Στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στο πεδίο της ψυχικής υγείας, το πρόγραμμα της ΝΔ για το σύστημα υγείας, το ρόλο των ιδιωτών στην υγεία και τη σημασία των ΣΔΙΤ αναφέρεται σε συνέντευξη της στο Insurancedaily.gr η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.
συνέντευξη της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στο δημοσιογράφο Νίκο Μωράκη
Κάνοντας τον απολογισμό σας στα χρόνια διακυβέρνησής σας, μπορείτε επιγραμματικά να μας πείτε το έργο σας; Τα μέτρα που υιοθετήσατε, τις μεταρρυθμίσεις που κάνατε και τις πρωτοβουλίες που πήρατε;
Στην πιο δύσκολη συγκυρία των τελευταίων ετών κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από εισαγόμενες κρίσεις μαζί με την πανδημία. Σε πείσμα όλων αυτών των ιδιαίτερων συνθηκών, στο Χαρτοφυλάκιο για την ψυχική υγεία το οποίο είχα την τιμή να μου αναθέσει ο Πρωθυπουργός καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα πολύ σημαντικό έργο που αλλάζει για πάντα το πρόσωπο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα.
Με χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 δημιουργήσαμε 106 νέες κοινοτικές δομές για όλα τα ψυχικά προβλήματα και όλες ηλικίες με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Οι δομές τίθενται σταδιακά σε λειτουργία σε όλη την Ελλάδα και προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τους εφήβους και τους ηλικιωμένους. Πέραν αυτών των δομών, με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ και με την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής δημιουργούμε μία σειρά από οικοτροφεία στα οποία μεταφέρονται οι ψυχο-γηριατρικοί ασθενείς που έμεναν επ’ αόριστον νοσηλευόμενοι στις ψυχιατρικές κλινικές.
Έτσι η φροντίδα των ατόμων με κάποια ψυχική πάθηση ή με άγχος, κρίσεις πανικού, τα θύματα παρενόχλησης ή κακοποίησης μεταφέρονται στην κοινότητα. Παράλληλα, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το μεγάλο έργο της αποασυλοποίησης και του κλεισίματος των μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων στις νέες δομές που δημιουργήσαμε. Ήδη έχουν άδεια ίδρυσης οι 66 δομές και εγκαινιάσαμε και θέσαμε σε λειτουργία τις 24, ενώ προκηρύχθηκαν και οι διαγωνισμοί για άλλες 30 δομές.
Το έργο μας περιλαμβάνει μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση για τους νέους, κέντρα ημέρας για τους εργαζόμενους, την οικογένεια, για παιδιά και εφήβους, για κακοποιημένα παιδιά- την ώρα που η κακοποίηση παρουσιάζει έξαρση- κέντρα ημέρας και κινητές μονάδες για την υποστήριξη των ενηλίκων, για τον αυτισμό, τους ηλικιωμένους με άνοια, την προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσω της τέχνης με το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης και για την ακούσια νοσηλεία, χωρίς στιγματισμό των ασθενών.
Ο χάρτης της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα ενδυναμώνεται με όλες αυτές τις δομές και δημιουργείται ένα δίκτυο δομών και δωρεάν υπηρεσιών για την αντιμετώπιση όλων των ψυχικών παθήσεων, χωρίς στιγματισμό στην κοινότητα, με ισότιμη πρόσβαση για όλους, δωρεάν για όλους, στη γειτονιά τους και στο σπίτι τους.
