Εννέα σχεδόν μήνες από τότε που ο COVID-19 κηρύχθηκε για πρώτη φορά πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία της ψυχαγωγία και τις τέχνες έχουν έρθει για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμέτωποι με τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.
Εταιρείες στον ευρύτερο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας έχουν προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα στη νέα κανονικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσφέροντας από εικονικές συναυλίες έως νέες, ειδικές εκπομπές καραντίνας. Ωστόσο, πολλοί στη βιομηχανία έχουν υποστεί δραματικές απώλειες και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μειωμένη κερδοφορία και κατά τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τους Michael Davis, Sarah Cronin, and Ethan Barnes από την δικηγορική εταιρεία Venable LLP «πολλές επιχειρήσεις στον τομέα της ψυχαγωγίας έχουν στραφεί στα ασφαλιστήρια συμβόλαια τους.
Όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις, και οι εταιρείες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της βιομηχανίας ψυχαγωγίας θα προσπαθήσουν να αποζημιωθούν από τα ασφαλιστήρια διακοπής εργασιών για να καλύψουν τις απώλειές τους. Ωστόσο, συνήθως στα συμβόλαια αυτά αναφέρεται ότι η κάλυψη ενεργοποιείται από φυσική ζημιά ή απώλεια».
Όπως εξηγούν οι τρεις νομικοί «οι ασφαλιστικές υποστηρίζουν πως οι καλύψεις αφορούν απώλειες από φυσική ζημιά ή απώλεια και επομένως αυτοί οι όροι αναφέρονται μόνο σε δομικές ζημιές, όπως μια καταρρέουσα οροφή ή ένα σπασμένο παράθυρο.
Οι Ασφαλισμένοι έχουν διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι ο όρος «απώλεια» είναι ξεχωριστός από τον όρο «ζημιά» και περιλαμβάνει απώλεια χρήσης ακόμη και χωρίς καμία ζημιά. Εκατοντάδες υποθέσεις για αυτό το ζήτημα έχουν κατατεθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Μέχρι σήμερα, τα δικαστήρια έχουν ως επί το πλείστον αποφανθεί υπέρ των ασφαλιστικών αν και υπήρξαν αρκετές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, και κανένα εφετείο δεν έχει ακόμη εξετάσει το ζήτημα αυτό».
Οι οργανισμοί μέσων που φέρουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ειδικά για την παραγωγή ενδέχεται να καλύπτονται για ορισμένες από τις απώλειες που έχουν αυτην την περίοδο. Όπως αναφέρεται «τα συμβόλαια για την παραγωγή συχνά περιέχουν πολλά διαφορετικά επιμέρους τμήματα κάλυψης, μερικά από τα οποία μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από τις απώλειες που σχετίζονται με το COVID-19.
Για παράδειγμα, ορισμένα συμβόλαια προστατεύουν από τη μη διαθεσιμότητα ενός cast για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας. Εάν η παραγωγή σταματήσει επειδή ένα βασικό μέλος έχει COVID-19, αυτά τα συμβόλαια μπορεί να καλύψουν σχετικές απώλειες.
Σε άλλα συμβόλαια υπάρχει επίσης πρόβλεψη επιπλέον δαπανών, η οποία παρέχει κάλυψη για τη διακοπή εργασιών, την αναβολή ή την ακύρωση της παραγωγής υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Και εδώ μπορεί να υπάρχει βέβαια σαν προϋπόθεση η φυσική ζημιά.
Πηγή: Property Casualty 360