Με αφορμή τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο και υποστηρίζοντας την άποψη ότι η Ελληνική Πολιτική σκηνή έχει ανάγκη από νέες και νέους ανθρώπους που θα φέρουν με τις ιδέες τους ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία, ήρθαμε σε επαφή με τη Βάσια Αναστασίου, υποψήφια Βουλευτή με το Κίνημα Αλλαγής στην Ανατολική Αττική και κάναμε μια κουβέντα για να μοιραστεί μαζί μας τις πολιτικές της απόψεις.
Συνέντευξη Βάσια Αναστασίου, Υποψήφια Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στην Ανατολική Αττική.
Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την πολιτική; Μίλησέ μας για τις δράσεις σου στα κοινά.
Ασχολούμαι με την πολιτική από άποψη! Θέλω να είμαι ενεργή συμμέτοχος στις εξελίξεις για τη Χώρα και ειδικότερα για την περιοχή μου, την Ανατολική Αττική. Ήρθε η ώρα η γενιά μας να χτίσει το μέλλον της, να ανθίσει την κοινωνία. Δοκιμαστήκαμε όλοι σε αυτές τις συγκυρίες. Τώρα όμως είναι η στιγμή που θα μας εμπιστευτούν οι παλιοί αγωνιστές που εδραίωσαν την Δημοκρατία στον τόπο. Η γενιά των γονιών μας, των παππούδων μας, δίνει την σειρά της για να αποφασίσουμε οι ίδιοι πια, πως θα χτίσουμε ένα δίκαιο και παραγωγικό αύριο για εμάς. Πάντα ένιωθα την ανάγκη να είμαι ενεργός πολίτης, άλλωστε ασχολούμαι με τα κοινά από τα 19 μου, οπότε και εκλέχθηκα Δημοτική Σύμβουλος, η νεότερη μάλιστα στην Ελλάδα. Στην πορεία μου ασχολήθηκα με την παιδεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Όλα αυτά τα χρόνια είδα να απαξιώνονται πολιτικά οι ιδέες των νέων, κάτι που οφείλεται κατά την προσωπική μου άποψη στο γεγονός ότι κανείς απαξιώνει αυτό που φοβάται. Ίσως για αυτό σήμερα μετράμε κοινωνικές και πολιτικές αποτυχίες. Όμως σε ένα μοντέλο που έχει αποτύχει, το διαφορετικό είναι αναγκαίο για να αλλάξει το οτιδήποτε.
Τι σπουδές έχεις κάνει και πού εργάζεσαι;
Έχω σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics του Λονδίνου. Έκανα και δεύτερο πτυχίο στη Νομική. Τώρα εργάζομαι ως δικηγόρος σε ιδιωτική εταιρεία και παράλληλα ολοκληρώνω και το Διδακτορικό μου στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γιατί επέλεξες το Κίνημα Αλλαγής για να πολιτευτείς;
Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα το ιδεολογικό μου «σπίτι». Το Κίνημα Αλλαγής είναι η γνήσια συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και το μόνο κόμμα που αντιπροσωπεύει το χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Η ιδεολογία και οι αξίες είναι για εμένα ιερές έννοιες και οφείλουμε να τις σεβόμαστε έστω και αν διαφωνούμε. Η έλλειψη ιδεολογίας και οι πολιτικές τερατογενέσεις είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η μεταμνημονιακή κοινωνία της χώρας μας αυτήν την στιγμή. Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ γυρνάει στο σπίτι του.
Τι πρέπει να αλλάξει στην κοινωνία; Ποιο είναι το πρόγραμμά σου; Οι προτεραιότητές σου;
Οι νέοι ξεχάσαμε να ονειρευόμαστε. Οι παλιοί κουράστηκαν να ελπίζουν. Υπερφορολόγηση, στέρηση των κόπων μιας ζωής με τις περικοπές των συντάξεων, ανεργία, πενιχρές αμοιβές σε νέους επιστήμονες που σπούδασαν χρόνια και επένδυσαν εκείνοι και οι γονείς τους ψυχικά και οικονομικά για την εκπαίδευση τους. Μια κοινωνία που βράζει, μια νεολαία που νοσεί. Όλα πρέπει να αλλάξουν. Αρχικά ο τρόπος που προσεγγίζουμε το ίδιο το πρόβλημα. Ζούμε σε μια χώρα πανέμορφη. Ο τουρισμός μας πρέπει να είναι στο επίκεντρο και μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη. Όχι όμως με την επιλεκτική προβολή περιοχών. Θέλει προβολή και άλλων πτυχών μας. Για παράδειγμα στην Ανατολική Αττική έχουμε πολλά σημεία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, το θέατρο στο Λαύριο, τον οικισμό Σαντορινέικα καθώς και μέρη με θρησκευτικό ενδιαφέρον, μοναστήρια κλπ. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί έμφαση στην τοπική ανάπτυξη. Καλλιέργειες ακριβών προϊόντων για εξαγωγή στο εξωτερικό και διανομή τους στο εσωτερικό της χώρας. Βλέπουμε στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ κατεξοχήν ξένα προϊόντα. Είναι δυνατόν; Με την ανάδειξη κάποιων δυνατοτήτων που ήδη έχουμε θα μπορέσουν να ανοίξουν θέσεις εργασίας για άμεση απορρόφηση και να μην έχουμε ανάγκη πλέον κανέναν να μας «διορίσει» ή να μας «βολέψει».
