
Περισσότερες εναλλακτικές επενδύσεων στα unit linked (UL) προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών θα προφέρει από την 1η Σεπτεμβρίου η πλήρης άρση των capital controls.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Η απόλυτη απελευθέρωση της διακίνησης κεφαλαίων θα δώσει τη δυνατότητα στον κλάδο να αναζητήσει καλύτερες αποδόσεις στο εξωτερικό για υφιστάμενα επενδυτικά προγράμματα, ενώ παράλληλα θα ανοίξει την… πόρτα και για τη δημιουργία νέων προϊόντων τα οποία θα έχουν εξωστρεφείς τοποθετήσεις.
Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν «χρέος» έναντι του κοινού τους να διευρύνουν τις επενδυτικές επιλογές τους για την εφάπαξ ή περιοδική τοποθέτηση κεφαλαίων, προσφέροντας λύσεις τις οποίες μέχρι και σήμερα, λόγω των capital controls, δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.
Πλέον οι προκλήσεις των εταιρειών είναι τρεις:
- Πρώτον να δημιουργήσουν προγράμματα τα οποία θα «υπόσχονται» ελκυστικές αποδόσεις με τοποθετήσεις σε ομολογιακούς και μετοχικούς τίτλους, σε μια περίοδο κατά την οποία ανάλογες επιδόσεις δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους ομολογιακούς τίτλους, όπως εξάλλου και για τους μετοχικούς που χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα.
- Δεύτερον να προωθήσουν νέα καινοτόμα επενδυτικά προϊόντα τα οποία θα συνδυάζουν αποδόσεις και από άλλες αγορές.
- Τρίτον να προκαλέσουν τον Έλληνα ασφαλισμένο – επενδυτή να ρισκάρει εκ νέου στο εξωτερικό, μέσα από προγράμματα τα οποία, όπως είναι γνωστό, δεν θα προσφέρουν εγγυήσεις.
Τα στελέχη του κλάδου παρουσιάζονται σε κάθε περίπτωση συγκρατημένα αισιόδοξα για το ρυθμό ανάπτυξης των unit linked προγραμμάτων.
Εξ αρχής ξεκαθαρίζουν ότι ο ασφαλιστικός τομέας δεν θα ξαναζήσει τα όσα έζησε το 2015 οπότε κατέγραψε μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη στα UL, πολύ απλά διότι, πλέον, δεν υφίσταται το ρίσκο της απώλειας κεφαλαίων και, άρα, ουδείς θα αναζητήσει εσπευσμένα επενδυτικά καταφύγια εκτός συνόρων.
Σχόλια

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης
Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς
17 στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στο Delphi Forum (updated)
Ο ασφαλιστικός κλάδος χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο LinkedIn
Νόμος 5290: Τι αλλάζει στις υπηρεσίες οδικής βοήθειας
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Τι σημαίνει για τις ασφαλιστικές η άρση των capital controls

Eισφορές αλληλεγγύης σύνταξης: Προσγείωση στις προσδοκίες μείωσης

Καμία ανησυχία για τα Unit Linked προϊόντα στην παρούσα συγκυρία!

22-24 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν οι συντάξεις του Μαρτίου

Επενδυτικά & αποταμιευτικά προγράμματα. Κουμπαράς για μια ώρα ανάγκης

Εκκρεμείς συντάξεις: Το μεγάλο στοίχημα του 2021

Τα νέα μέτρα στήριξης: Τι γίνεται με το δώρο του Πάσχα, τις συμβάσεις, τις συντάξεις και το επίδομα


















