκλοφορείς στην πόλη με το αυτοκίνητό σου, υπάρχει η πιθανότητα να εμπλακείς σε μια παρόμοια ιστορία. Το σημαντικό είναι να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις αλλά και πώς σε καλύπτει το ασφαλιστικό συμβόλαιο αυτοκινήτου που έχεις.
Τι πρέπει να κάνεις μόλις αντιληφθείς ότι τράκαρες με ανασφάλιστο όχημα:
1. Μην μετακινήσεις το όχημά σου και κάλεσε την τροχαία.
Είναι πολύ σημαντικό το όχημά σου να παραμείνει εκεί που ήταν για να μπορέσει η τροχαία να καταγράψει με ακρίβεια το περιστατικό και να αποδώσει την υπαιτιότητα εκεί που πρέπει. Αντίστοιχα, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε να μη γίνει κάποια μεταβολή των στοιχείων στον τόπο του ατυχήματος από τον οδηγό του άλλου οχήματος. Βέβαια, σε περιπτώσεις που τα οχήματα εμποδίζουν την κυκλοφορία ή βρίσκονται σε τέτοιο σημείο όπου μπορούν να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα, τότε θα πρέπει εσύ και ο άλλος οδηγός να τα μετακινήσετε. Πριν γίνει αυτό, φρόντισε να τραβήξεις φωτογραφίες με το κινητό σου που να δείχνουν τα αυτοκίνητα στην αρχική τους θέση. Μπορεί να χρειαστεί να δείξεις τις φωτογραφίες στην ασφαλιστική εταιρεία ή την Τροχαία.
Παράλληλα, λοιπόν, πρέπει να αναφέρεις το περιστατικό και να καταγράψεις τον αριθμό κυκλοφορίας του άλλου οχήματος. Έπειτα, η Τροχαία θα δει αν το όχημα είναι ασφαλισμένο και θα στείλει κλιμάκιο για να καταγράψει το γεγονός. Εάν υπάρχουν τραυματίες θα πρέπει να καλέσετε πρώτες βοήθειες ή ασθενοφόρο.
2. Επικοινώνησε με την Ασφαλιστική σου.
Θυμήσου ότι διαθέτεις την κάλυψη για «Φροντίδα Ατυχήματος» μια υπηρεσία που αναλαμβάνει να καταγράψει το περιστατικό και τις υλικές ζημιές, ώστε να δρομολογηθεί η αποζημίωση.
3. Τράβηξε τις Δικές σου Φωτογραφίες
Όχι για τα stories στο Instagram, αλλά για να τις έχεις στο δικό σου αρχείο. Πού ξέρεις; Μπορεί να σου χρειαστούν, σε περίπτωση που για παράδειγμα ο οδηγός του άλλου οχήματος αποφασίσει να διαφύγει, όσο περιμένετε να έρθει ο εκπρόσωπος της Τροχαίας ή της Φροντίδας Ατυχήματος.
Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς να κάνεις μήνυση για εγκατάλειψη σε βάρος του οδηγού του άλλου οχήματος. Η διαδικασία αυτή κοστίζει 150€. Εάν ο οδηγός δεν αποδεχτεί την ευθύνη του τότε μπορείς να εκμεταλλευτείς την κάλυψη για νομική προστασία που προσφέρουν προαιρετικά διάφορες ασφαλιστικά προγράμματα, εφόσον περιλαμβάνεται στο συμβόλαιό σου.
Πώς θα αποζημιωθείς;
Παρότι το άλλο όχημα είναι ανασφάλιστο, εσύ, ως ασφαλισμένος είσαι καλυμμένος/η και θα αποζημιωθείς είτε από την ασφαλιστική σου, είτε από το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης. Μάθε πώς:
- Μέσω της κάλυψης από ανασφάλιστο όχημα: Πρόκειται για μία προαιρετική κάλυψη που μπορείς να την προσθέσεις στο συμβόλαιό σου για τέτοιες περιπτώσεις. Αυτή η διαδικασία είναι και η πιο γρήγορη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποδεχτεί την υπαιτιότητά του ο ανασφάλιστος οδηγός. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου το έντυπο της Φιλικής Δήλωσης, το οποίο συμπληρώνουν και οι δύο πλευρές τη στιγμή του ατυχήματος, ή μία Υπεύθυνη Δήλωση ώστε ο ανασφάλιστος να γράψει και να υπογράψει την υπαιτιότητα του, όπως χαρακτηριστικά μας εξηγεί η κα Μάγδα Κράνη, Διευθύντρια Αποζημιώσεων Γενικών Ασφαλίσεων της Eurolife ERB.
- Μέσω του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης: Πρόκειται για ένα «ταμείο», στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και διαχειρίζεται τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων. Αυτή η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα, καθώς το ταμείο διαχειρίζεται πολλές υποθέσεις. Αρκεί να πούμε ότι το 2018 καταγράφηκαν 2.827 αναγγελθείσες ζημίες. Επίσης, έχει και έναν πολύ σημαντικό περιορισμό. Εάν ο οδηγός του άλλου οχήματος αποφασίσει να εγκαταλείψει τη σκηνή του ατυχήματος πριν προλάβεις να πάρεις τα στοιχεία του, παραμείνει δηλαδή άγνωστος, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης για υλικές ζημιές, μόνο για σωματικές βλάβες και υπό προϋποθέσεις.