Στη… γύρα για εύρεση νέων πόρων για τη διάσωση των συντάξεων έχει βγει το Υπουργείο Εργασίας.
Ψάχνει στις εφορίες, στο ταμείο αποκρατικοποίησης, στις τράπεζες για επιπλέον έσοδα για να περιορίσει τις πιέσεις των δανειστών για περικοπές των συντάξεων.
Σήμερα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής με θέμα την « ανακεφαλαίωση » του Ασφαλιστικού
Στο τραπέζι θα πέσουν προτάσεις για μεταφορά του 50% των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, έσοδα από την αξιοποίησης της δημόσιας περιουσία αλλά ακόμα και από την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι κάθε άλλο έχει αποκατασταθεί η ομαλή πορεία της οικονομίας που να επιτρέπει την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία, τις ιδιωτικοποιήσεις και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Τα φορολογικά έσοδα εξακολουθούν να πέφτουν, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προχωρά με ρυθμούς…χελώνας ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων.
Η κατεπείγουσα ανάγκη για εύρεση νέων πόρων δημιουργήθηκε κατά την τελευταία συνάντηση του Υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των θεσμών.
Σ’ αυτή, οι θεσμοί ύψωσαν για άλλη μια φορά τοίχος στην πρόταση Κατρούγκαλου για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Και όχι μόνο αυτό αλλά απείλησαν με την επαναφορά της απαίτηση τους για αύξηση των ελαχίστων ετών ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης σύνταξης από τα 15 χρόνια στα 20 χρόνια.
Για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις αυτές το Υπ. Εργασίας έχει ξεκινήσει παράλληλα τη μελέτη της «μεταβατικής» εφαρμογής των νέων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις από το 2017 για όσους αιτηθούν σύνταξη το 2016.