Δεν «περνά» από την κυβέρνηση το αίτημα των θεσμών για υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση.
Η θέση αυτή διατυπώθηκε από πλευράς θεσμών με αιχμή την εναντίωσή τους στην ύπαρξη συντάξεων θανάτου και συντάξεων εργατικού ατυχήματος. Ωστόσο, η κυβέρνηση απέκρουσε κάθε ενδεχόμενο υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων.
Και αυτό όχι μόνο για λόγους «πολιτικών αρχών» αλλά και λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα εισοδήματα των εργαζομένων, η οποία δεν επιτρέπει επιπλέον ασφαλιστική επιβάρυνση.
Παρόμοια θέση με τους θεσμούς είχε λάβει και η Τράπεζα της Ελλάδος, σε έκθεσή της το 2012. Βασικό επιχείρημά της υπέρ της υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης ήταν το γεγονός με βάση το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη του 2010 ότι θα επέρχονταν μειώσεις στις συντάξεις, τις οποίες θα έδινε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.
Ωστόσο η ίδια ΤτΕ, παρά τη θετική στάση της απέναντι στην υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση, είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο ένα τέτοιο μέτρο θα απέδιδε τα δέοντα, σε συνθήκες απαξίωσης του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και μείωσης των αμοιβών και της απασχόλησης.
Εξάλλου και στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς είχαν εκφράσει ανάλογους φόβους, τασσόμενα περισσότερο υπέρ ενός συστήματος «σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Από το 2012 μέχρι και σήμερα, κάθε άλλο παρά φαίνεται να έχει βελτιωθεί αποφασιστικά ο χρηματοπιστωτικός τομέας, πόσο μάλλον οι αμοιβές των απασχολούμενων.
Παράλληλα, το νέο Ασφαλιστικό έχει φέρει αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τόσο των αυτοαπασχολούμενων (υπέρ του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ) όσο και των εργοδοτών (υπέρ της επικουρικής ασφάλισης των μισθωτών) μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα περιθώρια καταβολής επιπλέον εισφορών.
Υποχρεωτική ….ιδιωτική ασφάλιση;
Μα εδώ πάει να καταργηθεί η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση!