Η Ευρώπη παρουσιάζει καλές βάσεις για ανάκαμψη εντός του 2009 χάρη σε ένα σχετικά ανταγωνιστικό επιχειρηματικό τομέα, συγκριτικά λιγότερες υπερβολές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, υψηλά επίπεδα προσωπικών αποταμιεύσεων, συνεχώς βελτιούμενο ανθρώπινο δυναμικό και σχετικά ισχυρή δημόσια οικονομία.
Απαιτείται άμεσα η εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση – και να διατηρηθεί η Ευρώπη στον οικονομικό δρόμο προς της επιτυχία.
Η Γερμανία και η Γαλλία αναμένεται να αναπτυχθούν ταχύτερα το 2009 σε σχέση με την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.
Η Allianz SE, ένας από τους κορυφαίους παρόχους οικονομικών υπηρεσιών της Ευρώπης, και το Lisbon Council, μία ομάδα προβληματισμού και συζητήσεων που εδρεύει στις Βρυξέλλες, θέτουν σήμερα σε κυκλοφορία τη φθινοπωρινή ενημέρωση του The European Growth and Jobs Monitor, της διετούς τους λίστας κατάταξης απόδοσης, που βασίζεται σε κριτήρια που απορρέουν από τη λεγόμενη “Lisbon Agenda”. Αυτό το έτος η λίστα κατάταξης περιλαμβάνει μία αξιολόγηση της οικονομικής απόδοσης της Ευρώπης, με την απαρχή της οικονομικής κρίσης, μαζί με προβλέψεις για το 2009 και σημαντικές συστάσεις για τα όργανα και τα πρόσωπα που διαμορφώνουν τις σχετικές πολιτικές.
Μεταξύ των βασικών πορισμάτων της μελέτης:
- Εάν η πολιτική απάντηση στην κρίση εξακολουθήσει να είναι ισχυρή, πιστεύουμε, ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν εντός της Ευρωζώνης μπορεί να αυξηθεί κατά 0,7% εντός του 2009, δηλαδή ένα ολόκληρο 0,5% περισσότερο από την πρόσφατη απαισιόδοξη πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
- Ο δείκτης Lisbon Indicator, ο οποίος μετρά την πρόοδο της ανάπτυξης στην Ευρώπης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, έπεσε στους 0,9 βαθμούς το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους, από τους – υψηλούς – 1,2 βαθμούς του κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2007. Η πτώση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην χαμηλότερου ρυθμού οικονομική ανάπτυξη και σε πτώση της παραγωγικότητας στον τομέα της εργασίας. Από την άλλη – θετική – πλευρά, η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της Ευρώπης εξακολουθεί να βελτιώνεται, ενώ το επίπεδο των αναπτυξιακών επενδύσεων παραμένει σταθερό.
- Η Γερμανία και η Γαλλία θα παρουσιάσουν ανάπτυξη της τάξεως του 0,7% εντός του 2009, ίση σχεδόν με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Επίσης, εκτιμάται ότι η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρουσιάσουν ανάπτυξη της τάξεως του 0,5%, ενώ το ποσοστό ανάπτυξης της Ισπανίας θα ανέλθει στο 0,4%. Ωστόσο, η σύγκλιση των ρυθμών ανάπτυξης στις βασικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης κρύβει μεγάλες δομικές διαφορές μεταξύ τους, οι οποίες διαφορές θα γίνουν περισσότερο αισθητές όταν η ανάπτυξη θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται.
Σημαντικές συστάσεις:
- Με την προοπτική μείωσης του πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων. Η μείωση των επιτοκίων στο 3% εντός του επόμενου εξαμήνου φαίνεται εύλογη κίνηση.
- Οι χώρες χωρίς μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα (όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία) θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης των οικονομιών τους με την προώθηση και εφαρμογή προγραμματισμένων μέτρων για την αναμόρφωση της φορολογίας και / ή της κοινωνικής ασφάλισης ή με την παροχή επενδυτικών κινήτρων.
