Περισσότερες εναλλακτικές επενδύσεων στα unit linked (UL) προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών θα προφέρει από την 1η Σεπτεμβρίου η πλήρης άρση των capital controls.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Η απόλυτη απελευθέρωση της διακίνησης κεφαλαίων θα δώσει τη δυνατότητα στον κλάδο να αναζητήσει καλύτερες αποδόσεις στο εξωτερικό για υφιστάμενα επενδυτικά προγράμματα, ενώ παράλληλα θα ανοίξει την… πόρτα και για τη δημιουργία νέων προϊόντων τα οποία θα έχουν εξωστρεφείς τοποθετήσεις.
Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν «χρέος» έναντι του κοινού τους να διευρύνουν τις επενδυτικές επιλογές τους για την εφάπαξ ή περιοδική τοποθέτηση κεφαλαίων, προσφέροντας λύσεις τις οποίες μέχρι και σήμερα, λόγω των capital controls, δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.
Πλέον οι προκλήσεις των εταιρειών είναι τρεις:
- Πρώτον να δημιουργήσουν προγράμματα τα οποία θα «υπόσχονται» ελκυστικές αποδόσεις με τοποθετήσεις σε ομολογιακούς και μετοχικούς τίτλους, σε μια περίοδο κατά την οποία ανάλογες επιδόσεις δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους ομολογιακούς τίτλους, όπως εξάλλου και για τους μετοχικούς που χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα.
- Δεύτερον να προωθήσουν νέα καινοτόμα επενδυτικά προϊόντα τα οποία θα συνδυάζουν αποδόσεις και από άλλες αγορές.
- Τρίτον να προκαλέσουν τον Έλληνα ασφαλισμένο – επενδυτή να ρισκάρει εκ νέου στο εξωτερικό, μέσα από προγράμματα τα οποία, όπως είναι γνωστό, δεν θα προσφέρουν εγγυήσεις.
Τα στελέχη του κλάδου παρουσιάζονται σε κάθε περίπτωση συγκρατημένα αισιόδοξα για το ρυθμό ανάπτυξης των unit linked προγραμμάτων.
Εξ αρχής ξεκαθαρίζουν ότι ο ασφαλιστικός τομέας δεν θα ξαναζήσει τα όσα έζησε το 2015 οπότε κατέγραψε μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη στα UL, πολύ απλά διότι, πλέον, δεν υφίσταται το ρίσκο της απώλειας κεφαλαίων και, άρα, ουδείς θα αναζητήσει εσπευσμένα επενδυτικά καταφύγια εκτός συνόρων.