Σε ερώτηση της βουλευτού Λούκα Κατσέλη στη Βουλή σχετικά με την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής, ο υφυπουργός Οικονομίας Ν. Λέγκας απάντησε τα εξής: “Η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στην ΑΤΕ Ασφαλιστική αποτελεί μονόδρομο με βάση τους νέους κανόνες της αγοράς ενώ θα δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή της πορεία”, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας, κ. Ν. Λέγκας απαντώντας στην κυρία Λούκα Κατσέλη στη Βουλή.
Ο κ. Λέγκας πρόσθεσε ότι με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση και η διοίκηση της τράπεζας θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις και να αξιοποιήσουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία του στρατηγικού εταίρου, ώστε να αντιμετωπίσουν τον σκληρό ανταγωνισμό.
Αναλυτικά η απάντηση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Λέγκα έχει ως εξής:
“Θα συμφωνήσω με την Κυρία Κατσέλη στο ότι η ΑΤΕ Ασφαλιστική μετά το 2004την κυβερνητική αλλαγή, και με τη νέα Διοίκηση της ΑΤΕBank είναι κερδοφόρα.
Συγκεκριμένα την τριετία 2005-2007 εμφανίζει κέρδη πάνω από 37 εκατομμύρια ευρώ.
Θα θυμίσω όμως ότι τα τελευταία χρόνια των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ από το 2002 έως το 2004 είχε ζημιογόνες χρήσεις με απώλειες περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ.
Ερχόμενος τώρα στο ερώτημά σας, πιστεύω ότι γνωρίζετε πολύ καλά το νέο περιβάλλον, που διαμορφώνεται στην τραπεζική αγορά από το νέο σύμφωνο κεφαλαιακής επάρκειας, τη Βασιλεία ΙΙ.
Σύμφωνα με αυτό επιβάλλεται στις Τράπεζες να αφαιρούν από τα εποπτικά ίδια κεφάλαιά τους το ποσό συμμετοχής τους σε ασφαλιστικές εταιρίες για τον υπολογισμό του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλους περιορισμούς.
Γι΄ αυτό το λόγο σχεδόν όλες οι Τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αποδεσμεύτηκαν από τις θυγατρικές τους ασφαλιστικές εταιρείες και για ένα επιπλέον λόγο, που έχει να κάνει με την προσπάθειά τους να συγκεντρωθούν στις καθαρά τραπεζικές εργασίες.
Με ανάλογο τρόπο αντιδρούν και μεγάλες Τράπεζες στο εξωτερικό, οι οποίες αναζητούν στρατηγικούς εταίρους για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών τους εταιρειών. Είναι αναγκαία λοιπόν η προσαρμογή στους νέους κανόνες της αγοράς.
Πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε ότι ΑΤΕ Ασφαλιστική ανταγωνίζεται σε όλο το εύρος των ασφαλιστικών προϊόντων με τις άλλες ασφαλιστικές εταιρίες και δεν τυγχάνει καμιάς ειδικής μεταχείρισης από το Κράτος.
Δεν περιορίζεται λοιπόν μόνο σε ασφαλίσεις στον αγροτικό τομέα. Η αλήθεια μάλιστα είναι ότι μόλις το 2% περίπου του κύκλου εργασιών της προκύπτει από εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα του αγροτικού τομέα, γεγονός που αναδεικνύει το έωλο των αντίθετων επιχειρημάτων του ΠΑΣΟΚ.
Η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, οδηγεί στην ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία διαχρονικά και ιδιαίτερα τα χρόνια της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να κερδίσει μερίδια στην αγορά ανάλογα του δικτύου της Τράπεζας.
Με την αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας του στρατηγικού εταίρου, θα αντιμετωπιστεί ο σκληρός ανταγωνισμός στον τομέα των ασφαλειών.
Ο εταίρος αυτός δεν θα συνεργάζεται με άλλη Τράπεζα στην χώρα μας και θα συνάψει συμφωνία με την ΑΤΕbank, πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων μέσω των καταστημάτων της.
