Με επιτυχία διεξήχθη εσπερίδα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΙΑΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) στις 23 Φεβρουαρίου 2009 στο ξενοδοχείο «Athens Plaza».
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για το ασφαλιστικό ζήτημα και πόσο αυτό επηρεάζει τα στελέχη επιχειρήσεων, όπου παρατηρείται, στην ηλικία συνταξιοδότησής τους, μεγάλο κενό μεταξύ των αμοιβών και του ποσού της σύνταξης που τους αναλογεί.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γεν. Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο Άρης Ξενόφος, Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, και ο Περικλής Λίβας, Διευθύνων Σύμβουλος της International Life.
Την εσπερίδα τίμησε με την παρουσία του και με σύντομο χαιρετισμό ο Δημοσθένης Μαμμωνάς, Γεν. Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Επιγραμματικά αναφέρουμε κάποια σημεία που έθιξαν οι ομιλητές:
Ο κ. Νεκτάριος, του οποίου η γνώση και η εμπειρία επί του ασφαλιστικού είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλες, τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη μείωση αποθεματικών κεφαλαίων των κοινωνικών ταμείων. Πρότεινε δε σταδιακή εφαρμογή του σουηδικού μοντέλου, ένα ευέλικτο ασφαλιστικό σύστημα με ατομικό λογαριασμό για τους ασφαλισμένους.
Η κ. Αντωνάκη αναφέρθηκε στις αλλαγές που επηρεάζουν τα συνταξιοδοτικά συστήματα, όπως η αύξηση του προσδόκιμου ηλικίας, η ανεργία, η γεωγραφική μετακίνηση του εργατικού δυναμικού, η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. Η σημερινή μέση σύνταξη του 60% των συνταξιούχων είναι στα 650 ευρώ (maximum), ενώ μόνο το 14,5% των Ελλήνων έχουν σύνταξη πάνω από 1.050 ευρώ.
Ο κ. Ξενόφος τόνισε την ανάγκη επαγγελματικής διαχείρισης των κεφαλαίων των κοινωνικών ταμείων, προτείνοντας διασπορά στη σύνθεση χαρτοφυλακίων επένδυσης για κατοχύρωση όχι μόνο μιας μέσης καλής απόδοσης, αλλά και του κεφαλαίου.
Αυτό κρίνεται απαραίτητο αν αναλογιστεί κανείς και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης της σύνταξης, σε διάρκεια χρόνου, από τις πληθωριστικές τάσεις.
Ο κ. Λίβας, κρίνοντας από τα νούμερα που αναφέρουν ότι 45 συνταξιούχοι στους 100 είναι εξαρτώμενοι από τρίτους και μόνο 1 συνταξιούχος στους 100 είναι εξασφαλισμένος, θεωρεί επιβεβλημένη την ανάγκη προνόησης για μια συμπληρωματική σύνταξη μέσα από την αποταμίευση. Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν προγράμματα συνταξιοδοτικά, είτε ατομικά είτε ομαδικά, που καλύπτουν την ανάγκη αυτή σε διάρκεια και ποσό που οι ασφαλισμένοι επιθυμούν.
Η παρέμβαση του κ. Μαμμωνά ήταν σημαντική, καθώς ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και μεγάλο και το Υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει με την εφαρμογή κάποιων μέτρων που θα βοηθήσουν στη λύση του. Ένα βήμα, μεταξύ άλλων, είναι η μείωση του αριθμού των ταμείων, μέτρο που θα διευκολύνει σημαντικά προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι συμμετέχοντες έθεσαν καίρια ερωτήματα όσον αφορά πρακτικά θέματα, οι δε απαντήσεις κάλυψαν σφαιρικά την ενημέρωσή τους για τις προεκτάσεις αυτού και τις προτεινόμενες λύσεις για το ασφαλιστικό.
Το συντονισμό της συζήτησης είχε η Ρίτα Χριστοδουλάτου, Γενική Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΙΑΓΜΕ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Life Planners, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΙΑΓΜΕ Αγγελίνα Μηχαηλίδου και η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ Νίκη Μπούμη.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η International Life, υποστηρικτής η Life Planners ΕΠΕ και χορηγοί επικοινωνίας η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και τα έντυπα «Adbusiness» και «BusinessToday».