Επαρκούν τα 50 δις ευρώ που εγκρίθηκαν από την ΕΕ για την Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και για την κάλυψη άλλων Αναγκών του κράτους. Το σύνολο των Αναγκών των Ελληνικών Εμπορικών Τραπεζών την περίοδο 2012- 2014, φτάνουν σε 40,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,5 δισ. ευρώ προορίζονται για τις τέσσερις “Συστημικές Τράπεζες”: Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Η Πρόσφατη αυτή γενναία χρηματοδότηση της ΕΕ προβλέπει Απόθεμα Ασφαλείας 5 δισ. ευρώ ενώ ο Στόχος είναι να Ολοκληρωθεί η Ανακεφαλαιοποίηση έως τα τέλη Απριλίου, 2013. Ανά Τράπεζα οι ανάγκες εκτιμώνται ως εξής: * Εθνική 9.756 εκατ ευρώ * Eurobank 5.839 εκατ ευρώ * Alpha 4.571 εκατ ευρώ * Πειραιώς 7.335 εκατ ευρώ * Εμπορική 2.475 εκατ ευρώ * Αγροτική 4.920 εκατ ευρώ * Ταχ. Ταμ/ριο 3.737 εκατ ευρώ * Millennium 399 εκατ ευρώ * Γενική 281 εκατ ευρώ * Αττικής 396 εκατ ευρώ * Probank 282 εκατ ευρώ * Νέα Proton 305 εκατ ευρώ * FBB 168 εκατ ευρώ * Πανελλήνια 78 εκατ ευρώ Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, της Ελλάδος «ο Ελληνικός Τραπεζικός τομέας έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια ισχυρό πλήγμα από τη Συνδυαστική Επίδραση της Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους και των αντίξοων Οικονομικών Συνθηκών στα Στοιχεία Ενεργητικού των Τραπεζών και στην Καταθετική τους Βάση».
Η “Έκθεση για την Ανακεφαλαιοποίηση και Αναδιάταξη του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα” περιγράφει την επίδραση που άσκησαν στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών:
(α) η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI),
(β) οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου κατά την τριετία 2012-2014 από τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, όπως τις έχει υπολογίσει ανεξάρτητα η εταιρία BlackRock Solutions,
(γ) οι αναμενόμενες ζημίες από δάνεια χορηγηθέντα στο εξωτερικό και από δάνεια σε φορείς που σχετίζονται με το Δημόσιο και
(δ) η εκτιμώμενη λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών, βάσει μιας συντηρητικής θεώρησης των επιχειρησιακών σχεδίων που υπέβαλαν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος το πρώτο τρίμηνο του 2012.
«Επισημαίνεται ότι η βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα τους επιτρέψει, μεσοπρόθεσμα, να συμβάλλουν ουσιαστικά στη χρηματοδότηση και ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας».
Γίνεται αναφορά την μελέτη στρατηγικής αξιολόγησης του τραπεζικού τομέα για τις προοπτικές βιωσιμότητας των τραπεζών. Από τη μελέτη προέκυψαν τέσσερις “συστημικές τράπεζες” – η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες και κρίθηκαν κατάλληλες για δημόσια στήριξη.
Όσο για τις “μη συστημικές τράπεζες”, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος Απριλίου 2013. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τεθούν σε διαδικασία εξυγίανσης μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013.
Η εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών διενεργήθηκε τους πρώτους μήνες του 2012 από την Τράπεζα της Ελλάδος και επικαιροποιήθηκε μέσα στον Δεκέμβριο. Σκοπός της εν λόγω άσκησης ήταν η συντηρητική εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών όλων των τραπεζών, ώστε να πληρούνται τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων κατά την περίοδο 2012-2014.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ενσωμάτωσε στην εκτίμηση των Χρηματοδοτικών Πόρων:
• Την καθαρή επίδραση (1,4 δισεκ. ευρώ) από την εφαρμογή μέτρων εξυγί-ανσης8 και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί – δηλαδή:
(α) το επιπρόσθετο (πέρα από τις εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες) κόστος από τη λήψη μέτρων εξυγίανσης σε τρεις εμπορικές τράπεζες (Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, Proton Bank και T-Bank) και σε τρεις συνεταιριστικές τράπεζες (Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου), και
(β) τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών από την ανακεφαλαιοποίηση δύο εγχώριων θυγατρικών από τις ξένες μητρικές τους εταιρίες, συγκεκριμένα, της Εμπορικής και της Γενικής Τράπεζας από την Crédit Agricole και τη Société Générale αντίστοιχα.
• Το κόστος πιθανών μελλοντικών εξυγιάνσεων (3,1 δισεκ. ευρώ) – στο βαθμό που θα υπερβαίνει τις εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες για τις “μη συστημικές” εμπορικές τράπεζες, καθώς και το κόστος αναδιάρθρωσης των συνεταιριστικών τραπεζών, εφόσον αυτή χρειαστεί.
• Απόθεμα ασφαλείας (capital buffer – 5 δισεκ. ευρώ), το οποίο κρίνεται αναγκαίο και επαρκές για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξελίξεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν ή να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες. Εξελίξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες περιλαμβάνουν την επίδραση στις τράπεζες από μια περαιτέρω επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών και από την πρόσφατη επαναγορά (buy-back) δημόσιου χρέους. Εξελίξεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τις κε-φαλαιακές ανάγκες περιλαμβάνουν την ιδιωτική συμμετοχή στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, τις ενέργειες διαχείρισης λοιπών υποχρεώσεων και την επίτευξη συνεργιών από εξαγορές και συγχωνεύσεις.