Επικοινωνιακή αντεπίθεση, μετά τη σκληρή στάση της τρόικας που αφήνει ανοικτά όλα τα πεδία μίας ουσιαστικά «παγωμένης» διαπραγμάτευσης, εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση. Βασικός εκφραστής της ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Το μήνυμα των διαδοχικών του δηλώσεων είναι «όχι νέα οριζόντια μέτρα», δίνοντας όμως τον τόνο μίας «αντίστασης» με στόχο την εύρεση λύσης και όχι τη «ρήξη» που ζητούν κάποια στελέχη της ΝΔ. “Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν τις προσπάθειες του Ελληνικού Λαού” είχε δηλώσει από την Παρασκευή, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσθεσε ότι “η διαπραγμάτευση είναι μεν δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά”.
Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει «κόλαση» τους μήνες που έρχονται τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Μάλιστα με δηλώσεις του στην εφημερίδα Ημερησία, ανέφερε ότι θα ζητήσει λύση στο ελληνικό χρέος, ακόμα και με έκτακτο Eurogroup τον Απρίλιο, όταν πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
«Νέο πακέτο θα πάρουμε μόνο εάν δεν συνοδεύεται με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Διαρθρωτικά ναι», δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής. Διευκρίνισε παράλληλα ότι «απαιτείται ρεαλισμός και ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές. Παράλογα αιτήματα μόνο κακό κάνουν, σε μια στιγμή που οι αγορές αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα».
Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί πλέον επιθετική πολιτική διαπραγμάτευσης. Σαφές χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει, καθώς στη Γερμανία συνεχίζονται ακόμη οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο σημαντική θεωρείται η επίσκεψη του επικεφαλής του Εuro Working Group, Τ. Βίζερ, στην Αθήνα.
Ο σχεδιασμός, στο «καλό» σενάριο εύρεσης κοινού εδάφους, είναι:
· Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.
· Στα τέλη Νοεμβρίου να αποφασιστεί το αναθεωρημένο μνημόνιο με το δημοσιονομικό κενό του 2014 (2 δισ. ευρώ λέει τρόικα 500 εκατ. ευρώ η ελληνική πλευρά).
· Τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο να εγκριθεί το πρόγραμμα από το Eurogroup, αφού πρώτα βρεθεί λύση και για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού του 2014 (5-6 δισ. ευρώ).
· Όσο για τα μέτρα του 2015-2016, η κυβέρνηση θέλει να τα παρατείνει για αργότερα. Για αργότερα, μετά τον Ιούνιο θέλει και η τρόικα να ανοίξει το θέμα χρέους, κάτι που δεν δέχεται η ελληνική πλευρά ζητώντας αποφάσεις τον Απρίλιο, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί από την ΕΕ.