Απρόβλεπτο το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον την περίοδο που διανύουμε. Η Γερμανία παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ από τότε που έπεσε το…τείχος,στις ΗΠΑ κατάσχονται χιλιάδες σπίτια και μακραίνουν οι ουρές στο ταμείο ανεργίας, και στην Ιαπωνία το γιεν εκτινάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε υψηλά 15ετίας έναντι του δολαρίου.
Στη Γερμανία η αύξηση αποδίδεται στη συμβολή των εξαγωγών και των επενδύσεων. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η χώρα αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2%.
Η Γαλλία επίσης καλά κρατεί αφού το β’ τρίμηνο κατέγραψε και αυτή ρυθμό ανάπτυξης 0,6% από 0,2% το πρώτο τρίμηνο. Στη μεγάλη Βρετανία, παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για το 2010 και 2011, δεν παύουν να είναι ανοδικοί, ενώ και η ανεργία μειώθηκε κατά 49.000, στα 2,46 εκατομμύρια στο τρίμηνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα τριών ετών.
Κακά είναι τα μαντάτα για την Ισπανία η οποία ανακοίνωσε σχέδια για νέα μέτρα λιτότητας, σε γενικές γραμμές όμως η οικονομία της Ευρωζώνης κινείται σε καλούς -καλύτερους από το πρόσφατο παρελθόν-ρυθμούς ανάπτυξης: Το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου η ευρω-οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1%, από 0,2% το πρώτο τρίμηνο και έναντι πρόβλεψης 0,7%.
Στην δυτική πλευρά της Ευρώπης όμως, στις ΗΠΑ, μόνο τον Ιούλιο του 2010 κατασχέθηκαν 92.858 ακίνητα πολιτών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις τους (σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά 9%!). Τον Ιούνιο το εμπορικό έλλειμμα έφτασε σχεδόν τα 50 δις δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, ενώ υποτίθεται ότι οι ΗΠΑ είχαν μπει σε ρυθμό ανάπτυξης μετά την Κρίση.
Στην Ιαπωνία πάντως, η εκτόξευση του γιεν έναντι του δολαρίου δεν φαίνεται να είναι μακροπρόθεσμη. Μπορεί οι τρέχουσες συναλλαγές στη χώρα να παρουσιάζουν υψηλό πλεόνασμα, όμως μακρο-οικονομικά οι προοπτικές δεν είναι πολλά υποσχόμενες – οι τιμές παραγωγού και οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού ήταν χαμηλότερες των αναμενόμενων στην Ιαπωνία. Φήμες υπάρχουν ότι μπορεί να παρέμβει και η ίδια η Ιαπωνική κυβέρνηση και να υποτιμήσει το νόμισμά της, γιατί η τόσο μεγάλη διαφορά του από τα υπόλοιπα νομίσματα της αγοράς, πλήττει τις εξαγωγές της Ιαπωνίας και απομονώνει τη βιομηχανία της.
Η κινεζική οικονομία συνέχισε να επιβραδύνεται, με τη βιομηχανική παραγωγή τις επενδύσεις και τις λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τον Ιούλιο. Ωστόσο τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν περισσότερο μια συγκρατημένη επιβράδυνση παρά μια δραστική υποχώρηση.
Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν, ότι διέξοδο από την παγκόσμια ύφεση δεν θα δώσουν οι παραδοσιακά ισχυρές οικονομίες του G7, αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας.