Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η συνολική παραγωγή Ασφαλίστρων για το πρώτο εξάμηνο του 2012 σημείωσε υποχώρηση της τάξεως του 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Την περίοδο που ακολουθεί, οι Εταιρείες Ιδιωτικής Ασφάλισης πρέπει να λάβουν σημαντικές Στρατηγικές Αποφάσεις, αναφέρει η έκθεση. Συνδέονται τόσο με τις απαιτήσεις του επερχόμενου πλαισίου “Φερεγγυότητα ΙΙ” όσο και με την ενδεχόμενη δραστηριοποίησή τους στο δεύτερο Πυλώνα της Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή τη Διαχείριση των Επαγγελματικών Ταμείων. Οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις θα πρέπει να κινηθούν με βάση τον καθορισμό του άριστου για αυτές μεγέθους, επιλέγοντας είτε τη λειτουργία τους με τη μορφή μικρών και άκρως εξειδικευμένων Εταιρειών είτε τη δημιουργία μεγαλύτερων και καλύτερα οργανωμένων σχημάτων που θα αξιοποιήσουν τις συνέργειες και τις οικονομίες κλίμακας. Θετικά αποτιμάται η προσπάθεια αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου ορισμένων εταιρειών, που έχει ήδη ξεκινήσει. Μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το σημαντικότερο μέρος τους έχει ήδη επιτευχθεί.
Γίνεται αναφορά για την αντιμετώπιση «χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών του τομέα της Ιδιωτικής Ασφάλισης και στη διαμόρφωση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, που αποτελούν προαπαιτούμενα για την προσέλκυση των αναγκαίων κεφαλαίων για την ανάπτυξη της αγοράς αυτής». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, αναφέρει η ΤτΕ στον έλεγχο της πολιτικής τιμολόγησης των προϊόντων και των πρακτικών προσέλκυσης πελατείας, στις ενέργειες περιορισμού του κόστους λειτουργίας και αποζημιώσεων (π.χ. όσον αφορά το κόστος επισκευής των αυτοκινήτων και τις δαπάνες νοσηλείας που καταβάλλονται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια), στην έγκαιρη είσπραξη των οφειλόμενων από τους διαμεσολαβητές ασφαλίστρων και εν γένει στη βελτίωση της κερδοφορίας, ως κύριου, αν όχι μοναδικού, μέσου κεφαλαιακής ενίσχυσης των εταιριών.
Στις προτεραιότητες της εποπτείας εντάχθηκαν σύμφωνα με την Τράπεζα, η εξυγίανση του Επικουρικού Κεφαλαίου, η υλοποίηση της διαδικασίας ελέγχου των ανασφάλιστων οχημάτων, η αναβάθμιση του επιπέδου των προσφερόμενων από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση υπηρεσιών, η οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία διαδικασιών διαχείρισης παραπόνων εντός των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και η εν γένει βελτίωση του επιπέδου προστασίας των ασφαλισμένων – καταναλωτών.
Για τον τραπεζικό κλάδο εκτιμάται ότι «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή του επάρκεια, λόγω της κρίσης χρέους που πλήττει τη χώρα». Για τη διαδικασία συγχωνεύσεων που κρίνεται επιβεβλημένη εκτιμάται ότι στο τέλος της θα «παραμείνουν τρεις μεγάλες και ισχυρές τράπεζες μαζί με ακόμη μερικές μικρότερες».
«Τα αναμενόμενα μερίδια αγοράς των υπόλοιπων τραπεζών θα εξασφαλίσουν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ γενικότερα οι τράπεζες θα επωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες που θα προκύψουν», προσθέτει η ΤτΕ. Εκτιμά επίσης ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος αποτελούν κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, καθώς η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς αυτές εκ μέρους των εγχώριων αποταμιευτών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών».
Τώρα που έφυγε ο Βογιατζής τι θα γίνει με την εποπτεία της αγοράς;