- Η Ευρώπη χρειάζεται να συνεργαστεί με άλλους εντός ενός αναθεωρημένου παγκόσμιου κανονιστικού πλαισίου για τον τραπεζικό τομέα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις πρέπει να αναθεωρηθούν, και να χαρακτηρίζονται από ενισχυμένη διαφάνεια και απαλλαγμένες από επενδυτικά οχήματα εκτός ισολογισμού.
- Η Ευρώπη χρειάζεται να ασχοληθεί με τον κατακερματισμό των χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών αγορών της (αγορές στεγαστικών, ασφαλιστικές αγορές). Η κρίση της χρηματοπιστωτικής αγοράς παρέχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης αυτής της έλλειψης ολοκλήρωσης.
Ο Καθηγητής Δρ. Michael Heise, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz SE και βασικός συγγραφέας της μελέτης δηλώνει ότι: «Εν μέσω αυτής της κρίσης, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη διαθέτει πολλές εσωτερικές δυνάμεις, όπως ένα σχετικά ανταγωνιστικό εταιρικό τομέα, σχετικά λιγότερες υπερβολές στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υψηλά ποσοστά αποταμίευσης. Εάν οι κυβερνήσεις ενεργήσουν δυναμικά για να καταπολεμήσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση, πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει πολύ καλές προοπτικές ανάκαμψης εντός του 2009».
Σχετικά με το βασικό συγγραφέα της μελέτης:
Ο Καθηγητής Δρ. Michael Heise είναι επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Allianz Group και της Dresdner Bank. Παρέχει συμβουλές στα διοικητικά συμβούλια και των δύο οργανισμών σχετικά με οικονομικά ζητήματα, και είναι υπεύθυνος για την ανάλυση και την εξαγωγή προβλέψεων για την Γερμανική και διεθνή οικονομία. Επιπλέον, επιβλέπει αναλύσεις κινδύνου χρηματοπιστωτικών αγορών, χωρών και βιομηχανιών. Ο Δρ. Heise αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και διατέλεσε λέκτορας στη σχολή European Business School στην πόλη Oestrich-Winkel και στο πανεπιστήμιο Johann Wolfgang Goethe University στην πόλη Frankfurt-am-Main, όπου διατελεί επίσης επίτιμος καθηγητής. Πριν εισχωρήσει στον όμιλο Allianz Group, ο Δρ. Heise ήταν γενικός γραμματέας του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (German Council of Economic Experts), επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας DG Bank και επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής ερευνών στην τράπεζα DZ Bank. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Οικονομολόγων του Lisbon Council.
Σχετικά με την Allianz SE
Η Allianz είναι ένας από τους κορυφαίους παρόχους ασφαλιστικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του κόσμου και μία από τις πρώτες Ευρωπαϊκές Εταιρίες (Societas Europaea). Η Allianz SE, που ιδρύθηκε το 1890, είναι επί του παρόντος παρούσα σε περισσότερες από 70 χώρες με 180.000 υπαλλήλους. Η Allianz παρέχει στους περισσότερους από 80 εκατομμύρια πελάτες της παγκοσμίως ένα ευρύ και περιεκτικό φάσμα υπηρεσιών στους τομείς της ασφάλισης περιουσίας και της ασφάλισης ατυχημάτων, των ασφαλίσεων ζωής και υγείας, των τραπεζικών δραστηριοτήτων και της διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.allianz.com/news και www.knowledge.allianz.com
Σχετικά με το Lisbon Council
Το Lisbon Council είναι μία ομάδα προβληματισμού και συζητήσεων καθώς και δίκτυο πολιτικών, με έδρα τις Βρυξέλλες, που έχει δεσμευθεί να παρέχει μία θετική συνεισφορά μέσω της δέσμευσης των πολιτικών αρχηγών, αλλά και του κοινού σε ένα μεγάλο βαθμό, σε ένα εποικοδομητικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της Ευρώπης. Το Lisbon Council, που ιδρύθηκε στο Βέλγιο ως ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός και μη κομματικός οργανισμός, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο έγκυρων και σκεπτόμενων φωνών της Ευρώπης σε σχέση με την οικονομική αναμόρφωση και την κοινωνική ανανέωση. Η επίσημη ιστοσελίδα του βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.lisboncouncil.net.