ERGO

Ξ. Αυλωνίτης: Η μεγέθυνση των επαγγελματικών ταμείων είναι δεδομένη

«Δεδομένη» θεωρεί την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα της ασφάλισης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), Ξενοφώντας Αυλωνίτης, μιλώντας στο «Ασφαλιστικό Marketing». «Ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης δεν είναι κάτι νέο στο ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές γίγνεσθαι», σημειώνει ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «τα Ταμεία αυτά (pension funds) θεωρούνται από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως». του [...]

AllSafe
Ξ. Αυλωνίτης: Η μεγέθυνση των επαγγελματικών ταμείων είναι δεδομένη

«Δεδομένη» θεωρεί την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα της ασφάλισης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), Ξενοφώντας Αυλωνίτης, μιλώντας στο «Ασφαλιστικό Marketing». «Ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης δεν είναι κάτι νέο στο ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές γίγνεσθαι», σημειώνει ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «τα Ταμεία αυτά (pension funds) θεωρούνται από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως».

του Δ. Κατσαγάνη

Ξενοφώντας Αυλωνίτης, Β΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ)

«Απλά στην Ελλάδα, το ασφαλιστικό σύστημα, μέχρι πολύ πρόσφατα εξασφάλιζε τις μελλοντικές συντάξεις και λοιπές παροχές σε συντριπτικό ποσοστό (αναπλήρωσης) μέσω του πρώτου πυλώνα δηλαδή μέσω της κρατικής επιχορήγησης», τονίζει ο κ. Αυλωνίτης. Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚ αναφέρει πως όταν «το μοντέλο αυτό κατέστη μη βιώσιμο, δημιουργήθηκε η ανάγκη “μετακίνησης” στην ιδιωτική ασφάλιση, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της ατομικής ή της επαγγελματικής ασφάλισης. Επειδή δε η τάση αυτή δεν πρόκειται να μεταβληθεί, αντιθέτως μάλιστα, το κράτος θα μπορεί να καλύπτει όλο και μικρότερο τμήμα της “σύνταξης” των πολιτών, εκτιμώ ότι η μεγέθυνση των ΤΕΑ στη χώρα μας είναι δεδομένη». Ο κ. Αυλωνίτης δήλωσε στο «Ασφαλιστικό Marketing» πως σε συνεργασία με την Πολιτεία, η ΕΚ δημιούργησε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, μεταφέροντας σε αυτό, σε σημαντικό βαθμό τη δομή λειτουργίας και διαχείρισης που γνωρίζουμε και εποπτεύουμε σε άλλους φορείς θεσμικών επενδύσεων, κυρίως δε στις εταιρείες διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ). Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΕΚ, το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει είτε τη διαχείριση των κεφαλαίων των ΤΕΑ με εξωτερική διαχείριση, όπου ο διαχειριστής είναι ήδη αδειοδοτημένος από την ΕΚ, είτε η ΕΚ χορηγεί ειδική έγκριση στα ΤΕΑ που διαχειρίζονται τα ίδια τις επενδύσεις τους. Επιπλέον, ο κ. Αυλωνίτης σημειώνει πως «προκειμένου για τις επενδύσεις των ΤΕΑ υφίσταται υποχρέωση για τήρηση κανονισμού επενδύσεων, που περιλαμβάνει κυρίως τον επενδυτικό του σκοπό, την επενδυτική του πολιτική, το είδος των επενδύσεων και τα όρια (κινδύνου) που θέτει». Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον ίδιο «σε ό,τι έχει να κάνει με τις επενδύσεις των αποθεματικών αυτών των Ταμείων, το θεσμικό πλαίσιο είναι ήδη στη θέση του και, μέσω της συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων στις σχετικές διεθνείς δραστηριότητες, αλλά και λόγω της εμπειρίας που συνεχώς αποκτάται, θα σημειωθεί περαιτέρω βελτίωση».

Οι τάσεις στην ΕΕ

Τι συμβαίνει στο χώρο της επαγγελματικής ασφάλισης στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ; Σύμφωνα με τον κ. Αυλωνίτη «το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIOPA, της αρμόδιας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής για τον ασφαλιστικό κλάδο, τα υπό διαχείριση κεφάλαια 112.789 επαγγελματικών ταμείων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 13,5% έναντι του 2014 και ανήλθαν στα 3,8 τρισ. ευρώ. Συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία των IORPs αντιπροσωπεύουν το 24% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο ίδιος τονίζει πως «τα μέλη των ταμείων αυτών ανέρχονται τουλάχιστον σε 52,7 εκατομμύρια και σε ποσοστό 86% κατανέμονται στα κράτη μέλη Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα περισσότερα Ταμεία, σε ποσοστό πάνω από 96% εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία».

Τι άφησε το 2016 στα Επαγγελματικά Ταμεία

Σύμφωνα με τον κ. Αυλωνίτη στην Ελλάδα σήμερα διαθέτουν άδεια λειτουργίας 15 ΤΕΑ, από τα οποία 13 λειτουργούν πλήρως, ενώ 2 έλαβαν άδεια λειτουργίας το τελευταίο εξάμηνο. «Το ύψος των χαρτοφυλακίων των 13 αυτών ΤΕΑ ανερχόταν στις 31/12/2016 σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5% έναντι του προηγούμενου έτους», σημειώνει ο ίδιος. Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τονίζει πως «χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία αυτά, το ενεργητικό του συνόλου των ΤΕΑ αντιστοιχεί σε πλέον του ¼ του συνολικού ενεργητικού των εγχώριων ΑΕΔΑΚ».

Ασφαλιστικό Marketing Μαίου 2017

Atladiki

Σχόλια

Φόρτωση...
Cover Insurance
Syndea
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121