Αυτές οι νοοτροπίες είναι λάθος και οι λύσεις που προσφέρουν είναι πρόσκαιρες και παροδικές. Πρέπει οι νέοι να νιώσουμε ξανά ασφάλεια για να μπορέσει ενδεχομένως σε βάθος χρόνου να γυρίσουν πίσω τα «αδέρφια» που αποχαιρετήσαμε στο εξωτερικό. Είμαι σίγουρη πως όποιος διαβάζει αυτήν την στιγμή αυτό το κείμενο έχει κάποιον στο μυαλό του. Απευθύνομαι στους συνομήλικους μου αλλά και σε όλους τους Έλληνες και τους καλώ στην κάλπη να στηρίξουν το καινούριο, να αλλάξουν το παλιό και να ψηφίσουν νέους ανθρώπους από όλο το δημοκρατικό τόξο, αναλόγως με το που ανήκουν ιδεολογικά.
Ποια είναι η άποψή σου για την Ιδιωτική Ασφάλιση; Οι νέοι πιστεύεις έχουν «εικόνα» για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες;
Αρχικά να τονίσουμε ότι είναι πολύ σημαντική η διασφάλιση των προϋποθέσεων ανάπτυξης του ασφαλιστικού συστήματος σε τρεις πυλώνες (Κύρια Ασφάλιση, ΕΤΕΑΕΠ/Επαγγελματικά Ταμεία, Ιδιωτική Ασφάλιση). Σχετικά με την Ιδιωτική Ασφάλιση θεωρώ πως ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς είναι να προσφέρει στον κόσμο προγράμματα που τους κάνουν να αισθάνονται ασφάλεια, ηρεμία και σταθερότητα σε μια περίοδο πλήρους αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας.
Στην Ελλάδα η ασφαλιστική συνείδηση καθώς και η «εικόνα» των νέων σχετικά με την ιδιωτική ασφάλιση, δεν έχει αναπτυχθεί στα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης. Υπάρχει η γενικότερη αντίληψη ότι το κράτος είναι σχεδόν ο αποκλειστικός πάροχος κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή η αντίληψη είναι λάθος και επικίνδυνη καθώς γινόμαστε μάρτυρες ιστορικών καταστροφών σχετικά με το ασφαλιστικό. Η γενιά μας επηρεάζεται περισσότερο από όλους μελλοντικά σε ότι αφορά το θέμα των συντάξεων καθώς και της παροχής υγείας. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης ως συμπληρωματική υπηρεσία, προκειμένου να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε υπεύθυνα το μέλλον μας, και να είμαστε κατοχυρωμένοι για την υγεία μας, την αποταμίευσή μας, την οικογένειά μας και τη σύνταξή μας. Ομολογώ ότι και εγώ η ίδια, που ενημερώνομαι τακτικά από φίλους μου, που είναι στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, από καθαρά δικό τους ενδιαφέρον, δεν έδινα την σημασία που αναλογούσε στο θέμα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης αφορά άμεσα το μέλλον μας και δεν είναι κάτι μακρινό από εμάς.
