Για τις 18 Οκτωβρίου προσδιόρισε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ώστε να προετοιμαστεί η ελληνική κυβέρνηση. Τα μεγάλα μέτωπα παραμένουν όμως ακόμη ανοικτά και οι πιέσεις για νέα μέτρα εντείνονται, μετά και το νέο «κρούσμα» από το ΔΝΤ: στην ετήσια έκθεσή του επαναπροσδιορίζει το ύψος των πρόσθετων μέτρων έως το 2016 από 4 σε 6,5 δισ. ευρώ…
Η κυβέρνηση χθες, ενοχλημένη από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ έσπευσε διά του υπουργού Γ. Στουρνάρα να δηλώσει ότι “δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα”. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που πλέον επιχειρείται είναι – έστω και στο παρά πέντε – να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα.
Ωστόσο, άλλη μία αναβολή συνέβη χθες. Η τηλεδιάσκεψη μεταξύ Γ. Στουρνάρα και τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες, που είχε προαναγγελθεί για το απόγευμα, αναβλήθηκε αόριστα για την επόμενη εβδομάδα. Αλλά και στη διαθεσιμότητα δόθηκε νέα προθεσμία στα ΑΕΠ να δώσουν τις «λίστες» τους ενώ τελική απάντηση δεν υπάρχει για την αποδοχή του κώδικα δικηγόρων και για την πληρωμή χρεών προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Όλα τα παραπάνω, είναι τα 4 προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ που θα ήταν έτοιμα τον Σεπτέμβριο για να έρθουν τα λεφτά αρχή Οκτωβρίου στα ταμεία. Μένουν ανοικτά όπως και το θέμα των μέτρων του 2014 και των μέτρων της διετίας 2015- 2016. Δεν είναι μόνο στο δημοσιονομικό πεδίο που υπάρχουν «αγκάθια». Είναι διάσπαρτα σε εκκρεμότητες στις αγορές, σε μεταρρυθμίσεις αλλά και στο πεδίο των τραπεζών.
Ένα από τα θέματα που θα ανοίξουν μόλις έρθει η τρόικα στην Αθήνα είναι οι πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας. Η ρύθμιση που προωθείται από ελληνικής πλευράς είναι το μερικό «άνοιγμα» γι’ αυτούς που έχουν καταθέσεις ικανές να αποπληρώσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ωστόσο, η τρόικα φέρεται να ζητά πιο «σκληρή» γραμμή με μαζική άρση της απαγόρευσης. Κάνει λόγο και για δέσμευση που έχει λάβει από το καλοκαίρι από την κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη ζητήθηκε να υπάρχει προφορική δέσμευση αλλά να μην εγγραφεί στο μνημόνιο για πολιτικούς και άλλους λόγους.
Αλλά και στο πεδίο των τραπεζών, πρέπει να ολοκληρωθεί η «λύση» στο θέμα των συνεταιριστικών με τις αυξήσεις κεφαλαίων αλλά και να φανεί το τελικό πόρισμα των ελέγχων στις τράπεζες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις για ασφυκτικές προθεσμίες πώλησης θυγατρικών των 4 μεγάλων τραπεζών τόσο στο εξωτερικό όσο και – δευτερευόντως – στην Ελλάδα, αλλά και για πολύ αυστηρούς όρους που φέρεται να θέτονται για τις προβλέψεις των μεγάλων τραπεζών.