Στα πλαίσια του 5ου Εθνικού Συνεδρίου της ΕΕΧΜΤ που διεξήχθη στην Αθήνα 19-20 Δεκεμβρίου 2014, βραβεύθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Καραθανάσης για το επιστημονικό – διδακτικό του έργο στη Χρηματοοικονομική.
Ο κ. Καραθανάσης έχει σημαντική συμβολή και συνεισφορά στο χώρο της Χρηματοοικονομικής στην Ελλάδα ως ένας από τους πρώτους καθηγητές που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα Προγράμματα και έχει συνεργαστεί με πολλούς Οργανισμούς.
– Συμμετείχε σε έρευνα που αφορούσε στην επίδραση της προσφοράς χρήματος στην οικονομική δραστηριότητα (Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου).
– Επίσης, υπήρξε Research Fellow Χρηματοδοτικής Διοίκησης και Lecturer in Business Finance στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοδοτήσεως του Management Center του Πανεπιστημίου του Aston, Πρόεδρος της Higher Degrees Committee για τα πτυχία MBA, MSc και PhD και μέλος της Επιτροπής για Μεταπτυχιακές Σπουδές του Management Center του Πανεπιστημίου του Aston.
Μετά την παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκλέγεται Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστρέφει στην Ελλάδα. Το 1990 εκλέγεται πρωτοβάθμιος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης.
Διετέλεσε επί σειρά ετών, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΜΒΑ πλήρους φοίτησης και στη συνέχεια Πρόεδρος της Διατμηματικής Επιτροπής των Τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Γεώργιος Καραθανάσης έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε αξιόλογα επιστημονικά περιοδικά με το σύστημα κριτών, και έχει συμμετάσχει σε πολλά Συνέδρια ανά τον κόσμο και έχει εκδώσει αρκετά διδακτικά βιβλία. Υπήρξε, ακόμη, κριτής σε πολλά Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά.
Είναι κάτοχος 15 αριστείων διδασκαλίας από μεταπτυχιακά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ομιλία του Γεωργίου Καραθανάση Ομότιμου Καθηγητή της Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Μερικά Χρηματοοικονομικά Ανάλεκτα
Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Πρόεδρο και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Financial Engineering and Banking για την τιμή που μου έκαναν με την εύφημο μνεία στο πρόσωπό μου. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής επειδή η Εταιρεία υπηρετεί με μεγάλη επιτυχία ένα γνωστικό αντικείμενο αιχμής, το Financial Engineering. Το Financial Engineeringαφορά μεθόδους αναχαίτισης κινδύνων και ως επιστημονικό γνωστικό αντικείμενο θεωρείται ως ένα από τα πλέον σημαντικά στον ευρύτερο χώρο της Χρηματοοικονομικής Επιστήμης όπως καταμαρτυρείται από την αλματώδη εξέλιξη του κλάδου σε όρους ερευνητικών εργασιών, ειδικών επιστημονικών περιοδικών και πραγματικών εφαρμογών από την επιχειρηματική (επενδυτική) κοινότητα. Την εντυπωσιακή αυτή εξέλιξη του ως άνω κλάδου είχε προβλέψει πριν από 16 έτη ο αείμνηστος Νομπελίστας Καθηγητής Merton Miller. Ο σοφός εκείνος Καθηγητής το έτος 1998 είχε προσκληθεί από τη Γερμανική Εταιρεία Χρηματοοικονομικής ως Ειδικός Ομιλητής. Παρά την απαράμιλλη ικανότητά του να μεταδίδει και να διαδίδει τις δικές του ερευνητικές εργασίες σε διεθνές επίπεδο, παρότρυνε τους Γερμανούς που ασχολούνταν με τη Χρηματοοικονομική να ασχολούνται πλέον ερευνητικά με το γνωστικό αντικείμενο του FinancialEngineering. Στην ομιλία του ο Καθηγητής MertonMillerαρχικά αναφέρθηκε στο BIGBANGτου Finance (δική του έκφραση), δηλαδή στην επιλογή αποτελεσματικών χαρτοφυλακίων περιουσιακών στοιχείων, θεωρία η οποία όπως είναι γνωστό αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές συνεισφορές στο χώρο της χρηματοοικονομικής. Στη συνέχεια μνημόνευσε με τον ίδιο ενθουσιασμό και θαυμασμό την όλως ιδιαιτέρως σημαντική συμβολή του Νομπελίστα Καθηγητή William Sharpe.
