Με αφορμή το εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των ανηλίκων από τα social media, σοκάρουν τα πρόσφατα ευρήματα για το πολύωρο κόλλημα των παιδιών και των εφήβων στην οθόνη του κινητού και στα social media.
της Αλεξίας Σβώλου
Τα ελληνόπουλα περνούν τρεισήμισι ολόκληρους μήνες το χρόνο- δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο της ζωής τους ετησίως- μπροστά στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και φυσικά ο χρόνος αυτός αφιερώνεται κυρίως στα social media και τα video games. Το «κόλλημα» στην οθόνη και η έκθεση σε βίαιο περιεχόμενο, που προβάλλεται σε αυτή, σχετίζεται άμεσα με την μάστιγα της βίας των ανηλίκων, του εκφοβισμού και όλων των δεινών που φέρνει στην ζωή των παιδιών ο e-εθισμός. Μπροστά σε αυτές τις ψηφιακές επιδημίες, πληθαίνουν οι ειδήσεις αναφορικά με την επιβολή απαγόρευσης της χρήσης social media, κάτω από κάποια ηλικία με την Αυστραλία να επιλέγει την οριζόντια απαγόρευση της χρήσης των social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών και την Αλβανία να απαγορεύει στα παιδιά το Tik Tok. Σε αντίθεση με αυτά τα οριζόντια μέτρα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρα στην δημιουργία ενός πλαισίου ελέγχου για την χρήση των social media, ώστε να προστατέψει τα παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών με την συναίνεση και τον έλεγχο των γονιών να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη νέα αυτή στρατηγική. Αυτά που ζούμε στην εποχή μας, μετά την εισβολή του διαδικτύου κατά τα χρόνια της πανδημίας στην ζωή των παιδιών και των εφήβων, πραγματικά τρομάζουν. Όπως εξηγεί ο ειδικός σε θέματα Τεχνολογίας, Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος του Internet Now, τα 13χρονα παιδιά έχουν σήμερα τεράστιες γνώσεις σε θέματα τεχνολογίας, η οποία τρέχει με χίλια! Είναι μάλιστα τόσο γρήγορη η εξέλιξή της που εμείς οι άνθρωποι είναι αδύνατον να συναγωνιστούμε αυτή την πρόοδο, καθώς αν εμείς τρέχουμε την εξέλιξη μας με 2 βαθμούς, η τεχνολογία τρέχει με 7 βαθμούς, δηλαδή υπερτριπλάσια ταχύτητα.
Αναφορικά με την Εθνική στρατηγική που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συναρμόδιους υπουργούς ψηφιακής διακυβέρνησης, παιδείας και κοινωνικής συνοχής και οικογένειας, οι ελληνικές οικογένειες θα αποκτήσουν μέσα στο 2025 δύο νέα εργαλεία:
“Το πρώτο εργαλείο που ανακοινώνουμε είναι το parco.gov.gr, που βγήκε στον αέρα αμέσως μετά την παρουσίαση και θα συμβουλεύει τους γονείς“, εξηγεί ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Με το εργαλείο parco.gov.gr οι γονείς θα μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους. Μέσω της πλατφόρμας, θα μπορούν να ρυθμιστούν ο χρονικός περιορισμός χρήσης των εφαρμογών, ο περιορισμός τους, ανάλογα και με το περιεχόμενό τους και οι ημέρες και ώρες ενασχόλησης.“Οι γονείς θα πρέπει να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά. Πρότασή μας είναι οι νέες εφαρμογές να είναι προ εγκατεστημένες. Τίποτα δεν θα γίνει εάν εμείς ως γονείς δεν το ελέγξουμε” τονίζει ο κ. Παπαστεργίου.