Ο Γ. Φλωράς, είναι ο έμπορος βιβλίων ο οποίος μετά τις πολύχρονες δικαστικές διαμάχες με πανίσχυρες διεθνής εκδοτικές εταιρείες κατόρθωσε να κερδίσει μερικές δίκες που αποκάλυπταν το καρτέλ των ξενόγλωσσων βιβλίων εκμάθησης της Αγγλικής Γλώσσας που έφτασαν να πουλάνε ένα έγχρωμο λεπτό βιβλιάριο €50 και €60 ευρώ το ένα, έχοντας την υποστήριξη των Φροντιστηρίων Αγγλικών. Δηλώνει ο Γιώργος Φλωράς: Ως άνθρωπος της αγοράς μόνο αγανάκτηση μου προκάλεσε η συνέντευξη του προέδρου της «Ανεξάρτητης» Επιτροπής Ανταγωνισμού, του κ. Κυριτσάκη, στο Βήμα της Κυριακής στις 10/6/2012. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού διορίζεται από την πολιτική ηγεσία, δεν είναι μια αντικειμενική επιλογή. Τον προηγούμενο πρόεδρο, τον Ζησιμόπουλο, τον διόρισε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Τον νυν πρόεδρο τον διόρισε η ΝΔ 3 μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών του 2009.
Οι κομματικές επιλογές είναι γνωστό ότι δεν γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια αλλά με γνώμονα την κομματική θέληση. Άλλωστε είναι αδιανόητο να υποθέσουμε ότι ακόμα και ο πλέον άριστος Δικαστικός είναι σε θέση να διοικήσει άριστα μια ομάδα 100 ανθρώπων που δουλειά της είναι να ελέγξει την αγορά. Την καλύτερη πρόθεση να έχει, απλά, λόγω της καριέρας του, δεν είναι σχετικός, ιδιαίτερα, με το αντικείμενο της διοίκησης 100 ατόμων και με το αντικείμενο της αγοράς, αφού την εξέτασε στη ζωή του μόνο στα χαρτιά και στις αίθουσες των Δικαστηρίων.
Σήμερα λοιπόν ο κ. Κυριτσάκης διαπιστώνει ότι «η αγορά αργοπεθαίνει από τη διαφθορά», ότι «η αγορά δεν λειτουργεί επειδή οι συνδικαλιστές φταίνε», ότι «η Επιτροπή μόνο έμμεσα μπορεί να επηρεάσει τις τιμές, … με αυστηρά πρόστιμα, με ασφαλιστικά μέτρα σε επείγουσες περιπτώσεις, με συνεχείς ελέγχους».
Διαπιστώνει ο κ. Κυριτσάκης ότι «μόνο ο φόβος και τα σίδερα της φυλακής θα συνετίσουν». Ισχυρίζεται ότι «δεν προστατεύουν τα καρτέλ πολιτικά ή άλλα δημόσια πρόσωπα». «Τα καρτέλ τα προστατεύουν το στενό φιλικό και συγγενικό περιβάλλον που επιβάλει το νόμο της σιωπής».
Κατηγορώ τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι ή δεν βλέπει ή δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Και αυτό είναι επικίνδυνο για έναν άνθρωπο που κατέχει τη θέση αυτή.
Με συγκεκριμένα ερωτήματα καταθέτω τις ενστάσεις μου που με οδηγούν στην αγανάκτηση.
1. Φταίνε οι συνδικαλιστές που στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν μπορεί να μπει καμία ελληνική επιχείρηση αν δεν το επιτρέψουν οι πολυεθνικές σε αγαστή συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ;
2. Γιατί αφού τιμωρήθηκε η πολυεθνική του στιγμιαίου καφέ, ακόμα και σήμερα σχεδόν σε όλα τα ράφια των ΣΜ βρίσκονται αυτή και η «αδελφή» της πολυεθνική; Ποιος εμποδίζει την είσοδο άλλων «παικτών» στο ράφι;
3. Γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρεμβαίνει άμεσα εναντίον των κάθε λογής Συλλόγων (συνδικαλιστών) και δεν πράττει το εξής απλό: να εκδώσει ανακοινώσεις του τι επιτρέπεται και τι όχι από τους Συλλόγους ώστε να σταματήσουν άμεσα (τουλάχιστον όσοι το κάνουν από άγνοια) κάθε λογής παράνομη ενέργεια και να μη χάνει το χρόνο της στο κυνήγι μαγισσών.
4. Αφού «μόνο ο φόβος και τα σίδερα της φυλακής θα συνετίσουν» τα καρτέλ, γιατί ο τέως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν εισηγείται στην Πολιτική ηγεσία να τιμωρούνται όσοι κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας τους ή επιβάλουν καταχρηστικούς όρους με παράνομα συμβόλαια, με ποινή φυλάκισης (σήμερα τιμωρούνται με αστείο χρηματικό πρόστιμο); Εννιά στις δέκα παραβάσεις που εντοπίζει αφορούν αδικήματα που δεν τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης.
5. Πόσο αυστηρά είναι τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού όταν αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος των κερδών των πολυεθνικών που παρανόμησαν; Η Επιτροπή καταλογίζει 10 ευρω πρόστιμο όταν η πολυεθνική το ίδιο διάστημα που παρανομούσε είχε στην Ελλάδα κέρδη 100 (εκτός ανάλογα κέρδη στο εξωτερικό που πέρασε με το transfer pricing).
6. Πώς ισχυρίζεται ο κ. Κυριτσάκης ότι αυτοί που τον διόρισαν, δηλαδή τα πολιτικά πρόσωπα, δεν προστατεύουν τα καρτέλ όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που έχουν ιδρύσει τα ίδια πολιτικά πρόσωπα, χρειάζεται 7 χρόνια για να «τιμωρήσει» πρακτικές καρτέλ, βάζει πρόστιμα χάδια, οι ποινικές ποινές που η πολιτική ηγεσία έχει νομοθετήσει προκαλούν γέλια, ο νόμος για τις αποζημιώσεις από τα καρτέλ δεν υπάρχει, άρα όλο το νομοθετικό πλαίσιο είναι υπέρ των καρτέλ και όχι υπέρ των ΜΜΕ;
Σαν άνθρωπος της αγοράς και εκπρόσωπος αυτών που πολεμάνε τα καρτέλ αγανακτώ.
Οι πολυεθνικές καθημερινά εκβιάζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταληστεύουν τους έλληνες καταναλωτές. Ο μόνος που δεν το βλέπει (τουλάχιστον στη συγκεκριμένη συνέντευξη) είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Καρτέλ στα παγωτά, καρτέλ στα ζαχαρώδη, καρτέλ στα αναψυκτικά, καρτέλ στα καύσιμα, καρτέλ παντού, εκβιαστικές μέθοδοι παντού, καταγγελίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που μπαίνουν σε βαθιά συρτάρια, στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού θάβουν υποθέσεις, ψευδορκούν στον Εισαγγελέα για να καλύψουν τις παρανομίες τους, καλύπτουν καρτέλ με παραποίηση στοιχείων και ουδείς αντιδρά.
Και για όλα ευθύνονται οι συνδικαλιστές, οι συγγενείς και οι φίλοι! ΕΛΕΟΣ!!!
Γιώργος Φλωράς, Επιχειρηματίας, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών