Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το γάλα γαϊδούρας, σε επίπεδο παραγωγής αλλά και επιστημονικής έρευνας, επισημαίνουν καθηγητές ιατροί, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ” η σύνθεση του γαϊδουρόγαλου είναι παρόμοια με αυτή του μητρικού γάλακτος”…
Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιώργο Αρσένο, το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Στα χωριά δε, υπάρχουν ακόμη ηλικιωμένοι που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για τη διατροφή βρεφών, αφού δεν υπήρχαν τα σύγχρονα παιδικά γάλατα σε σκόνη!
Σε ιστορικές πηγές αναφέρεται, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι από την αρχαιότητα είχαν εντοπιστεί οι θεραπευτικές του ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις, αλλά και η χρήση του ως φυσικό καλλυντικό. Εντούτοις, μέχρι τις αρχές της τελευταίας δεκαετίες οι διαθέσιμες πληροφορίες για τη σύνθεση του γαϊδουρινού γάλατος, αλλά και τις πιθανές χρήσεις του ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.
“Επίσης, αν ανατρέξουμε στη διαθέσιμη, σήμερα, επιστημονική βιβλιογραφία θα διαπιστώσουμε μία έντονη ερευνητική δραστηριότητα, με αντικείμενο το γαϊδουρινό γάλα. Μόνο την τελευταία 5ετία έχουν δημοσιευτεί περίπου 60 εργασίες, αποκλειστικά για το γαϊδουρινό γάλα. Οι εργασίες αυτές υποδηλώνουν ότι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για τα βρέφη που παρουσιάζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και σε επιλεγμένες περιπτώσεις αλλεργίας αλλά και ως προληπτικό μέτρο για μια σειρά από παθήσεις ενήλικών ατόμων”, διευκρινίζει ο κ. Αρσένος.
Σε ό,τι αφορά για τα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς, ο επιστήμονας τονίζει ότι, την τελευταία δεκαετία δημιουργήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία) εκτροφές όνων, όπου το παραγόμενο γάλα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή καλλυντικών αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές πώλησης του παραγόμενου γάλατος στις εκτροφές των παραπάνω χωρών είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Οι εκτροφές αυτές, που έχουν γίνει πλέον γνωστές στη χώρα μας- αποτελούν κατά τον ίδιο- το κίνητρο και λειτουργούν ως πρόκληση για τους επίδοξους εκτροφείς στην Ελλάδα…
Μήπως, μέρες που έρχονται, να σκεφτούμε να ανοίξουμε καμία τέτοια επιχείρηση;;; Το ID κάνει δεκτές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος πάντως, όσοι πιστοί προσέλθετε…
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Α. Ζώη)
Κύριοι γεια σας
Που και πως μπορώ να έχω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκτροφή γαϊδουριών; Δείχνει ενδιαφέρον θέμα. Ευχαριστώ
Αρκετές φορές με αφορμή μια είδηση χάνουμε την ουσία του πράγματος. Το γαϊδουρινό γάλα χρησιμοποιούνταν στα χωριά στην εξαιρετική περίπτωση που η μητέρα του βρέφους δεν μπορούσε να το θηλάσει και αφού δεν υπήρχε άλλη γυναίκα να την αντικαταστήσει (τροφός). Το γάλα σε σκόνη “ανακαλύφθηκε” τη δεκαετία του 1960 όταν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της Δύσης παρουσίασαν χαλκευμένες έρευνες αναφορικά με την ελλειπή σε θρεπτικά στοιχεία σύσταση του μητρικού γάλακτος. Ο νοών νοείτο. Βέβαια κανείς δεν ασχολήθηκε σχετικά με το πως η ανθρωπότητα πορεύθηκε μερικές χιλιάδες χρόνια χωρίς το βιομηχανοποιημένο γάλα… Εν κατακλείδει, το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο και δεν χρειάζεται κανενός είδους γάλα – μετά τον απογαλακτισμό – το βρέφος για να συνεχίσει τη ζωή του. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με σοβαρές παθήσεις (διαβήτης κλπ). Κανένα θηλαστικό στον κόσμο δεν χρειάζεται το ανθρώπινο γάλα για να ζήσει. Έτσι κι εμείς πρέπει κάποτε να μάθουμε να ζούμε χωρίς το γάλα των (υπολοίπων) ζώων…
Πατσια Γεωργιο
Γαϊδούρια όσα θέλεις χιουμορίστα φίλε μου και θα σε ακολουθήσω αλλά δυστυχώς όπως ξέρεις μόνον οι γαϊδούρες παράγουν γάλα
Οταν μάλιστα οι γαϊδούρες δεν έχουν γάλα γιατί στέρεψαν απο αυτό, το αρπάζουν απο αυτούς ή απο αυτές που επι πολλά χρόνια μόχθησαν για να το μαζέψουν, ώστε να το μοιράσουν πανάκριβα σε κάποιους που δεν ξέρουν και πολύ καλά απο ελληνικά και μάλιστα θυλυκά γαϊδούρια για να καταλάβουν τι αγοράζουν.
Το θέμα είναι γιατί δεν ξεσηκώνονται όλα μαζί τα υπόλοιπα γαϊδούρια και τα μουλάρια θηλυκά και αρσενικά μαζί για να την αρχίσουν στις κλωτσιές (Την γαϊδούρα)
Νικολάκος Γιώργος
Είμαι ΝΕΟΣ 25 ετών απόφοιτος Οικονομικών.
Θέλω να στραφώ σε κάποια νέα και ελπιδοφόρα απασχόληση.
Έχω ήδη στην κατοχή μου 2 γαιδούρες! Πώς μπορώ να βρω κάποιον ειδικό και να με ενημερώσει επί του θέματος?
Μα φίλε μου,σαν οικονομολόγος και με τις δυο γαιδούρες που έχεις έχεις ήδη μία μικρομεσαία επιχείρηση.
Τελευταία όμως είναι της μόδας τα γαϊδούρια να κυβερνάνε και να κάνουν επιχειρήσεις με τα μουλάρια(τους Έλληνες)
Νικολάκος Γιώργος
ΓΕΙΑ ΣΑΣ,
ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΔΙΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΣΑΝ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ (ΣΠΟΥΔΑΖς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ) ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ Κ Ν Μ ΠΕΙΤΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ???
*ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΓΑΛΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΣ??? ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ..
Καλησπέρα σας! Αν μπορείτε θα ήθελα να μου πείτε που μπορώ να βρώ γάλα γαϊδούρας. Έχω ενα είδος ξηροδερμίας και όπως είχε πει ένας κύριος στην εκπομπή της κ. Τσαπανίδου που είχε ανπτύξει το θέμα ο κύριος Γιώργος Αρσένος, πίνοντας το γάλα αυτό η κόρη του θεραπεύτηκε και γ αυτό θα ήθελα να δοκιμάσω. Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.