Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν θεσμοθετηθεί, στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων και της μετέπειτα σταθεροποίησης της οικονομίας, επισήμανε χθες ο επικεφαλής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας Declan Costello, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στην ενότητα «Συστήματα υγείας και ανάπτυξη στην Ευρώπη».
O κ. Costello, επεσήμανε ότι απομένουν 3 θέματα στη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:
- εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν θεσμοθετηθεί για την ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων, τα διαγνωστικά πρωτόκολλα και οι κεντρικές προμήθειες του συστήματος υγείας,
- η εξισορρόπηση του clawback, το οποίο καθιερώθηκε για τον έλεγχο των δημοσιονομικών μέτρων, όμως δεν εφαρμόζεται σύμφωνα με τον σκοπό για τον οποίο θεσμοθετήθηκε, με αποτέλεσμα να ξεπερνά κατά πολύ τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και
- η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία, καθώς στην Ελλάδα, το ποσοστό έχει πέσει πολύ χαμηλά σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, γι΄ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.
(Σημειώνουμε ότι σήμερα οι δαπάνες υγείας έχουν περιοριστεί στο 4,7% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. ξεπερνά το 7%).
Ο υπουργός Υγείας
«Ό,τι και να πω σήμερα, δεν έχει καμία σημασία, αν αυτό δεν έρθει να «κουμπώσει» με μετρήσιμα αποτελέσματα και εφαρμόσιμη πολιτική», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην ίδια ενότητα του συνεδρίου, ενώ παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης για την εξειδίκευση των προτεραιοτήτων, αν και χαρακτήρισε πρωταρχικό ζήτημα την εξάλειψη των «ουρών της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, λέγοντας πως στόχος είναι να φτάνει στην κλινική το φάρμακο που πρέπει να χορηγηθεί εκεί ή «το χάπι στο σπίτι».
Επίσης έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να αποφεύγουν οι ασθενείς το νοσοκομείο με το πρώτο πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε ως κομβικό ζήτημα τη συμβολή όλων των φορέων στην προσπάθεια βελτίωσης του συστήματος υγείας.
Υποσχέθηκε σύνδεση των rebate και clawback με τις επενδύσεις αν μεταφραστεί σε νέες θέσεις στην αγορά εργασίας και σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια ή αποτρέψει το brain drain, χαρακτηρίζοντας τα ενδεχόμενα αυτά, «μικρές νίκες».
Επίσης έκανε λόγο για αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας καθώς και σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με τα Πανεπιστήμια και κατέληξε αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης για «αποποινικοποίηση του κέρδους» με καταβολή των φόρων, εισφορών και δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, γιατί με «επιδόματα της φτώχειας» ή με stage, δεν υπάρχει ελπίδα στη νέα γενιά.
Η φαρμακοβιομηχανία
Τριετές πλαίσιο σταθερότητας και διευθέτηση του θέματος του clawback, το οποίο είναι παράνομο και άμεσα θα καταπέσει από το ΣτΕ, ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στην ίδια ενότητα του συνεδρίου.
Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομίας σήμερα, σημειώνοντας πως διανύουμε περίοδο συρρίκνωσης, με δραστική μείωση του ΑΕΠ, ανεργία στο 30% και αν δεν υπάρξει η υποσχόμενη ανάπτυξη του 4%, δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης με τη γήρανση και μείωση του πληθυσμού και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη επιλογή για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και επενδύσεις, με οριζόντια μέτρα που θα περιλαμβάνουν μείωση φορολογίας και εργοδοτικών εισφορών, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως πάταξη γραφειοκρατίας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και κάθετες κλαδικές πολιτικές, κυρίως στους κλάδους της βιομηχανίας (μεταποίηση).
Σε ότι αφορά τη φαρμακοβιομηχανία, σημείωσε ότι περιλαμβάνεται στους 10 κλάδους με διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, αποτελεί τον 2ο εξαγωγικό τομέα της χώρας με 28 παραγωγικές μονάδες που εξάγουν σε πάνω από 85 χώρες, με 53.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους, ενώ ετησίως διαθέτει το 17% του τζίρου της σε έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Το περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκό, με τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, το SPC waiver και τις νέες αναδυόμενες αγοράς στη Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική.
Εντούτοις, οι εταιρίες υφίστανται εξοντωτική φορολόγηση, άμεσα με 29% και επιπλέον 40% rebate και clawback.
Πρότεινε συμψηφισμό του clawback με παραγωγικές επενδύσεις και δαπάνες R&D και καθιέρωση ανώτατου ποσοστού, με συνυπευθυνότητα φαρμακοβιομηχανίας – πολιτείας, προϋποθέσεις που αν εφαρμοστούν μπορούν να φέρουν επενδύσεις της τάξης των 500 εκ. ευρώοι οποίες αναλύονται σε:
- 300 εκατ. ευρώ επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες σε βάθος τριετίας,
- 60 – 100 εκατ. ευρώ από κλινικές μελέτες και
- άλλα 100 εκατ. ευρώ από συμπαραγωγή φαρμάκων με πολυεθνικές.
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι όλα αυτά θα έχουν τεράστια πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και το κυριότερο, εξασφάλιση πρόσβασης στους ασθενείς.
Πηγή: healthmag.gr