Στο συνταξιοδοτικό ποια είναι η άποψή σου; Πώς μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα;
Το γνωστό σε όλους μας είναι ότι οι συντάξεις έχουν περικόπτει χυδαία. Οι μεγαλύτεροι στερούνται τους κόπους μιας ζωής ενώ σε ότι αφορά εμάς τους νέους τα πράγματα φαίνονται δυσοίωνα. Το κράτος αυτή την στιγμή έχει μετατραπεί σε αφερέγγυα έννοια για τον πολίτη και σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό. Έχει πάρει τον ρόλο του τιμωρού. Βλέπουμε τους ηλικιωμένους να περιμένουν στην ουρά για να πάρουν εξευτελιστικά ποσά αντί όσων δικαιωματικά τους ανήκουν και τις συντάξεις χηρείας να επιδέχονται και αυτές μειώσεις μεταξύ άλλων. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας πολλές φορές συντηρούν με την σύνταξή τους και εμάς τους νέους, αφού λόγω ανεργίας βασιζόμαστε στο καθιερωμένο «χαρτζιλίκι» για να μπορέσουμε να περάσουμε. Ζούμε καταστάσεις εξευτελισμού. Όλοι μας. Ανεξαρτήτως ηλικίας.
Αυτό που προτείνουμε σαν Κίνημα Αλλαγής είναι ριζική αλλαγή της δομής των κύριων συντάξεων, με ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και θεραπεία των ακραίων αδικιών, που έχουν δημιουργηθεί. Σε ότι αφορά την Κύρια Σύνταξη απαιτείται μετεξέλιξη του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος σε ένα Νέο Μεικτό Σύστημα που θα είναι:βασική σύνταξη για όλους με 15 έως 20 έτη ασφάλισης. Αναλογική σύνταξη, που θα στηρίζεται στην ενίσχυση της αναλογικότητας και ανταποδοτικότητας στη βάση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.
Οι δημόσιες παροχές υγείας – πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια περίθαλψη – πώς μπορούν να βελτιωθούν; Ποια είναι η πρότασή σου;
Θεωρώ ότι ο δείκτης ποιότητας ζωής σε μια χώρα κρίνεται πρωταρχικά από το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας και φυσικά εννοώ την Δημόσια Υγεία. Όλοι έχουμε προσωπική εμπειρία και γνωρίζουμε την πολύ άσχημη κατάσταση αυτών των υπηρεσιών στην χώρα μας.
Η έλλειψη οργάνωσης και προσωπικού καθώς και οι μεγάλες αναμονές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι τίποτα μπροστά στο χάος της δευτεροβάθμιας στα νοσοκομεία. Εκεί πλέον όλοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο. Τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό οδηγούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας, ράντζα και αγχωμένο προσωπικό (όπου υπάρχει).
Το ξενοδοχειακό μέρος των νοσοκομείων έχει υποβαθμιστεί πλήρως και οι συνθήκες καθαριότητας είναι οριακές στην πιο καλή περίπτωση. Οι έμπειροι γιατροί που κάποτε στελέχωσαν το ΕΣΥ φεύγουν σε σύνταξη και οι θέσεις δεν προκηρύσσονται αλλά μένουν κενές. Στην καλύτερη περίπτωση προσλαμβάνονται ελάχιστοι επικουρικοί γιατροί με συνήθως μικρή εμπειρία, που φορτίζονται με τεράστιο όγκο δουλειάς. Μονάδες εντατικής υπολειτουργούν καθώς περίπου 150 κρεβάτια εντατικής δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού και ενώ υπάρχει ο εξοπλισμός!
Η διοίκηση των υπηρεσιών υγείας βρίσκεται συνήθως σε χέρια φιλοκυβερνητικών παραγόντων, που πολύ συχνά δεν έχουν καμία σχέση με την υγεία και καμία εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο.
Έχοντας την ευαισθησία και την ιστορική ευθύνη απέναντι στην λειτουργία του ΕΣΥ, καθώς ο Γιώργος Γεννηματάς είναι ο ιδρυτής του στην Ελλάδα διαθέτουμε ένα αναλυτικό και κοστολογημένο πρόγραμμα σχετικά με τον χώρο της υγείας. Οι προτάσεις μας μεταξύ άλλων είναι εξάντληση των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού σε σχέση με την υγεία, ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με τον ΕΟΠΠΥ ρυθμιστή και εγγυητή της αξιοποίησης της δημόσιας δαπάνης, ενιαίους, διαφανείς κανόνες λειτουργίας με γνώμονα τη σχέση κόστους/ποιότητας, αξιοποίηση όλων των δομών, όλων των επαγγελματιών υγείας με ενιαίο τρόπο και διαφανή, διαρκής αξιολόγηση όλων. Με λίγα λόγια πρέπει να διατεθούν χρήματα για την υγεία, να γίνει άμεσα πρόσληψη προσωπικού, να λειτουργήσουν τα 150 κρεβάτια ΜΕΘ που υπάρχουν ήδη και να γίνει διαχείριση των υπηρεσιών υγείας από ανθρώπους με την ικανότητα, την μόρφωση και την εμπειρία να το κάνουν.