Στο επιχειρηματικό μοντέλο “Tribes for business” που εφαρμόζεται στην Interamerican, κινητροδοτεί τους εργαζόμενους και συνδέει γύρω από ένα κοινό σκοπό την επιχείρηση, το ανθρώπινο δυναμικό και τον καταναλωτή αναφέρθηκε στο 18ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας, με τίτλο “Tribes: Joined by Purpose”, στις 19 Οκτωβρίου 2020, ο Γιάννης Καντώρος , CEO της Interamerican.
της Βίκυς Γερασίμου
Όπως εξήγησε ο Γ. Καντώρος ο μετασχηματισμός της εταιρείας από μία παραδοσιακά και ιεραρχικά οργανωμένη εταιρεία σε έναν agile οργανισμό, της δίνει τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερο κόστος. Η υιοθέτηση του tribes for business συνεπάγεται τον μετασχηματισμό της επιχείρησης και την αυξημένη ευθύνη και αρμοδιότητα στις λεγόμενες «φυλές» που συνδέονται με έναν εταιρικό σκοπό (purpose).
“Δεδομένης της φύσης των εργασιών τους οι ασφαλιστικές θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους την έννοια της βιωσιμότητας και της αειφορου ανάπτυξης και να σχεδιάζουν αντιλαμβανόμενες τον αντίκτυπο της στρατηγικής τους μετά από 10 ή 20 χρόνια.
Άρρηκτρα συνδεδεμένη με την έννοια του sustainability είναι και η έννοια του σκοπού και της ιδέας γύρω από την οποία μπορεί να συσπειρωθούν και να εμπνευστούν άνθρωποι”. “Είναι”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καντώρος “το κίνητρο για να πηγαίνει κανείς στο γραφείο του χαρούμενος. Αντίθετα οποιοσδήποτε βραχυπρόθεσμος στόχος όπως τα επίπεδα κερδών ή κάτι άλλο που είναι στενά συνδεδεμένο με ένα απλό εταιρικό στόχο, φθείρεται πολύ γρήγορα στην πράξη. Η επίτευξη στους οικονομικούς δείκτες έρχεται μέσα από την επίτευξη των σκοπών στα tribes και την κουλτούρα driven purpose company”.
Το δέντρο σκοπών: Πώς λειτουργούν τα Tribes
“Στην Interamerican λόγω μεγέθους υπάρχουν πολλά Tribes. Κάθε ένα πρέπει να αναπτύξει το δικό του σκοπό. Για παράδειγμα το trIbe για τις μετακινήσεις έχει έναν εξειδικευμένο σκοπό, το ίδιο και το tribe για την υγεία και το οικονομικό μέλλον.
Το tribe της τεχνολογίας υποστηρίζει τα άλλα στην εκπλήρωση των σκοπών τους. Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί όλο το σύστημα. Οι άνθρωποι που εργάζονται στην εταιρεία παρακινούνται από ένα σκοπό που δεν είναι γενικός και αφηρημένος, αλλά δίνει νόημα και στη δική της δουλειά και καθημερινότητα. Και αυτό γιατί σαν μέλος μιας ομάδας σκέφτονται πώς μπορούν να συνεισφέρουν στον τελικό σκοπό. Έτσι χτίσαμε το δέντρο τον σκοπών στην Interamerican, το οποίο οι εργαζόμενοι έχουν αγκαλιάσει με πολλή αγάπη και πολύ ενθουσιασμό”.
Όπως αναφέρει ο κ. Καντώρος «στην αρχή ο μεγάλος μετασχηματισμός που επιχειρήσαμε ήταν αρκετά δύσκολος. Ήταν καινούριο εγχείρημα για την ελληνική αγορά και έπρεπε να απαντήσουμε σε πολλά ερωτήματα, όπως τι είναι αυτό που κάνουμε, γιατί το κάνουμε και τι σημαίνει στην πράξη. Τα έχουμε καταφέρει αρκετά καλά και αυτή τη στιγμή η εταιρεία λειτουργεί με ευχαριστημένος υπαλλήλους που με τη σειρά τους κάνουν ευχαριστημένους τους πελάτες».