Η ΑΤΕbank βέβαια θα διατηρήσει σημαντικό ποσοστό και καθοριστικό λόγο σε θέματα στρατηγικής στη Διοίκηση της Εταιρίας, ενώ θα διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην ΑΤΕ Ασφαλιστική.
Αυτό είναι το πλάνο της ΑΤΕ ώστε ανταποκρινόμενη στις αυξημένες απαιτήσεις του γεωργικού τομέα να αναπτυχθεί με νέα ασφαλιστικά προϊόντα και περισσότερες υπηρεσίες για τον Έλληνα Αγρότη και την Ελληνίδα αγρότισσα.
Βεβαίως θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακουστεί και άλλη πρόταση, εφόσον υπάρχει από το ΠΑΣΟΚ, γιατί καλές είναι οι ανέξοδες οι κριτικές δεν είναι όμως ο καλύτερος δρόμος για ένα κόμμα που θέλει να εμφανίζεται ότι διεκδικεί την εξουσία.
Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός ανέφερε:
“Είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω την ιδεολογική παλινδρόμηση που συμβαίνει στο χώρο, στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Με μια σειρά αποφάσεων της Διοίκησης της ΑΤΕ , επί ημερών ΠΑΣΟΚ, μιλούσε το ΠΑΣΟΚ για σύναψη στρατηγικής συμμαχίας. Επισημαίνω δήλωση του τότε Υπουργού Οικονομίας κι Οικονομικών κύριου Νίκου Χριστοδουλάκη στις 12-12-2001 ο οποίος μιλώντας για την ΑΤΕ σε συνέντευξη τύπου έλεγε :
“…για τις θυγατρικές της ΑΤΕ που θα πάνε σε στρατηγικό επενδυτή το πακέτο θα είναι προφανώς όσο το δυνατό μεγαλύτερο…” και συμπλήρωνε ότι “..στοιχείο αναδιάρθρωσης είναι η επικέντρωση σε χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες..”
Μιλάει σήμερα το ΠΑΣΟΚ για 125 εκατομμύρια ευρώ κέρδη από το 1980 μέχρι το 2007.Εγώ δεν θα αμφισβητήσω το νούμερο αυτό. Θα ήθελα όμως κάποια στιγμή να ακούσουμε μια υπεύθυνη απάντηση. Πώς το μετοχικό κεφάλαιο, που το 2000 ήταν στα 156,2 εκατομμύρια ευρώ το 2004 έφθασε στα 21,75 εκατομμύρια ευρώ; Που πήγαν τα αυτά τα 134 εκατομμύρια; Γιατί κρύβετε ότι χρησιμοποιήθηκαν για κεφαλαιοποίηση ζημιών; Γιατί κρύβετε ότι οι μέτοχοι δεν τα είδαν ποτέ;
Σε μια εποχή που η Alpha Bank πώλησε την Άλφα Ασφαλιστική, η Εμπορική Τράπεζα πώλησε τον Φοίνικα στην Groupama και η Εθνική Τράπεζα απέσυρε την Εθνική Ασφαλιστική από το Χρηματιστήριο.
Σε μία εποχή που σχεδόν όλες οι Τράπεζες εντός και εκτός συνόρων επιλέγουν τη λύση αυτή προκειμένου να βελτιωθεί ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας και για να συγκεντρώσουν τις προσπάθειές τους στις καθαρά τραπεζικές εργασίες,
σε μια εποχή που πολλές Τράπεζες στην Ελλάδα αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο και το 2007 και το 2008 για να μπορέσουν έτσι να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους και να εξαγοράσουν Τράπεζες,
το Πασόκ επιθυμεί η ΑΤΕbank που λόγω της μετοχικής της σύνθεσης δεν μπορεί εύκολα να αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο να μείνει στο περιθώριο των εξελίξεων.
Το Πασόκ άγνωστο για ποιόν λόγο, θέλει την ΑΤΕ αδύναμη απέναντι στον ανταγωνισμό.
Έχουμε άλλη άποψη γι΄ αυτό. Θέλουμε την ATE Bank ανταγωνιστική, θέλουμε η Αγροτική Ασφαλιστική να είναι ανταγωνιστική, θέλουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε.”