Σε ένα ακόμα βήμα «απόσυρσης» από τον τομέα της επικουρικής ασφάλισης ετοιμάζεται να προχωρήσει το κράτος υπό την καθοδήγηση αυτή τη φορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Στις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές βρίσκεται η δραματική μείωση της κρατικής ενίσχυσης προς του «κρατικούς» κλάδους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) αλλά και τα αμιγώς κρατικά Μετοχικά Ταμεία των Πολιτικών Υπαλλήλων και των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού).
Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η μείωση των ετησίων κρατικών δαπανών κατά 15% για τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ στο ΕΤΕΑ και κατά 40% στις κρατικές δαπάνες προς τα τέσσερα Μετοχικά Ταμεία του Δημοσίου.
Η εξοικονόμηση η οποία μπορεί να προκύψει σε ετήσια βάση ανέρχεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.
Αν αφαιρεθεί αυτό το κονδύλι από τους «κρατικούς» κλάδους του ΕΤΕΑ και τα Μετοχικά Ταμεία του Δημοσίου τότε θα εξοικονομηθεί σχεδόν το 1/3 της κρατικής δαπάνης για επικουρικές συντάξεις – μερίσματα (συνολικά 1,4 δισ. ευρώ), το 1/10 (συνολικά 6,1 δισ. ευρώ) της κρατικής δαπάνης γενικότερα για συντάξεις του Δημοσίου και το 1,5% της συνολικής ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Μία τόσο μεγάλη προσαρμογή στις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις έχει να γίνει από το 2013 όταν καταργήθηκε η 13η και 14η επικουρική σύνταξη, όπου υπήρξε συρρίκνωση κατά 15% της σχετικής δαπάνης.