Πώς συμβάλλουν τα tribes στο χτίσιμο της σχέσης με τον πελάτη
Η οργάνωσης μιας εταιρείας γύρω από tribes είναι καλύτερη από το παραδοσιακό μοντέλο. Όσο το περιβάλλον γίνεται όλο και περισσότερο ψηφιακό όλο και περισσότερο πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο η παραδοσιακή ιεραρχία αργεί πάρα πολύ να αντιληφθεί τις εξωτερικότητες. «Και είναι λογικό όταν πρέπει επτά άνθρωποι να καταθέσουν την άποψή τους σε μία απλή απόφαση θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο από μία ομάδα η οποία είναι οργανωμένη χωρίς ιεραρχία και έχει και όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για να αποφασίσει. Έχουμε επομένως καλύτερη κατανόηση των αναγκών και ταχύτερη αντίδραση στις ανάγκες των πελατών. Αυτό σημαίνει οργάνωση σε tribes. Μειώνει το χρόνο και μειώνει τα έξοδα. Eίναι πολύ πιο εύκολο και φτηνό να κάνεις πολλές δοκιμές στο πλαίσιο ενός tribe από το να κάνεις μεγάλα project τα οποία μετά από 1-2 χρόνια μπορεί να αποτύχουν. Η οργάνωση αυτή είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που όλοι μας καλούμαστε να επιχειρήσουμε».
Νέα κουλτούρα στην επιχείρηση
«Οι εργαζόμενοι αναδεικνύονται εν προκειμένω σε πρωταγωνιστές σε αυτή την αλλαγή», επισημαίνει ο κ. Καντώρος. «Αυτός που «χάνει» σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση είναι θα έλεγα με την ευρύτερη έννοια το μάνατζμεντ της εταιρείας και αυτό το λέω γιατί η οργάνωση γύρω από Tribes θέλει λιγότερη ιεραρχία άρα και πολύ λιγότερο management σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέλα.
Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο κομμάτι ευθύνης όχι μόνο στο να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει αλλά και στο να δεχτούν και τα αποτελέσματα τους. Προφανώς χρειάζεται κάποια εκπαίδευση και χρόνος ώστε να μεταβούμε από το ένα μοντέλο στο άλλο. Ένα παράδειγμα που λέμε πολλές φορές είναι ότι έχουμε ένα πρόβλημα όπως λχ υπάρχει αυτό το ποτάμι και πρέπει να χτίσουμε μία γέφυρα. Στο παραδοσιακό μοντέλο θα χτίζαμε τη γέφυρα και θα μετράγαμε κάθε μέρα την απόδοση, τώρα αυτό που κάνουμε είναι να πούμε στους εργαζόμενους να βρουν τρόπο να περάσουμε απέναντι. Αυτό σημαίνει η μετάβαση από ένα παραδοσιακό μοντέλο σε ένα μοντέλο που η καρδιά χτυπάει στα Tribes”.
Μοντέλο ηγεσίας στα tribes
H ηγεσία στα Tribes μοιράζεται ουσιαστικά την εξουσία των αποφάσεων με πολλούς ανθρώπους. «Αυτό σημαίνει» αναλύει ο κ. Καντώρος «να αναγνωρίσεις ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος να γνωρίζει τα πάντα και να κάνει τα πάντα. Θα πρέπει σε πολλά πράγματα να υιοθετήσει τις απόψεις των συνεργατών του που πολλές φορές μπορεί να μην είναι ταυτόσημες με τις δικές του. Άρα είναι κατά κάποιον τρόπο ένας ποιο δημοκρατικός και πιο οριζόντιος τρόπος ηγεσίας που δεν είναι εύκολος. Φεύγουμε από το παραδοσιακό μοντέλο που είναι ο λόγος του ισχυρού μέσα στην εταιρεία και πάμε σε έναν ηγέτη που περισσότερο εμπνέει και επηρεάζει, παρά κατευθύνει με απολυταρχικό τρόπο».
Χορηγός επικοινωνίας στο 18ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας, με τίτλο “Tribes: Joined by Purpose” ήταν το csrindex.gr