Ποιο είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία στη δημόσια Υγεία;
Η στήριξη της με κάθε τρόπο σε όλα τα επίπεδα: Ανθρώπινου δυναμικού, κτιριακών δομών, υλικοτεχνολογικού εξοπλισμού, ψηφιοποίησης των διαδικασιών και έμφασης στην πρόληψη. Η Υγεία και η επαναφορά των μισθών στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα 4ετία, εφόσον ο ελληνικός λαός του ανανεώσει την εντολή για 2η φορά στην προκοπή. Για την ενίσχυση της Υγείας, θα γίνουν 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, θα πραγματοποιηθεί ανακαίνιση και αναβάθμιση των 156 κέντρων υγείας της χώρας μας και θα αναβαθμιστούν όλα τα δημόσια νοσοκομεία, και σε ότι αφορά τις κτιριακές υποδομές, αλλά και σε επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, από το νέο ΕΣΠΑ (όπου 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην Υγεία) και από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Επίσης θα προχωρήσει η ψηφιακή υγεία και θα χρησιμοποιήσουμε τα ψηφιακά εργαλεία που την χρήση τους μας τη δίδαξε η πανδημία για να φτάσουμε σε απομακρυσμένες περιοχές και να γεφυρώσουμε ανισότητες που μπορεί να οφείλονται σε γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Μέσα από τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών, τα μητρώα των ασθενών και τον προσωπικό γιατρό, καταργούμε την ταλαιπωρία των ασθενών και κάνουμε πράξη την πρόληψη που ήδη γίνεται σε επίπεδο πληθυσμού με τα προγράμματα προασυμπτωματικού ελέγχου. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι μέσα από το πρόγραμμα προασυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, 7000 γυναίκες διαγνώστηκαν έγκαιρα με όγκο στο μαστό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους. Θα υλοποιηθούν και άλλα προγράμματα προασυμπτωματικού ελέγχου για άλλες μορφές καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την παχυσαρκία που η χώρα μας κατέχει δυστυχώς πρωτιά ειδικά στα παιδιά.
Ποια είναι η άποψή σας για το ιδιωτικό σύστημα υγείας και το συμπληρωματικό του ρόλο στο ΕΣΥ;
Σε όλον τον προηγμένο κόσμο η υγεία στηρίζεται σε ένα δημόσιο ΕΣΥ και σε ένα ιδιωτικό σύστημα που δρα συμπληρωματικά. Η αποδυνάμωση του ΕΣΥ στα μνημονιακά χρόνια οδήγησε σημαντικό ποσοστό των πολιτών στην ιδιωτική υγεία προκειμένου να έχουν την πρέπουσα περίθαλψη χωρίς αναμονές. Οι δύο τομείς πρέπει να συνεργάζονται όπως γίνεται στο εξωτερικό και να αλλάξουν οι παλιές νοοτροπίες που… «δαιμονοποιούν» οτιδήποτε ιδιωτικό. Και όπως γνωρίζετε οι νοοτροπίες αλλάζουν δύσκολα. Χρειάζεται δουλειά, επιμονή και χρόνο……
Πιστεύετε στη ΣΔΙΤ στην Υγεία; Κατά τη γνώμη σας υπάρχει πεδίο συνεργασίας και αν ναι σε ποιον τομέα;
Ένα από τα μεγάλα μαθήματα της πανδημίας είναι πως τα ΣΔΙΤ δουλεύουν και επιφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το πιο «τρανταχτό» παράδειγμα ΣΔΙΤ, που όλοι γνωρίζουμε είναι η επιχείρηση «Ελευθερία» δηλαδή η Εθνική επιχείρηση εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού. Η επιχείρηση εμβολιασμού που στήθηκε υποδειγματικά ψηφιακά είναι μια μεγάλη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Σε όλους τους χώρους, και στην υγεία και στην οικονομία και στην παιδεία υπάρχουν και θα υπάρχουν τέτοιου είδους συμπράξεις. Στην Υγεία ένα άλλο μεγάλο παράδειγμα ΣΔΙΤ είναι η αξιοποίηση των δωρεών από μεγάλους ευεργέτες για την αναβάθμιση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στο τέλος της ημέρας μετρούν οι πολίτες που πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους αναβαθμισμένες, δωρεάν υπηρεσίες υγείας.
Τι γίνετε με τη ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΣΥ και ειδικά των νοσοκομείων;
Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και για φτιάξουμε τα νοσοκομεία του 2030 θα χρειαστεί να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην ψηφιακή τους αναβάθμιση. Δείξαμε ως χώρα μέσα στην πανδημία ότι είμαστε ικανοί για ψηφιακά άλματα, ενδεικτικά να αναφέρω ότι φτιάξαμε μια από τις πιο χρηστικές και φιλικές πλατφόρμες και για τον εμβολιασμό και για την χορήγηση των αντιικών θεραπειών που δόθηκαν σε 20.000 συμπολίτες μας υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη covid 19.