Μετά από ένα προσωρινό «διάλειμμα», η οικονομία έχει επιστρέψει για τα καλά στην ύφεση.
Αυτό έδειξε η επί τα χείρω αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2015, λόγω μεγαλύτερης από την αρχικά προβλεπόμενη πτώσης της κατανάλωσης.
Η κατανάλωση επηρεάζει κατά 70% την πορεία του ΑΕΠ. Έτσι οποιαδήποτε θετική ή αρνητική μεταβολή της επιδρά καθοριστικά στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
Το 2015 είχε εμφανιστεί οικονομική στασιμότητα, γιατί παρά την παράλυση που έφερε στο εξωτερικό εμπόριο και στις επενδύσεις ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων, η κατανάλωση είχε «κρατηθεί» ψηλά. Τελικά, όπως έδειξε η επανεκτίμηση του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2015 (-1,3% έναντι -0,9%), η κατανάλωση ήταν σχεδόν κατά διπλάσιο ποσοστό χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη που είχε αρχικά υπολογιστεί (-1,9% έναντι -1%).
Η τάση αυτή στην κατανάλωση δεν μπορεί παρά να έχει συνεχιστεί φέτος, δεδομένου ότι ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων άνω των 5 δισ. ευρώ που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο (π.χ. περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις ΦΠΑ, έμμεσων φόρων κ.λπ.).
Έτσι σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να μπορούν να επαληθευτούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% το 2017. Ήδη οι αναλυτές στις συστημικές τράπεζες προβλέπουν ανάπτυξη μάξιμουμ 2,25%, ο ΙΟΒΕ μιλά για ανάπτυξη 2%, ενώ οι Γερμανοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 0,7%.
Αν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν μπορεί παρά να υπάρξει εκτροχιασμός του προϋπολογισμού και έτσι επανεκκίνηση των διαδικασιών περικοπών των συντάξεων.