Η πρώτη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε λίγο απ’ όλα. Μικρές δόσεις αυτοκριτικής, αναδρομή στις λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος, αναφορές – αν και περιορισμένες – σε συγκεκριμένα μέτρα και μία πολιτική τοποθέτηση τόσο για το ρόλο των μνημονίων, όσο και για την ανάγκη διατήρησης της ενότητας στην Ευρωζώνη.
Είχε και δευτερολογία, στην οποία ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να απαντήσει στα όσα ακούστηκαν από τα υπόλοιπα μέλη του κοινοβουλίου που πήραν το λόγο. Είχε επίσης μία προφορική κόντρα με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και ο κ. Γιούνκερ του απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν νοιάστηκε για τους μικροσυνταξιούχους, συμπληρώνοντας μάλιστα, ότι ποτέ δεν προτάθηκε μείωση των συντάξεων ή των μισθών από πλευράς Κομισιόν.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του για την πρόσκληση, ανέλαβε την ευθύνη για όσα συνέβησαν στους πέντε μήνες που βρίσκεται στην εξουσία και παράλληλα τόνισε την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού μέσω του δημοψηφίσματος.
Με τη φράση “άκουσον μεν, πάταξον δε”, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές λέγοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες προσαρμογής και έχει γίνει “πειραματικό εργαστήρι λιτότητας”. Διεκδικούμε μία συμφωνία με τους εταίρους που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στις πολιτικές αναδιανομής που θα πρέπει να έχει το νέο πρόγραμμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον μη υφεσιακό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό χαρακτήρα του.
Τόνισε ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και ότι τα χρήματα που δόθηκαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα εν πήγαν στον ελληνικό λαό αλλά στις τράπεζες και στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.
“Δεν είμαι από τους πολιτικούς που λένε ότι για όλα τα δεινά της πατρίδας μου ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις δημιούργησαν πελατειακό κράτος, ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου. Καμία από τις μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων του μνημονίου δεν τα εβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε στη χώρα μας. Καμία μεταρρύθμιση δε βελτίωσε την κρατική μηχανή. Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι δικές μας προτάσεις επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα”.
“Σήμερα ερχόμαστε όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά με τα κατεστημένα στη χώρα μας που βυθίζουν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει λύση στην κρίση χρέους. Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι ιστορία συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών. Είναι ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Ας μην αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη η Ευρώπη. Καλούμαστε να βρούμε γόνιμο συμβιβασμό που θα αποτρέψει τη ρήξη. Είμαι βέβαιος πως όλοι θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη”.