Ο Sharpe με την εργασία του (Capital Asset Pricing Model) ολοκλήρωσε αλλά και απλοποίησε την αρχική εργασία του Καθηγητή του Markowitz καθόσον αφορά την επιλογή αποτελεσματικών χαρτοφυλακίων αποτελούμενων από μετοχές και ομολογίες. Η συμβολή του ιδίου (Miller) και του αείμνηστου Νομπελίστα Καθηγητή Modigliani το έτος 1958 εννοείται ότι συμπεριελήφθη στη σημαντική εκείνη ομιλία. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού πρόκειται γα μία συνεισφορά πραγματικό σταθμό στο χώρο της Χρηματοοικονομικής Διοίκησης. Δεν είναι ολίγοι, άλλωστε, εκείνοι οι διαπρεπείς καθηγητές που τη θεωρούν ως ακρογωνιαίο λίθο στο Corporate Finance. Στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εξέλιξη του Corporate Finance οφείλει τα μέγιστα στις εργασίες των Modigliani και Miller. Ο εκλεκτός Καθηγητής αφιέρωσε χρόνο και στις πρωτότυπες εργασίες του Eugene Famaο οποίος αργότερα τιμήθηκε με Βραβείο Νόμπελ.
Ο θαυμασμός του και ενθουσιασμός του για τη συνεισφορά των Blackκαι Scholes στην τιμολόγηση των Options ήταν έκδηλος. Δεν δίστασε δε να παραλληλίσει την ως άνω πρωτότυπη συμβολή αλλά και εκείνη του Robert Merton με συνεισφορές που πραγματοποιούνται στο χώρο των θετικών επιστημών. Ο λόγος για τον ενθουσιασμό του στο υπόδειγμα των Black, Scholes (επίσης Νομπελίστα) και του Νομπελίστα Robert Merton οφείλεται στο γεγονός ό,τι σχεδόν όλες οι μεταβλητές του Υποδείγματος (εκτός από μία μεταβλητή) ήταν observable magnitudes. Όλες, εκτός από τον κίνδυνο του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου για τον προσδιορισμό του οποίου χρησιμοποιούνται ιστορικά δεδομένα. Σύμφωνα, όμως, με τον διακεκριμένο Καθηγητή Fischer Black (ο οποίος δεν τιμήθηκε με Νόμπελ επειδή απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών αλλά αναγνωρίζεται απ’όλους ως ένας πανάξιος ερευνητής) αν το χρονικό διάστημα μεταξύ παρατηρήσεων καταστεί πολύ σύντομο 1 μήνας, 1 εβδομάδα, 1 ημέρα, ο υπολογισμός του κινδύνου (διακύμανσης) θεωρείται ικανοποιητικός. Το άρθρο των Black-Scholes-Merton δικαίως θεωρούνται από τα πλέον κορυφαία θεωρητικά υποδείγματα με άμεσες πρακτικές εφαρμογές και αποτέλεσαν τους στέρεους εκείνους πυλώνες επί των οποίων στηρίχθηκαν οι μετέπειτα εξελίξεις στο Financial Engineering.
Ο Καθηγητής Miller αφιέρωσε τον επίλογο της ομιλίας του προς το συνέδριο των Γερμανών ειδικών της Χρηματοοικονομικής αποκλειστικά σε συμβουλές αναφορικά με την προοπτική μελλοντικών ερευνών. Το πρώτο θέμα που τον απασχόλησε ήταν οι εργασίες των Markowitz, Sharpe, Fama, Modiglianiκαι Miller. Η γνώμη του ήταν ότι οι χώροι αυτοί είναι κορεσμένοι και επιπλέον έρευνες θα αποφέρουν ισχνά (ερευνητικά) οφέλη. Για το Corporate Governance (Εταιρική Διακυβέρνηση) και για το Behavioral Finance (Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική) καλύτεροι για έρευνα θα ήταν, όπως αναφέρει, οι Νομικοί και Ψυχολόγοι αντίστοιχα. Όπως τόνισε με έμφαση ο διαπρεπής Καθηγητής, το μέλλον για μελλοντικές έρευνες βρίσκεται στις μεθόδους αντιμετώπισης των οικονομικών κινδύνων, δηλαδή στις μεθόδους και προσεγγίσεις που απαρτίζουν το λεγόμενο Financial Engineering. Οι εκτιμήσεις του Miller για την πορεία του Financial Engineering έχουν σε μεγάλο βαθμό λάβει σάρκα και οστά. Τούτο δε φαίνεται από τα νέα επιστημονικά περιοδικά που ασχολούνται με το Financial Engineering, τις Επιστημονικές Εταιρείες που υπηρετούν το χώρο αυτό, το μεγάλο αριθμό επιστημόνων από άλλους επιστημονικούς χώρους, ειδικά από τους χώρους των θετικών επιστημών που ασχολούνται ενεργά και με επιτυχία στο Corporate Finance είναι ήδη σημαντική και αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Ίσως να συμφωνήσετε με την άποψη ότι απαρχή όλων αυτών των σπουδαίων εξελίξεων υπήρξε το απαράμιλλο υπόδειγμα των Black-Scholes πριν από περίπου 40 έτη.
Ευχαριστώ όλους για την τιμή που μου κάνατε να παρευρεθείτε στη σύντομη αυτή εκδήλωση και να με ακούσετε με τόση προσοχή. Σας είμαι Ιδιαίτερα υποχρεωμένος και ευγνώμων.