Η σημασία της προστασίας των ηλεκτρονικών συστημάτων των δημοσίων και πολιτειακών οργανισμών αναδεικνύεται μέσα από μία ηλεκτρονική επίθεση που έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα του δήμου της Ατλάντα. Πρόκειται για επίθεση κακόβουλου λογισμικού με την απαίτηση να καταβληθούν λύτρα 51.000 δολαρίων προκειμένου οι crackers να ανοίξουν τα συστήματα του δήμου. Η επίθεση έγινε 9 μέρες πριν και στην προσπάθεια του να επανεκκινήσει τα συστήματα του ο δήμος κράτησε τους επικεφαλής των τμημάτων στα γραφεία τους το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να γίνουν προσπάθειες να αποκατασταθούν λειτουργίες και αρχεία που είχαν κωδικοποιηθεί. “Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό”, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Howard Shook, του οποίου το γραφείο έχασε 16 χρόνια ψηφιακών δίσκων.
Οι επιθέσεις Ransomware έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών πλέον έχουν μπει μεγάλοι οργανισμοί, όμιλοι, επιχειρήσεις, οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης και κυβερνητικές υπηρεσίες. Υπάρχουν επιθέσεις που έχουν κλείσει εργοστάσια ή ώθησαν τα νοσοκομεία να απομακρύνουν τους ασθενείς.
Το Ransomware συνήθως καταστρέφει δεδομένα, δεν τα κλέβει. Η πόλη της Ατλάντα δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι πληροφορίες των κατοίκων της περιοχής είναι στα χέρια των χάκερ, αλλά δεν μπορεί να είναι σίγουρη. Σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη μητροπολιτική περιοχή της Ατλάντα. Η ίδια η πόλη της Georgia φιλοξενεί περισσότερους από 450.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου απογραφής των Η.Π.Α.
“Τα πάντα στο σκληρό δίσκο μου έχουν φύγει”, δήλωσε η ελεγκτής της πόλης, Amanda Noble.Γενικά, οι αξιωματούχοι της πόλης δεν έχουν αποκαλύψει το βαθμό της καταστροφής που έχουν υποστεί τα αρχεία ή τι είδους πληροφορίες δεν μπορούν να ανακτήσουν. Η Noble συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πάει καλά όταν ανακάλυψε στις 22 Μαρτίου ότι τα αρχεία του υπολογιστή της δεν μπορούσαν να ανοιχτούν αφού κρυπτογραφήθηκαν από έναν ισχυρό ιό γνωστό ως SamSam ο οποίος μετονομάστηκε σε gibberish.
Πηγή: insuranceJournal