Με έναν λογαριασμό μέτρων που προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο για το ασφαλιστικό και για τις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ επιχειρεί η Ελλάδα μία συμφωνία μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Χθες, οι ηγέτες της Ευρωζώνης υποδέχθηκαν το ελληνικό πακέτο μέτρων ως σημείο εκκίνησης για μία συμφωνία που όρισαν ότι πρέπει να αξιολογηθεί από νέο έκτακτο Eurogroup το βράδυ της Τετάρτης και να επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
Η κυβέρνηση ζήτησε συμφωνία πακέτο με παρεμβάσεις στο χρέος και αναπτυξιακό αντιστάθμισμα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις μεταμεσονύκτιες δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, είπε «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας» επισημαίνοντας ότι «δεν επιθυμούμε αποσπασματική συμφωνία αλλά ισχυρή και βιώσιμη λύση».
Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ στις δηλώσεις τους που προηγήθηκαν, έκαναν σαφές ότι δεν θα διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους τις επόμενες ημέρες, ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί περαιτέρω χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους της ΕΕ. Μίλησαν πάντως για μία βιώσιμη και οριστική λύση έως την οποία όμως απαιτείται «τεράστια δουλειά» αφού οι προτάσεις της Ελλάδας έφτασαν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα στους θεσμούς.
Από την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ έγινε σαφές ότι η χρηματοδότηση του 2ου προγράμματος ακόμη εκκρεμεί και ότι δεν έγινε καν κουβέντα για 3ο πρόγραμμα, αλλά μόνο για την ολοκλήρωση του 2ου.
Η κ. Μέρκελ έκανε σαφές ότι πρώτα θα δεχτεί την απόφαση το ελληνικό κοινοβούλιο και μετά τα άλλα κοινοβούλια αλλά και ότι «πρέπει να δούμε ποια θα είναι τα προαπαιτούμενα». Πάντως, πηγές των δανειστών ανέφεραν ότι υπάρχουν διαφωνίες, μικρού εύρους, που αν γεφυρωθούν την Τετάρτη, τότε στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης μπορεί να υπάρξει κάποια δέσμευση για το χρέος.
Σήμερα δεν αποκλείεται και νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ για να στηρίξει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Στο πακέτο μέτρων, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει για την ελληνική πρόταση, το ασφαλιστικό συνεισφέρει ετησίως με 1,8 δισ. ευρώ, με όσα δηλαδή ζητούσαν οι δανειστές. Από τον ΦΠΑ η κυβέρνηση ελπίζει σε πρόσθετα έσοδα 1,36 δισ. ευρώ ετησίως και 680 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ περίπου 1 δισ. ευρώ επιπλέον φέτος και το 2016 υπολογίζει από φόρους σε επιχειρήσεις.
Αναλυτικά, στο ασφαλιστικό προβλέπεται κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (60 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015 και 300 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016), αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% στο 43,9%( του εργοδότη 2,8% και του εργαζόμενου 1%) για 350 εκατ. ευρώ το 2015 και 800 εκατ. ευρώ το 2016, αύξηση της εισφοράς για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά 1% στις κύριες συντάξεις (από το 4% στο 5%) με στόχο έσοδα 135 εκατ. ευρώ το 2015 και 270 εκατ. ευρώ το 2016, επιβολή εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις επικουρικές συντάξεις με συντελεστή 5% (240 εκατ. ευρώ), καθώς και αύξηση της εισφοράς για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5% (120 εκατ. ευρώ για το 2015 και 250 εκατ. ευρώ για το 2016).
Άλλες πηγές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο και για σχέδιο παρεμβάσεων στις εισφορές του ΟΓΑ ή και στην συγχώνευσή του με άλλα ταμεία, αλλά και σε κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.
Στο φορολογικό πεδίο τα σχέδια που έχουν διαρρεύσει προβλέπουν επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, αύξηση του φόρου των νομικών προσώπων από το 26% στο 29%, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Περιλαμβάνονται και περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, πώληση αδειών κινητής τηλεφωνίας 4ης και 5ης γενιάς και πώληση αδειών για «φρουτάκια».