“Ναι στην ιδιωτική ασφάλιση ως συμπληρωματική κάλυψη και εφόσον η κοινωνική ασφάλιση καλύπτει πλήρως της ανάγκες του κόσμου” ήταν η άποψη του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κατρούγκαλου στην διάρκεια συζήτησης που έγινε στο 20ο Economist Conference με τίτλο: Europe: Shaken and Stirred? Greece: A skilful acrobat? στο Λαγονήσι Grand Resort.
Ο Υπουργός, εκμεταλλευόμενος τα λεγόμενα του συνομιλητή του, Τάσου Γιαννίτση, ότι μερικοί άνθρωποι θέλουν να εμπιστευτούν τις αποταμιεύσεις τους στην ιδιωτική ασφάλιση και άρα πρέπει να τους δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, πιάστηκε από την λέξη “μερικοί” δηλώνοντας ότι από τη στιγμή που το σύνολο των Ελλήνων δεν μπορεί να στηριχθεί εξολοκλήρου στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα – κυρίως λόγο οικονομικής αδυναμίας – η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει σε όλους σύνταξη.
Μάλιστα ο Υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι εχθρικός απέναντι στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα έχοντας ζητήσει από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες – δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί – να σκεφτούν την δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου που θα τους δίνει επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.
Από τη πλευρά του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Χριστόφορος Σαρδελής, ο οποίος συμμετείχε στην συζήτηση μαζί με τον Τάσο Γιαννίτση & τον Υπουργό, δήλωσε, ότι “στην Ελλάδα υπάρχει μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά την συζήτηση για την κοινωνική ασφάλιση καθώς όλοι ασχολούνται με τον πρώτο πυλώνα αγνοώντας τις διεθνής τάσεις που λένε ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα τριών πυλώνων.”
Ο κ. Σαρδελής ζήτησε εμμέσως από τον Υπουργό το θέμα να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι μεμονωμένα συμπεριλαμβάνοντας στις μεταρρυθμίσεις και τους υπόλοιπους δύο πυλώνες – αυτούς της επικουρικής και ιδιωτικής ασφάλισης – καθώς κάθε άλλη αντιμετώπιση είναι έωλη και προσωρινή.
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής έθιξε στην ομιλία του το αναδιανεμητικό σύστημα που χρησιμοποιεί ο πρώτος πυλώνας λέγοντας ότι είναι ένα σύστημα που σε καιρούς ευημερίας είναι βιώσιμο και λειτουργικό – αλλά σε περιόδους δημογραφικού προβλήματος και υψηλού προσδόκιμου ζωής, όπως αυτήν την περίοδο που διανύουμε – είναι δυσλειτουργικό και μη εμπιστεύσιμο.
Ο κόσμος σύμφωνα με τον κ. Σαρδελή χρειάζεται κίνητρα για να αρχίσει να αποταμιεύει τα χρήματά του. Χρειάζεται κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ατομικούς λογαριασμούς για να μπορεί να βλέπει και να ελέγχει τα χρήματα που αποταμιεύει, χρειάζεται να ξέρει τι μπορεί να του προσφέρει το κράτος για να μπορεί να υπολογίσει, βάσει των αναγκών του, πως θα διαχειριστεί τις οικονομίες του, χρειάζεται φορολογικά κίνητρα για να εμπιστευτεί τις οικονομίες του στις Ασφαλιστικές εταιρείες – που έχουν και τα προϊόντα αλλά και τις υποδομές να υποστηρίξουν κάθε του επενδυτική/ συνταξιοδοτική επιθυμία – και τέλος χρειάζεται η κυβέρνηση να αναγνωρίσει το καθοριστικό ρόλο των υπόλοιπων δύο πυλώνων. Ένα μακρόπνοο σχέδιο μετεξέλιξης του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα χρειαστεί 10 με 20 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Ο διάλογος έκλεισε με συζήτηση των τριών ανδρών γύρω από το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς όμως να υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη ως προς τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο καυτό θέμα του “Ασφαλιστικού”.
Χορηγός του συνεδρίου ήταν το μηνιαίο ασφαλιστικό περιοδικό “Ασφαλιστικό Marketing” καθώς και το www.insurancedaily.gr
Πόσοι Έλληνες μπορούν πλέον να αποταμιεύουν;
Στην Ελλάδα είμαστε κύριοι…….