Ασφυκτικές πιέσεις για να δεσμευθεί η Ελλάδα σε περισσότερα μέτρα και υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα ασκούν οι δανειστές, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί καθιστώντας τις επόμενες ώρες και ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες για την έκβαση των συνομιλιών.
Μετά την «χλιαρή» κατ ελάχιστο αντιμετώπιση που είχε η αντιπρόταση της Ελλάδας από εκπροσώπους των δανειστών, έγινε σαφές σε πολλούς τόνους, ότι για να καταστεί δυνατή η συμφωνία έως το τέλος Ιουνίου χρειάζεται πιο πολύ δουλειά και περισσότερα βήματα.
Η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι περιμένει επίσημη απάντηση στην αντιπρόταση που εστάλη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Πηγές των δανειστών έκαναν σαφές ότι περιμένουν και άλλα βήματα ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν χθες στις Βρυξέλλες έως αργά το βράδυ.
Σήμερα η κυβέρνηση προσδοκά ένα μεγάλο πολιτικό βήμα. Προαναγγέλλει ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συναντήσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Angela Merkel και τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. François Hollande.
Ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για δυσφορία της Κομισιόν. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις εκτίμησε ότι μπορεί μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί. Αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, λιγότεροι τακτικισμοί, και περισσότερη ουσιαστική δουλειά.
Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η νέα πρόταση της Ελλάδας βάζει στόχο 0,75% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 έναντι πρώτου στόχου 0,6% και πρότασης δανειστών για 1%. Για το 2016 από το 1,5% το πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνεται στο 1,75% με τους θεσμούς να θέλουν 2% του ΑΕΠ.
Πληροφορίες κάνουν λόγο και για αύξηση του ενδιάμεσου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 12%. Απουσία αντιπροτάσεων υπήρξε στο συνταξιοδοτικό. Παραμένει η πρόταση για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και σταδιακή ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων.
Το έγγραφο των συμπληρωματικών προτάσεων της Αθήνας περιλάμβανε και ξεχωριστό κείμενο για το χρέος με την Ελλάδα να επιμένει να υπάρξει σαφής δέσμευση για το χρόνο και το είδος των παρεμβάσεων και τους θεσμούς να το αρνούνται.