Από το Δικηγορικό Γραφείο του Θ. Κ. Σκούρας & Συνεργάτες, που εκπροσωπεί το Σύλλογο “Ζημιώθέντων Επενδυτών και Ασφαλισμένων του Ομίλου Ασπίς”, πρόεδρος του οποίου είναι η Συμβολαιογράφος Χαλκίδας, Κατερίνα Σιδέρη, λάβαμε ορισμένες παρατηρήσεις σχετικές με το σχέδιο νόμου περί Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Οι παρατηρήσεις είναι όλες εύστοχες και από ότι φαίνεται τα θύματα θα δικαιωθούν από τα Ελληνικά και τα Ευρωπαικά Δικαστήρια για να διασύρουν άλλη μια φορά τη χώρας για την αδιαφορία της να προστατεύσει τους Πολίτες της. Σημειώνουμε μια διευκρίνηση για τους αναγνώστες του “ID”. Ο συγκεκριμένος Σύλλογος, πρόεδρος του οποίου είναι η Κατερίνα Σιδέρη, έχει ως μέλη μόνον Πελάτες-Θύματα της Ασπίς, ενώ ο άλλος Σύλλογος, του οποίου και αυτού δημοσιεύουμε τις ανακοινώσεις, έχει ως πρόεδρο τον κ. Πετρίδη και δέχεται μέλη και Ασφαλιστές που έπεσαν και αυτοί θύματα της Απάτης.
1. Η κατά το άρθρο 1 του Σχεδίου κατάργηση της «Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης» (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) και η μη μεταφορά της ως συνόλου στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρά μόνον η μεταφορά του ειδικού επιστημονικού προσωπικού, ύστερα όμως από αξιολόγησή του, θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό Εποπτείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή, που οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους σε εφαρμογή της Οδηγίας Solvensy II. Οι συνέπειες του κενού αυτού θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές .
2. Αναζήτηση Αναδόχου του χαρτοφυλακίου ζωής σύμφωνα με το άρθρο 2 του Σχεδίου
2.1. Η μη ανεύρεση Αναδόχου του χαρτοφυλακίου ζωής της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ από την ανάκληση της άδειάς της (21.09.2009) μέχρι σήμερα, προδικάζει και τη μη ανεύρεση τέτοιου Αναδόχου στα πλαίσια του άρθρου 2 του Σχεδίου, καθόσον καμιά ασφαλιστική επιχείρηση δεν θα δεχθεί να αναλάβει ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο με έλλειμμα πάνω από 400 εκατ. Ευρώ.
2.2. Οι υπό παρ. α και β της παρ. 1 του άρθρου 2 του Σχεδίου φαίνονται να συγκρούονται σχετικά με το καθεστώς που θα διέπει τις εκκρεμείς διαδικασίες που αφορούν ασφαλιστικές επιχειρήσεις, των οποίων έχει ανακληθεί η άδεια, δηλαδή ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Οι εκκρεμείς αυτές διαδικασίες θα διέπονται από το άρθρο 4α του άρθρου 10 ν.δ. 400/70 ή από το άρθρο 2 του Σχεδίου. Χρειάζεται σαφής διατύπωση.
2.3. Στο άρθρο 2 του Σχεδίου (παρ. 1 υπό δ΄) οι απαιτήσεις των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, που προέρχονται από νοσήλεια των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, περιορίζονται στο 50%. Ποιός ο λόγος του τόσο μικρού περιορισμού;
2.4. Στην παρ. 5 του άρθρου 2 του Σχεδίου ορίζεται ότι : «αν παρέλθει ένα έτος από τη δημοσίευση αυτού του νόμου χωρίς να εκδοθεί η εγκριτική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, η διαδικασία περατώνεται αυτοδίκαια και για το χαρτοφυλάκιο ζωής εφαρμόζονται οι διατάξεις περί ασφαλιστικής εκκαθάρισης του ν.δ. 400/70». Δηλαδή εάν δεν ευρεθεί Ανάδοχος για το χαρτοφυλάκιο ζωής ή ευρεθεί, και ή δεν έχει υπογραφτεί η σύμβαση μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ή δεν έχει εκδοθεί η εγκριτική της συμβάσεως αυτής απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος μέσα σε ένα χρόνο από τη δημοσίευση του νόμου αυτού τότε ακολουθεί η ασφαλιστική εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου ζωής.
