Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες φέρνει το νέο μνημόνιο. Αυτές που δημοσιεύουμε είναι οι πρώτες Αναλυτικές Υποχρεώσεις και Δεσμεύσεις των Τραπεζών και των Ελληνικών Κυβερνήσεων. Αυτά που διαβάζουμε, πίσω από τα κείμενα του Μνημονίου, παρόλο που ακούγονται σκληρά για τους Τραπεζίτες, επί της ουσίας, στηρίζουν τις (4) Τράπεζες που επέλεξαν ως τα δικά τους Ελεγχόμενα Τραπεζικά Κάστρα που θα ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους σε όλες τους τις ενέργειες. Δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν πιθανό… Τσίπρα να αποκτήσει τον Έλεγχο των (4) Τραπεζών γιατί τότε θα έχουν… συνεταίρους στα τοκογλυφικά, παράνομα και ανήθικα Κέρδη τα οποία συνήθισαν τα τελευταία 20 χρόνια και τα οποία μας Πτώχευσαν! Με ένα σμπάρο κέρδισαν… τρία τρυγόνια! Και Κέρδιζαν τρισ., και Υποθήκευσαν την Περιουσία μας και το χειρότερο από όλα… μας φόρτωσαν τις ζημιές των δισ. που δημιούργησαν με τα αψυχολόγητα τρελά τους ανοίγματα! Μόνον ένας ανισόρροπος παθιασμένος τζογαδόρος θα έκανε αυτά που έκαναν προκειμένου να κερδίζουν και τις εντυπώσεις των κούφιων Κερδών και στήνουν χορούς για τις κάλπικες τιμές των Μετοχών τους!
Το σχέδιο των Πολυεθνικών και Τραπεζικών Τράστ προχωράει κανονικά και προς το παρόν τίποτε δεν φαίνεται στον Ορίζοντα που θα μπορούσε να ανακόψει τη φόρα τους. Οι μόνες ελπίδες μας εμφανίζονται δειλά δειλά από την άλλη άκρη του Ωκεανού, όπου το “Σύστημά τους” δεν ελέγχει τόσο απόλυτα τη Νομοθετική και Δικαστική Εξουσία. Διαβάστε τις Εντολές των Αφεντικών μας!
Έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός του ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα και το δεύτερο σκέλος συγχωνεύσεων και πωλητηρίου, αυτό των μικρών τραπεζών. Απαιτείται επίσης έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Όλα αυτά στο προσχέδιο το μνημονίου που οριστικοποιείται τις επόμενες ημέρες. Για τις κρατικές τράπεζες προβλέπει ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα και στη συνέχεια θα προχωρήσει η απορρόφησή του από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο η εκκαθάριση της Proton Bank.
Έως τότε (Μάρτιος 2013) θα πρέπει οι μέτοχοι των τραπεζών – το ΤΧΣ αλλά και οι ιδιώτες – να καθορίσουν σαφώς του όρους συνεργασίας τους στο διοικητικό συμβούλιο κάθε ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ώστε να διασφαλιστεί η εμπορική τους λειτουργία. Μέχρι και το τέλος Αυγούστου του 2013 οι ανακεφαλαιοποιημένες πια εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν αναδιατάξει τα οικονομικά τους στοιχεία ώστε οι μετοχές τους να αποτελούν ελκυστική επένδυση.
Έως το τέλος Απριλίου του 2013 όλες οι μικρότερες (λέγονται μη συστημικές) τράπεζες θα πρέπει να έχουν βρει λύση και να είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες είτε με δικά τους μέσα δηλαδή από τους μετόχους τους είτε μέσω της συγχώνευσής τους με κάποιες από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες. Από τα περίπου 25 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες αυτές δεν θα έχουν μερίδιο.
Αλλά και οι συνεταιριστικές τράπεζες μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2013 θα πρέπει να κινηθούν. Τότε η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μια μελέτη. Σε αυτή θα προβλέπονται οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι της συγκεκριμένης αγοράς. Θα προτείνονται λύσεις οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν μέχρι και τα τέλη Μαΐου του επόμενου χρόνου.
Παράλληλα οι υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι και το τέλος του Ιουνίου, οι οποίες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με κεφάλαια που θα έχει δώσει το ΤΧΣ, θα πρέπει να παρουσιάσουν αναθεωρημένα επιχειρηματικά σχέδια. Το ίδιο διάστημα δηλαδή ως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει με ευθύνη της ΤτΕ να γίνει ένα νέο εκτεταμένο stress test στις ελληνικές εμπορικές τράπεζες οι οποίες θα έχουν μόλις ολοκληρώσει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Στο κεφάλαιο για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αναφέρει ότι η συμμετοχή νέων και παλιών ιδιωτών μετόχων δεν θα πρέπει να υπολείπεται του 10% του συνολικού κεφαλαίου που θα αντληθεί από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κάθε εμπορικής τράπεζας.
Σύμφωνα με τη συμφωνία το πρώτο στάδιο της διαδικασίας που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου αφορά κυρίως το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα πρέπει να εγγυηθεί την κάλυψη όλων των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, εκτός από αυτές που θα καλύψουν οι ιδιώτες.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο που θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου. Τότε το ΤΧΣ θα ενσωματώσει στις συμμετοχές των ιδιωτών και τα ειδικά δικαιώματα (warrants Coco’s) που θα χρησιμοποιήσουν κυρίως οι παλαιοί μέτοχοι.
Στο τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχουν μοιραστεί τα ποσοστά των τραπεζών που θα κατέχει το ΤΧΣ και οι ιδιώτες.