Ίσως έχεις ήδη ακούσει αυτή την ερώτηση σε κάποια job interview. Μεταξύ των πιο δημοφιλών ερωτήσεων που μπορεί να κάνει ένας εργοδότης / manager σε έναν υποψήφιο είναι: «Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;».
Ενώ εσύ προσπαθείς να εντυπωσιάσεις τον εργοδότη, έρχεται αυτή η ερώτηση και σε γεμίζει με άγχος. Και τι πρέπει να απαντήσεις; Δεν χρειάζεται άγχος. Η ερώτηση είναι μια ευκαιρία να δείξεις πώς αντιμετωπίζεις τα challenges και να δείξεις διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητάς σου.
Το αμερικανικό Grow παραθέτει ακριβώς το πώς πρέπει να απαντήσεις, έτσι ώστε να μην έρθει η «καταστροφή».
- Απέφυγε τα κλισέ. Οι υποτιθέμενες αδυναμίες που συχνά οι άνθρωποι αναφέρουν είναι: «είμαι τελειομανής» ή «απλώς δουλεύω πολύ σκληρά» αλλά δεν ακούγονται αυθεντικές ή ειλικρινής. Μάλιστα, τέτοιες απαντήσεις πιθανόν να φανούν σαν να λες στον εργοδότη « προσπαθώ να σας πω ότι είμαι καταπληκτικός». Όμως η άλλη πλευρά δεν θέλει να εξετάσει αυτό μέσα από την ερώτηση που σου έκανε. Απέφυγε λοιπόν τα κλισέ.
- Πες στον εργοδότη τι έχεις κάνει για να ξεπεράσεις την αδυναμία σου. Όταν αναφέρετε μια αδυναμία ή μια εργασιακή συνήθεια που πρέπει να βελτιώσετε, το βασικό είναι να δείξετε στον εργοδότη τι έχετε κάνει για να την ξεπεράσετε. Τι έχετε για να βελτιωθείτε. Αυτό θα δείξει ότι είστε ένας άνθρωπος που είναι ανοιχτός στο feedback και θέλει πάντα να βελτιώνεται.
- Μην αναφέρεις αδυναμίες που σχετίζονται άμεσα με τη θέση που διεκδικείς. Πρέπει ήδη να έχεις διαβάσει τι ακριβώς περιλαμβάνει η θέση. Αν για παράδειγμα η εταιρεία λέει στην περιγραφή της θέσης ότι ο υποψήφιος πρέπει να εξετάζει τις λεπτομέρειες, προφανώς δεν είναι καλό να πεις ότι «δεν σε ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες στην δουλειά». Παρέθεσε κάτι που δεν σχετίζεται άμεσα με την θέση που διεκδικείς.
- Χρησιμοποίησε τη μέθοδο STAR. Τα γράμματα αυτά σημαίνουν Situation, Task, Action, Results. Σκεφτείτε διαφορετικές ιστορίες από προηγούμενη εμπειρία σας, όπου αντιμετωπίσατε μια κατάσταση ή σας δόθηκε μια νέα εργασία που έπρεπε να ολοκληρώσετε. Και ακόμα και αν το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν φανταστικό, πείτε τι μάθατε από όλη αυτή την κατάσταση. Τι εμπειρίες πήρατε και τι θα κάνατε διαφορετικά στο μέλλον, αν προέκυπτε μια παρόμοια κατάσταση.
Γενικότερα γνωρίζουμε πόσο αγχωτικά μπορεί να είναι τα job interviews για τους υποψήφιους, όπου οι περισσότεροι έχουν προετοιμαστεί ήδη για τις πιθανές ερωτήσεις, όμως κάθε κατάσταση και ευκαιρία είναι διαφορετική. Όπως επίσης και ο άνθρωπος που σου κάνει την συνέντευξη ή η ομάδα ανθρώπων. Πέραν των συμβουλών παραπάνω, προσπάθησε να είσαι χαλαρός, ψύχραιμος και με θετική στάση. Έχε αυτοπεποίθηση στις απαντήσεις σου και να έχεις πάντα ένα χαμόγελο, γιατί αφοπλίζει και ηρεμεί κάθε άνθρωπο σε οποιαδήποτε κατάσταση.
Good luck!