Θα χρειαστεί ένας χρόνος από τη δημοσίευση του νόμου για να ακολουθήσει η ασφαλιστική εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου ζωής. Δεν είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα, αν αναλογιστεί κανείς και το χρόνο περάτωσης της ασφαλιστικής εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου;
2.5. Στην παρ. 3 υπό γ΄ του άρθρου 2 ορίζεται ότι : «…κάθε υφισταμένη αίτηση εξαγοράς ή μελλοντική εξαγορά ασφαλιστηρίου της επιχείρησης ή λήξη του ασφαλιστηρίου, με εξαίρεση τις απαιτήσεις για καταβολή ασφαλίσματος υγείας, αναστέλλεται για δύο χρόνια από την ημέρα ανάληψης του χαρτοφυλακίου από τον ανάδοχο…».
Η αναστολή αυτή των δύο ετών συν τον ένα χρόνο που απαιτείται κατά τα παραπάνω για την εφαρμογή της ασφαλιστικής εκκαθάρισης στο χαρτοφυλάκιο ζωής συν τον απαιτούμενο χρόνο για την περάτωση της ασφαλιστικής εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου ζωής φθάνουμε τουλάχιστον στην πενταετία για να λάβει ο καθένας ασφαλισμένος της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ένα ελάχιστο ποσοστό της αξιώσεώς του.
2.6. Στην παρ. 3 υπό θ΄ του άρθρου 2 του Σχεδίου ορίζεται ότι : «Το μέρος της απαίτησης από ασφάλιση που δεν αναλαμβάνεται από τον ανάδοχο κατά την περίπτωση (β) της παραγράφου αυτής ικανοποιείται κατά ποσοστό 65% από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής…».
Καταρχήν θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην πιο πάνω διάταξη υπάγονται όλες οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και η ικανοποίηση του 65% των απαιτήσεών τους αφορά το υπόλοιπο των απαιτήσεών τους μετά την ικανοποίηση μέρους τους είτε από τον Ανάδοχο είτε από την ασφαλιστική εκκαθάριση.
Η αναστολή είσπραξης των απαιτήσεων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο για χρονικό διάστημα τριών ετών από τη δημοσίευση αυτού του νόμου με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ορίζει στη συνέχεια η πιο πάνω διάταξη, παραπέμπει στο απώτατο μέλλον την έστω και κατά μέρος ικανοποίηση των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
2.7. Στο άρθρο 5 παρ. 2 του Σχεδίου πρέπει να γίνει σαφές ότι το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής καλύπτει σε όση έκταση τούς καλύπτει και τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
2.8. Στο άρθρο 7 του Σχεδίου θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τα ασφαλιστήρια των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Πέρα από αυτό, ο περιορισμός ικανοποίησης των αξιώσεων ανά δικαιούχο στις 25.000,00 και 50.000,00 Ευρώ αντίστοιχα θεωρείται μεγάλος.
2.9. Στο άρθρο 10 ο καθορισμός σε ποσοστό μέχρι 1,5 % της συνολικής ετήσιας παραγωγής ακαθάριστων καταχωρημένων ασφαλίστρων κλάδων ζωής, που θα εισφέρουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, θεωρείται ότι προσκρούει σε δεδομένα του Κοινοτικού Δικαίου σύμφωνα με τα οποία δεν μπορεί η εισφορά από ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε Επικουρικό Κεφάλαιο να υπερβαίνει το 0,20% των ασφαλίσεων ζωής.
Θ. Κ. Σκούρας & Συνεργάτες Δ ι κ η γ ο ρ ι κ ό Γ ρ α φ ε ί ο
Δ Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ο Ι
ΔΡ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Κ. ΣΚΟΥΡΑΣ Πατριάρχου Ιωακείμ αρ. 3, 106 73 Αθήνα
ΑΝΝΑ Β. ΚΑΤΣΑΜΠΟΥΚΑ Τηλέφωνα: 0030 210 7249737 – 7228440
ΜΑΡΙΑ Κ. ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ Τέλεφαξ : 0030 210 7249738
ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ, ΜJUR (OXFORD) Ηλ. Ταχυδρ.: skourasth@ath.forthnet.gr